Mıknatıslar elektronik cihazlara gerçekten zarar verir mi?

Mıknatısların elektronik cihazlara zarar verebileceğine dair inanç uzun bir süredir bulunuyor. Peki telefonunuza veya bilgisayarınıza mıknatıslar gerçekten zarar verebilirler mi?

Mıknatıslar elektronik cihazlara gerçekten zarar verir mi?
Mıknatıslar elektronik cihazlara gerçekten zarar verir mi?
GİRİŞ 08.08.2022 11:47 GÜNCELLEME 08.08.2022 11:50

Mıknatısların elektronik cihazları bozduğuna dair endişe, tam olarak, tamamen bir efsaneye dayanmıyor. Aslında bu iddia bilimsel olarak sağlam temellere dayanıyor. Ancak elektronik aksamlara bir mıknatısla zarar vermek inanılmaz derecede zor ve nadirdir.

İnternet ve dosya paylaşımı için kullanılan Wi-Fi ile bir mikrodalga fırın aynı frekansı kullanır. Her ikisi de 2,4 Ghz dalga boyu aralığındadır. Ancak her ikisinin de yaydığı enerjinin güç seviyesi ve odağı tamamen farklıdır. Mikrodalga fırın ile bir bardak su kısa sürede kaynatılabilir Ancak Wi-Fi yönlendiricisinin yaydığı mikrodalga enerjisi miktarı o kadar düşüktür ki aynı bardak su bir derece bile ısınmaz.

HER MIKNATIS GÜÇLÜ DEĞİLDİR

Aynı durum mıknatıslarda da bulunmaktır. Evlerdeki mıknatısların çoğu (Magnet, kılıflardaki manyetik mandallar, manyetik telefon tutucuları vb.) çok zayıf mıknatıslardır. Sadece tasarlandıkları işi yapacak kadar güçlüdürler. Bu nedenle her mıknatıs çok güçlü olmadığı için evlerde bulunan mıknatısların çoğu elektronik cihazlara  zarar vermez.

Ancak manyetik güç spektrumunun diğer ucunda, elektronik cihazlarda sorunlara ve hatta belirli durumlarda veri kaybına neden olabilecek son derece güçlü büyük neodimyum mıknatıslar ve elektromıknatıslar bulunur. Elektronik cihazları bozabilecek olan da bu mıknatıslardır.

MIKNATISLAR VERİ KAYBINA NASIL YOL AÇAR?

Bilgisayarınızda geleneksel bir hard disk varsa SSD'nin metal bir disk barındırdığı için çok güçlü bir mıknatısın sabit sürücüye zarar verme olasılığı her zaman vardır. 

Ancak bu ihtimal son derece düşüktür. Büyük bir neodimyum mıknatıs sabit diske doğrudan yaklaştırılmadığı sürece veya endüstriyel bir mıknatıs türü olan degausser'a maruz bırakılmadığı sürece veri kaybı kolay kolay yaşanmayacaktır.

MIKNATISLAR TELEFONU BOZAR MI?

Mıknatıslı telefon tutucuları, içinde mıknatıs bulunan kılıflar vb. şeyler telefon için çok az risk taşır. Hatta iPhone'ların arkasındaki MagSafe manyetik halkası gibi bazı telefonların içinde büyük mıknatıslar bulunur.

Bununla birlikte, mıknatısların kalıcı hasar olmasa da telefonlarda küçük sorunlara neden olabileceği uç örnekler vardır. Telefonlarda optik görüntü sabitleyiciler için mıknatıslardan yararlanılır. Bu nedenle bir mıknatıs kamera ya da pusula gibi sensörlere çok yaklaştırılırsa telefonun ilgili parçası geçici süre ile düzgün çalışmayabilir.

Telefonların zarar görmemesi için üretici veya lisanslı bir ortak tarafından yapılan manyetik aksesuarlar satın alınmalıdır. Mıknatısların aksesuarlardaki gücü ve yerleşimi, söz konusu telefon modeliyle ilgili sorunları önlemek için özenle ayarlanmıştır.

Kısaca toparlayacak olursak bilgisayarlar, telefonlar veya diğer elektronik cihazlar çok güçlü endüstriyel mıknatıslardan uzak tutulduğu sürece cihazlarınıza zarar vermesi neredeyse imkansızdır.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ünlü yorumcu canlı yayında yere yığıldı!
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...