Google, eBay üzerinden satılan eski dizüstü bilgisayarları satın almaya başladı

Google yeni işletim sistemini test etmek için eBay üzerindeki eski dizüstü bilgisayarları satın almaya başladı.

Google, eBay üzerinden satılan eski dizüstü bilgisayarları satın almaya başladı
Google, eBay üzerinden satılan eski dizüstü bilgisayarları satın almaya başladı
GİRİŞ 19.07.2022 15:10 GÜNCELLEME 19.07.2022 15:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Google'ın ChromeOS ekibi eBay'de eski bilgisayarları son aylarda satın almaya başladı. Ekip tüm markaların dizüstü bilgisayarlarını ve eski iMac'leri toplamaya çalışıyor. Google'ın bu hamlesindeki amacı eski bilgisayarları tekrar hayata döndürmek için tasarladığı ChromeOS Flex adlı yeni bir işletim sistemini test etmek.

Hafif Chromebook'ları destekleyen yazılım olan ChromeOS gibi, Flex de çoğunlukla Gmail ve Google Dokümanlar gibi web uygulamaları için tasarlanmış bulut merkezli bir işletim sistemi olacak. Bu tür bulut servislerinin çalışması için çok fazla işlem gücü gerektirmiyor. Bu nedenle Google Flex işletim sistemi milyonlarca ölmekte olan bilgisayarın modern dünyaya uyum sağlamasını amaçlıyor. Ayrıca elektronik atıklarında önüne geçilmek isteniyor.

Flex'in ekip lideri Michael Wendling'e göre, birçok okul ve küçük işletme, depolamada toz toplayan bilgisayarları canlandırmayı çok isterdi. Ancak bu bilgisayarların çok eski ve işletilemeyecek kadar yavaş olduğu yönündeki algı buna engel oluyor. Wendling'e göre performans sorunlarına neden olan yalnızca eski donanımlar değil, aynı zamanda modası geçmiş yazılımlar. 

Wendling, geleneksel bir işletim sisteminden daha az kaynağa ihtiyaç duyan Flex'in ilk testlerde başarıya ulaşıldığını belirtti. Ekip lideri ekibinin bayi pazarlarından "cihazları araştırdığını" ve Acer, Fujitsu ve Lenovo gibi markaların 400'den fazla bilgisayar modelinde kullanım için Flex'i sertifikalandırdığını söyledi. 

Ekip satın alınan bazı bilgisayar modellerinde Flex'i sorunsuz çalıştırmayı başardı. Ancak bazı modellerde ise sorunsuz çalışması için sürücülerin yüklenmesi ve bileşen uyumluluğu ile ilgili hataların giderilmesi gerekti.

Wendling, zaman zaman test için eski bilgisayar bulmanın zorluğundan bahsederek "Bir keresinde bir cihazın kopyasını bulabildiğimiz tek yer Avustralya'daki bir kitapçıydı, bu yüzden ofisten birinin oraya gitmesi, bir tane alması ve sonra geri dönmesi gerekiyordu" dedi.

CHROMEOS FLEX TÜM KULLANICILARIN BEĞENİSİNE SUNULDU

Bireysel kullanıcılar için Flex'in deneme sürümü kullanıma sunuldu. Yeni işletim sistemi tamamen ücretsiz ve bir USB sürücü aracılığıyla kolayca kurulabiliyor. Kurumsal kullanıcılar ise kuruluşunun büyüklüğüne bağlı olarak lisans ücreti ödemesi gerekiyor. 

Flex işletim sisteminde birçok işlev güvenlik nedeniyle sınırlandırılmış. Bu nedenle eski bilgisayarları tekrar hayata döndürmek için mükemmel bir yol değil. Ancak günlük işler için eski bilgisayarlar Flex işletim sistemi ile oldukça hızlı bir şekilde çalışıyor.

Ekip lideri Wendling, eBay ve benzeri sitelerde Flex işletim sistemini sertifikalandırmak için daha fazla bilgisayar aramaya devam edileceğini söyledi.

KAYNAK: BLOMBERG
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Harddiskini vermeyin icinden neler cikar neler
    Cevapla
  • cakal ali 1 yıl önce Şikayet Et
    pc xp var idi zaman ile bazi program sorun oldu sildim idi galiba bazi net okuyucu da sorun yok zaten gazete okur film bakarim ustelik xp guclu pc istemez bunlar para kazanacak diye durmadan pc alacak param yok yeni dedikleri sey bazen bir seye yaramaz cikip ayni vista gibi yada windows 8 gibi bosuna para verip pc almayin guvenlik sorunu ise butun sistem var yeni eski yani kacamazsiniz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'den AB'ye rest: Hiçbir zaman kabul görmeyecek
İsrail'den itiraf: Keyifle izledim, Mescid-i Aksa’yı neredeyse yerle bir ediyordu