Eski Apple çalışanı 'Apple Car' ile ilgili gizli bilgileri sızdırdığı için tutuklandı

ABD'de Xiaolang Zhang isimli bir kişi Apple'dan devre kartı şemaları ve donanım çaldığı gerekçesiyle ilk olarak 2018 yılında tutuklanmıştı. Şimdi o çalışanın alacağı ceza belli oldu.

Eski Apple çalışanı 'Apple Car' ile ilgili gizli bilgileri sızdırdığı için tutuklandı
Eski Apple çalışanı 'Apple Car' ile ilgili gizli bilgileri sızdırdığı için tutuklandı
GİRİŞ 23.08.2022 11:33 GÜNCELLEME 23.08.2022 11:33
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Apple'da 2018'de yılında çalışmış olan Xiaolang Zhang, Çin'e giden bir uçağa bineceği sırada San Jose Uluslararası Havalimanı'nda tutuklandı. Zhang, şirketin sürücüsüz aracı için bir devre kartının mühendislik şemalarını ve Apple'ın prototipini açıklayan teknik kılavuzları içeren 25 sayfalık bir belgeyi karısının dizüstü bilgisayarına aktarmakla suçlandı. Ayrıca şirketin geliştirme laboratuvarlarından devre kartları ve bir Linux sunucusunu çalmakla suçlandı. 

Zhang, California eyaletindeki San Jose Federal Mahkemesi'nde ticari sırların çalınmasıyla ilgili ağır suçlamaları 2018 yılında tutuklandığı sırada kabul etmişti.

Tutuklanmadan önce Zhang, Apple'ın otonom araç bölümünde donanım mühendisi olarak çalışıyordu. Sensörler için devre kartları tasarlayan ve test eden ekibin bir parçasıydı.

Apple Zhang'den ilk olarak babalık iznini kullanarak Çin'e gitmeye karar vermesinden sonra bir anda istifa etmesiyle şüphelendi. Dilekçesinde Çin'e yerleşip annesine bakabilmek için istifa ettiğini söyleyen Zhang, ayrıca aynı dilekçeye kendi otonom sürüş teknolojisini de geliştiren bir elektrikli araç üreticisi olan Çin merkezli XPeng Motors ile çalışmayı planladığı bilgisini ekledi. 

Çalışanın istifasının ardından Zhang'ın Apple'ın kaynaklarına erişimi kesildi ve kısa bir süre sonra soruşturma açıldı. Bu soruşturma sayesinde Apple, Zhang'ın AirDrop aracılığıyla 40 gigabayt değerinde çok gizli dosyaların aktardığını keşfetti ve güvenlik kamerası görüntüleriyle şirketin laboratuvarlarından fiziksel olarak donanım çaldığını tespit etti.

APPLE'DAN BİLGİ ÇALAN ÇALIŞANA VERİLECEK CEZA BELLİ OLDU

Yaklaşık 4 yıl süren davanın ardından Zhang'e verilecek ceza belli oldu. Zhang, ABD hükümetiyle yaptığı savunma anlaşmasına rağmen şirket bilgilerini çaldığı için en az on yıl hapis cezası ve 250 bin dolar para cezası alacak. Tam kararın 14 Kasım Pazartesi günü verilmesi bekleniyor.

Daha önce başka bir eski Apple çalışanı olan Jizhong Chen'de 2019′un başlarında Apple’ın elektrikli otomobil bölümünden ticari sırları çaldığı iddiasıyla suçlanmıştı. Aynı şekilde, ABD vatandaşı Chen'de Çin’e seyahat etmeyi planlıyordu. Chen suçunu kabul etmedi ve Zhang ile aynı avukat tarafından temsil ediliyor.

Teknoloji devi, otonom araç geliştirme sürecini çok gizli tutuyor. Geçen yıl, Bloomberg'den Mark Gurman, Apple'ın tam otonom sürüş yeteneklerini geliştirmeye odaklanmaya karar verdiğini ve şirketin 2025'te ilk otonom elektrikli aracını piyasaya sürmeyi hedeflediğini iddia etti. 

KAYNAK: HABER7, CNBC
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 4
  • Tehluke 1 yıl önce Şikayet Et
    Dariai icimizdeki hainlerin başina.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayin her yerde idamı hak ediyor
    Cevapla
  • Fx48 1 yıl önce Şikayet Et
    Muhahahah Apple'ın sahibi misin?
    Cevapla
  • Fatih K. 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam Çinli yani hain olamaz Savaşta hile helaldir. Unutmamak lazım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!