Avrupa Uzay Ajansı'na ait uydunun uzay enkazına çarpması son anda engellendi

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından Dünya'nın manyetik alanını incelemek amacıyla fırlatılan Swarm uydusu, uzay enkazına çarparak imha olmak üzereyken son anda yapılan acil durum manevrasıyla kurtarıldı.

Avrupa Uzay Ajansı'na ait uydunun uzay enkazına çarpması son anda engellendi
Avrupa Uzay Ajansı'na ait uydunun uzay enkazına çarpması son anda engellendi
GİRİŞ 17.07.2022 15:56 GÜNCELLEME 17.07.2022 15:56

Çevreye zarar veren çöplerin birikmesi sadece Dünya'da bir sorun değil, aynı zamanda uzayda da bir sorun olmaya devam ediyor. Uzaya fırlatılan roketler, bozuk uydular ve diğer enkaz parçaları Dünya yörüngesinde dönmeye devam ediyor. Uzay çöpleri kolay kolay yörüngeden de çıkmıyor. Bu nedenle birçok uydu, teleskop ve hatta Uluslararası Uzay İstasyonu uzay çöpleri nedeniyle büyük bir tehlike içerisindeler.

Uzay çöplerinden oluşan bir enkaz yığını geçtiğimiz günlerde Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Swarm uydusuna çarpmak üzereyken çarpışma son anda önlendi. Dünya'nın manyetik alanını inceleyen uydu, başıboş bir hurda parçasıyla çarpışması önlenmek için acil durum manevrasıyla hareket ettirildi.

Normalde büyük enkaz parçaları izlenerek olası bir çarpışma ihtimali günler öncesinden hesaplanır. Daha sonra uydu operatörleri hesaplı bir şekilde uyduyu hareket ettirir ve tehlike geçince eski konuma geri getirir. Ancak 30 Haziran'da ESA'nın Dünya'nın manyetik alanını araştıran Swarm uydularından birine doğru yönelen bir enkaz parçası tespit edildiğinde mühendislerin yalnızca birkaç saati vardı.

UYDUNUN ENKAZA ÇARPMASI SON ANDA ÖNLENDİ

ESA, "ESA'nın Uzay Enkaz Ofisi, ABD Uzay Gözetleme Ağı'ndan gelen verileri analiz ediyor ve ESA'nın Uçuş Kontrol ve Uçuş Dinamikleri ekiplerine olası bir çarpışma uyarısını veriyor. Bu süre genellikle enkaz parçasının uyduya en yakın noktaya gelmesinden 24 saatten fazla bir süredir. Ancak biz yalnızca sadece sekiz saatlik öncesinden ihbar aldık" dedi.

ESA mühendisleri uydunun yeni yörüngesinin diğer uydulara veya enkazlara çok yakın olmamasını sağlamak ve ayrıca tehlike geçtikten sonra uyduyu orijinal yörüngesine nasıl geri döndüreceklerine dair planlamaları yapmak için 8 saat boyunca yoğun bir çalışma yürüttü.

Mühendisler, hem uzay çöpünden kurtulmanın hem de Swarm uydusunun daha yüksek yörüngeye güvenli bir şekilde girmesini sağlamak için verileri analiz etti ve yalnızca dört saat içinde kaçınma manevrasını hesaplamayı başardılar.

Swarm uydusu, iki takımyıldız arkadaşıyla birlikte sorunsuz bir şekilde görevine devam ediyor. Ancak bu olay, uzay çöplerinin ne kadar büyük bir tehdit olabileceğini gösteriyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
'Karagül' adıyla TikTok'taki yayında büyük tepki çekmişti. Vicdansız anne için yeni karar
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!