SpaceX, uzaya 51 Starlink uydusu daha gönderdi

SpaceX alçak Dünya yörüngesine 51 tane daha Starlink uydusunu başarıyla fırlattı. Şirket bu yıl Falcon 9 roketini kullanarak 40'ıncı kez Starlink uydusu fırlattı.

SpaceX, uzaya 51 Starlink uydusu daha gönderdi
SpaceX, uzaya 51 Starlink uydusu daha gönderdi
GİRİŞ 05.09.2022 16:11 GÜNCELLEME 05.09.2022 16:19

Geçtiğimiz hafta SpaceX2'in 43 Starlink uydusu fırlatmasının ardından şirket bu hafta 51 uyduyu başarıyla alçak Dünya yörüngesine fırlattı.

SpaceX'in Falcon 9 roketi, bugün 51 Starlink uydusuyla Florida'nın doğu kıyısındaki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan fırlatıldı.

Ayrıca Starlink uydularının yanında Seattle merkezli Spaceflight şirketi tarafından geliştirilen bir uzay römorkörü olan Sherpa-LTC2 de yer alıyordu. Uzay römorkörü, Boeing'in 147 sabit olmayan geniş bant uydu takımyıldızı için V-bant iletişimini test edecek. SpaceX daha önce uzay römorkörünü Ocak 2022'de fırlatmak istemiş ancak itici meydana gelen sızıntı nedeniyle görevi iptal etmişti.

Kalkıştan yaklaşık 8,5 dakika sonra, iki aşamalı Falcon 9'un ilk aşaması, Atlantik Okyanusu'nda konuşlanmış insansız gemiye iniş yaptı. 

Sherpa-LTC2, Falcon 9'un üst aşamasıyla kalkıştan yaklaşık 49 dakika sonra yörüngeye başarıyla konuşlandırıldı. Starlink uyduları ise fırlatmadan 23 dakika alçak Dünya yörüngesine yerleştirildi.

SpaceX bu son başarılı fırlatmasıyla bu yıl toplamda 40'ınce kez Starlink uydusunu Falcon 9 roketiyle fırlattı.

SpaceX, dünyanın dört bir yanındaki müşterilere geniş bant internet hizmeti sunan dev bir takımyıldızı olan Starlink için şimdiden 3 bin 150'den fazla uydu fırlattı.

SpaceX, toplamda 12 bin Starlink uydusu fırlatma iznine sahip. Şirket uzun bir süredir izin verilen uydusu sayısını 30 bine çıkartan başvurunun onaylanmasını bekliyor.

Starlink'in 2023 yılında Türkiye'de de hizmete açılması planlanıyor. 

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"