Güneş sisteminin en büyük kanyonu! Mars'taki Valles Marineris Kanyonu böyle görüntülendi

Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars Express uzay aracı Mars'ta bulunan Valles Marineris Kanyonu'nu fotoğraflamayı başardı.

Güneş sisteminin en büyük kanyonu! Mars'taki Valles Marineris Kanyonu böyle görüntülendi
Güneş sisteminin en büyük kanyonu! Mars'taki Valles Marineris Kanyonu böyle görüntülendi
GİRİŞ 25.07.2022 10:03 GÜNCELLEME 25.07.2022 10:06

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Mars Express'i, Kızıl Gezegen'in yörüngesinde 2003 yılından bu yana durmaksızın dönüyor. Mars Express uydusu geçtiğimiz Nisan ayında Mars'ın kuzey yarımküresinde, Sahra Çölü'nün yaklaşık iki katı büyüklüğünde ve çoğunluğu buzla kaplı büyük bir havza olan gezegenin Utopia Planitia adı verilen bölgesini fotoğraflayarak önemli bir keşfe imza attı.

ESA tarafından yapılan basın açıklamasında, "ESA'nın Mars Express'inden yayınlanan en son görüntü, bizi güçlü Valles Marineris kanyon sisteminin bir parçasını oluşturan Mars kabuğundaki kopuşu gösteriyor" denildi.

Utopia Planitia

GÜNEŞ SİSTEMİNİN EN BÜYÜK KANYON SİSTEMİ: VALLES MARİNERİS

ESA'nın uydusu son olarak Mars'ta 4000 km uzunluğa, 200 km genişliğe ve 7 km derinliğe sahip Valles Marineris adı verilen bir kanyonu fotoğraflamayı başardı. ABD'deki Büyük Kanyon'dan yaklaşık 10 kat daha uzun, 20 kat daha geniş ve 5 kat daha derin bir yapıya sahip. Ayrıca Valles Marineris, Güneş Sisteminin bilinen büyük kanyon sistemi olma özelliği taşıyor.

Yukarıdaki görüntü, batı Valles Marineris'in bir parçasını oluşturan iki uçurumu gösteriyor. Solda (güney), 840 km uzunluğundaki Ius Chasma ve sağda (kuzey) 805 km uzunluğunda Tithonium Chasma bulunuyor. Ayrıca Tithonium Chasma'nın tepesinde, yakınlarındaki Tharsis volkanik bölgesinden gelmiş olabileceği düşünülen kumlar da görülüyor.

2003 yılında faaliyete giren Mars Express uzay aracı, o tarihten itibaren Kızıl Gezegen'in yüzeyini görüntülüyor ve minerallerinin haritasını çıkarıyor. Uzay aracı, çeşitli fenomenlerin Mars ortamında nasıl etkileştiğini de araştırıyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten 'Erdoğan' açıklaması: 'İtibar etmeyiniz'
Dubai'de sel hayatı felç etti! Yönetim halka uyarılarda bulundu...