Çin'de mıknatısla hareket eden araba test sırasında saatte 230 km hıza ulaştı
Çin'de özel olarak tasarlanmış bir yol üzerinde yalnızca mıknatıs üzerinde hareket eden araba saatte 230 km hıza ulaşmayı başardı.

Uçan arabaların üretimine başlandığı bir dönemde Çin, otomobillerde ilgi çekici yeni bir teknoloji geliştirdi.
Çin devlet haber ajansı Xinhua’ya göre, Siçuan eyaletindeki Chengdu’daki Southwest Jiaotong Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, geçen hafta özel olarak geliştirdikleri yaklaşık 8 KM uzunluğundaki ray döşenmiş bir yolda otomobili mıknatısla hareket ettirmeyi başardı.
Yol için özel olarak modifiye edilen sekiz otomobiller zeminden yaklaşık 35 milimetre yüksekten hareket etti. Test sırasında bir otomobil ise saatte 230 KM hıza ulaştı.
Çinli bir gazeteci tarafından bu anlar Twitter hesabından paylaşıldı.
A #maglev vehicle technology test saw a 2.8-tonne car float 35 millimeters above the road and run on a highway in #Jiangsu, east China. A permanent magnet array was installed for levitation. pic.twitter.com/7vWc8TvJpn
— QinduoXu (@QinduoXu) September 12, 2022
Xinhua, testlerin hükümet yetkilileri tarafından da yakından takip edildiğini açıkladı. Araçları geliştiren üniversite profesörlerinden Deng Zigang, devlet haber ajansına binek araçlarda maglev teknolojisinin kullanmanın enerji kullanımını azaltma ve elektrikli otomobillerin menzilini artırma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
MAGLEV NEDİR?
Maglev teknolojisi genellikle yüksek hızlı trenlerde kullanılan iki mıknatıs kümesinden oluşan ulaşım sistemidir. Mıknatıs kümelerinden biri treni raylardan yukarı doğru iterken diğer mıknatıs kümesi, sürtünme kuvvetinin olmamasından faydalanarak treni ileri doğru iter.
Çin, Japonya ve Güney Kore'de bugün maglev trenleri aktif şekilde kullanıyor. Geçen yıl Çin'in Şantung eyaletinde hizmete sunduğu maglev treni saatte 600 KM hıza ulaşabiliyor.
Ancak uzamanlar Çin'in otomobiller için geliştirdiği teknolojide potansiyel güvenlik sorunlarının üzerinde daha fazla çalışılması gerektiğini belirtiyor. Örneğin, yüksek hızda giden bir araba manyetik yolundan çıkarsa veya manyetik olmayan bir araç tarafından rotasından çıkarılırsa ne olacak?
Öte yandan bu teknoloji, mevcut otoyolların baştan aşağı yenilenmesini gerektiriyor. Bu nedenle kamu yatırımlarının çok fazla olması gerekiyor. Ayrıca ülke çapında bir elektromanyetik otoyol ağı inşa etmek yıllar sürecek.
-
Cevher 2 yıl önce Şikayet EtBunu 40 sene önce tasarladım fakat bana gülüyorlar sonra siren ambulans ve polis sireni ne çevirmiştim yanlız onun için onlarca mıklantıs kullanmıştım pil sonra radyo devresi kullanmıştım her neise geçti gitti ömür bittiBeğen Toplam 1 beğeni
-
Yusuf kaplan 2 yıl önce Şikayet EtBundan 30 yıl önce manyetik yol üzerinde araba olacağını konuştuğumda bana deli demişlerdi. Beyinlere sahib cıkan devletler kazanıyor. Çok şükür bugün devletimiz butür fikirleri değerlendiriyor, tübitak ve tekno festler ümit veriyor.Beğen Toplam 12 beğeni
-
Ali Osman 2 yıl önce Şikayet Etartık elektrik üretmek çok kolay ve ucuz olacak fosil yakıt devri rüzgar tüneli ve Barajlar devri bitiyor barajlar sulama amaçlı olacak bu sistem ile elektrikte üretilebilirBeğen Toplam 7 beğeni
-
Misafir 2 yıl önce Şikayet EtBir iskandinav ülkesinde, bir test bölgesinde mevcut bu sistemBeğen Toplam 2 beğeni
-
Dede 2 yıl önce Şikayet EtUranyum . artı matte enerjisi üret sonsuz enerjiBeğen Toplam 2 beğeni