Starlink'e büyük rakip! 3 teknoloji devi 5G'yi uzaya taşımak için güçlerini birleştirdi

Ericsson, Thales ve Qualcomm güçlerini birleştirerek 5G hızında interneti dünyanın her yerinden ulaşabilir kılmak için yeni bir uzay projesi üzerinde çalışmaya başladı. Böylece Dünya'nın her yerinde 5G akıllı telefonlarla kullanılacak.

Starlink'e büyük rakip! 3 teknoloji devi 5G'yi uzaya taşımak için güçlerini birleştirdi
Starlink'e büyük rakip! 3 teknoloji devi 5G'yi uzaya taşımak için güçlerini birleştirdi
GİRİŞ 04.08.2022 13:16 GÜNCELLEME 04.08.2022 13:16

İletişim teknolojileri şirketi Ericsson, Fransız havacılık ve uzay şirketi Thales ve kablosuz teknoloji geliştiricisi Qualcomm Technologies ile birlikte 5G’yi dünyanın sınırlarının dışına çıkarıp, yörüngedeki uydulardan meydana gelen bir ağ oluşturmayı planlıyor.

Projeyle birlikte geleceğin 5G akıllı telefonlarının kullanım alanı genişleyecek. Bu sayede yalnızca veri bağlantısı sunan geleneksel uydu telefonları yoluyla iletişim kurulabilen bölgelerle sınırlı kalınmayıp, dünyanın her yerinde 5G bağlantıdan ve geniş bant veri hizmetlerinden yararlanabilme potansiyeline erişilecek.

Uydu internetinde lider firma şu anda SpaceX. SpaceX'i kullanmak için çanak ve bir adet modem gerekiyor. Ayrıca hareket halinde kullanım ise şu anda oldukça pahalı. Bu bağlamda eğer proje başarıyla tamamlanırsa 5G destekli her cihaz ile yüksek hızda internete Dünya'nın herhangi bir yerinde ulaşmak mümkün olacak.

SpaceX açıkladı: Teknelerde Starlink kullanımı aylık 5 bin dolar olacak!SpaceX açıkladı: Teknelerde Starlink kullanımı aylık 5 bin dolar olacak!

Alçak Dünya Yörüngesinde (ADY) bulunan uydular yoluyla sağlanan 5G bağlantının en zorlu coğrafyaları; denizleri, okyanusları ve karasal bağlantı imkanının bulunmadığı diğer ücra bölgeleri kapsama alanına dahil etmesi bekleniyor.

Bu ölçüde yaygın bir kapsama alanının, hem 5G akıllı telefon abonelerine sunulan dolaşım hizmetlerini iyileştirmesi, hem de taşımacılık, enerji ve sağlık sektörlerinin 5G kullanım senaryolarından yararlanması amaçlanıyor. Ayrıca bu proje başarıya ulaşırsa doğal afetlerde de kritik bir rol üstlenecek.

Verilen bilgiye göre küresel telekomünikasyon standartları kurumu 3GPP’nin Mart 2022’de verdiği onayın ardından, Ericsson, Thales ve Qualcomm Technologies ilk testlere başladı.

Ericsson, hızla hareket eden ADY uydular aracılığıyla yayılan radyo sinyallerini yakalamak üzere modifiye edilen bir 5G sanal RAN (vRAN) kümesini test ederek, uzay boşluğu ile dünyanın atmosferi arasında geçiş yapan 5G radyo dalgalarında ne gibi değişimler olduğu sorusuna yanıt arayacak.

Thales ADY uydularda kullanıma uygun bir 5G radyo uydu sistemini test etmeyi planlarken, Qualcomm Technologies ise 5G NTN’lerin geleceğin 5G akıllı telefonlarında kullanılabileceğini kanıtlamak amacıyla geliştirilmiş test telefonlarından yararlanacak.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
Katar'dan Türkiye açıklaması: Onurlu duruşu takdir ediyoruz