Uzmanlardan korkutan açıklama! TikTok tüm verileri Çin hükümetiyle paylaşıyor

Avustralyalı bir grup siber güvenlik uzmanı TikTok kullanıcılarının verilerinin Çin hükümeti ile paylaşıldığını iddia etti. İlk kez bir araştırma TikTok'un Çin'e veri aktardığına dair ciddi kanıt sunuyor.

Uzmanlardan korkutan açıklama! TikTok tüm verileri Çin hükümetiyle paylaşıyor
Uzmanlardan korkutan açıklama! TikTok tüm verileri Çin hükümetiyle paylaşıyor
GİRİŞ 20.07.2022 15:58 GÜNCELLEME 20.07.2022 16:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Avustralyalı siber güvenlik uzmanları TikTok kullanıcılarının arkadaşlarla yapılan uygulama içi mesajlaşmalardan cihaz konumlarına kadar kişisel bilgilerin Çin hükümeti ile paylaşıldığı iddiasında bulundu. 

ABD ve Avustralya'da merkezi bulunan siber güvenlik firması Internet 2.0'ın analistleri özellikle gençler arasında akıllı telefonlardaki en popüler uygulamalardan birine yakından baktı. Siber güvenlik uzmanları tarafından dünya çapında en çok kullanılan uygulamalar arasında altıncı sırada yer alan video uygulaması TikTok'un hem Android ve hem de iOS sürümlerinin kaynak kodları detaylıca incelendi.

TİKTOK'UN ÇİN'E VERİ GÖNDERDİĞİ TESPİT EDİLDİ

Kaynak kodlarını inceleyen uzmanlar TikTok'un iPhone sürümünde uygulamanın Çin'deki bir sunucuyla bağlantı kurduğunu tespit etti. Analistler bu bağlantının uygulamanın çalışması ile doğrudan hiçbir ilgisinin olmadığını tespit etti. Internet 2.0 araştırmasına göre, bağlantı her zaman Çin'in Baishan şehrinde bulanan siber güvenlik şirketi Guizhou Baishan Cloud Technology ile yapılıyordu.

Guizhou Baishan Cloud Technology isimli şirketin CEO'su Huo Tao daha önce yaptığı açıklamada Çin hükümeti için "politika ve fonlarda büyük destek sağlayan hükümete minnettarız" demişti. Bu açıdan şirketin Çin hükümeti ile yakın ilişki içerisinde olduğu biliniyor.

Araştırmacıların bağlantının sürekli değişen IP adresleri ile Çin'e yapıldığını ve verilerin gönderildiği konumun düzenli olarak değiştiğini belirtti. Ancak buna rağmen "zaman içinde bir dizi farklı IP adresi üzerinden gerçekleştirilen bağlantılar" sürekli olarak Çin'in Baishan şehrine yapılıyordu.

TİKTOK İDDİALARI REDDEDİYOR

TikTok, Zhang Yiming tarafından kurulan ByteDance isimli bir şirkete ait. ByteDance, yıllarca verilerinin işlenme biçimiyle ilgili eleştirildi. Ancak şirket defalarca ülke yetkililerine ve halka açıklama yaparak kullanıcı verilerinin Çin'e aktarıldığı iddialarını reddetti. 

Çin'in ulusal güvenlik yasalarına göre, Çinli şirketler, hükümetin talebi üzerine, topladıkları verileri yetkililerle paylaşmakla yükümlü. Aynı şekilde diğer ülkelerin hükümetleri de TikTok'tan kullanıcı verilerine erişmek için kendi ulusal güvenlik yasalarını kullanarak TikTok'dan veri talep edebiliyor. TikTok, hükümetlerden gelen veri talepleri için altı ayda bir şeffaflık raporu yayınlıyor. Yayınlanan raporlarda Çin hiçbir zaman yer almadı. 

2021'in ikinci yarısında Avustralya, TikTok'tan 57 hesapla ilgili veri talebinde bulundu ve talep edilen verilerin yüzde 41'i yetkililere teslim edildi. ABD'de ise 1.003 hesap için toplamda 1.306 talepte bulunuldu ve verilerin %86'sından fazlası yetkililerle paylaşıldı.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • denge 1 yıl önce Şikayet Et
    face google youtube ve benzeri seyler verileri usa ile paylasmiyor mu sanki butun konrol bende olsun istiyor israil usa bunu hepsi yapiyor zaten bir pc al cep al onlar bile casuz virus dolu geliyor
    Cevapla
  • Muro 1 yıl önce Şikayet Et
    Iyi de usa benzeri uygulamalar da bütün bilgiler iki üç yerde toplanır yada avrupa bilgiler aynı anda usa verilir sadece bu uygulama değil hepsi bilgi toplar verir satar sanki usa malları yapmıyor benzeri şey
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'