Elon Musk: Starlink'i İran için aktifleştireceğiz

İran'da Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar devam ederken ülke genelindeki internet kısıtlamalarına karşı Elon Musk, Starlink uydusunun aktifleştirileceğini duyurdu.

Elon Musk: Starlink'i İran için aktifleştireceğiz
Elon Musk: Starlink'i İran için aktifleştireceğiz
GİRİŞ 24.09.2022 15:04 GÜNCELLEME 24.09.2022 15:04
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken ülke genelindeki internet kısıtlamaları da gündem oldu. İnternet erişimini takip eden NetBlocks, ülkede 48 milyon kişinin kullandığı ve genelde sosyal medya yasaklarına maruz kalmayan Instagram ile WhatsApp'a da erişimin kesildiği aktardı.

İran'da başörtüsünü düzgün takmadığı için gözaltına alınan genç kız öldüİran'da başörtüsünü düzgün takmadığı için gözaltına alınan genç kız öldü

Masha Amini öfkesi: İran'da ölü sayısı 35'e yükseldiMasha Amini öfkesi: İran'da ölü sayısı 35'e yükseldi

ABD Hazine Bakanlığı ise İran'a yönelik yaptırımlara rağmen İranlılara sunulan internet hizmetlerinin kapsamının genişletilmesine izin veren genel lisans yayımladığını açıkladı. Bakanlık söz konusu genel lisansın İran'da internet özgürlüğüne sağlanan desteğin artırılması amacıyla yayımlandığını öne sürdü. 

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, konuya ilişkin açıklamasında, "Cesur İranlılar Mahsa Amini'nin ölümünü protesto etmek için sokaklara çıkarken, ABD, İran halkına ücretsiz bilgi akışına verdiği desteği iki katına çıkarıyor" dedi. Adeyemo, "Bugün Hazine Bakanlığı, İranlılara sunulan internet hizmetlerinin kapsamını genişletecek olan İran Genel Lisansı D-2'nin genişletildiğini duyuruyor" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, ABD Hazine Bakanlığı'nın aldığı karara atıfta bulunarak İranlılara "internet özgürlüğünü ve özgür bilgi akışını ilerletmek için" harekete geçtiğini söyledi.

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk ise Blinken'in tweet'ine yanıt vererek "Starlink aktif hale getiriliyor" ifadelerini kullandı.

Starlink, SpaceX'in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için yıllardır üzerine çalıştığı uzay tabanlı bir sistem.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 1
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu turuncu devrimler hic bitmeyecek ardinda hep abd... wikileaks de ayni marifeti gosterdiydi cezayir libya misir suriye turkiye... paris. Assange ın bi versiyonu da musk... o kripto paralarla yuruyordu bu uzay turizmiyle.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş gelişme! Beşiktaş, Nuri Şahin'le masaya oturuyor!
CHP'li gazeteci Özlem Gürses'ten Saraçhane’de 1 Mayıs oyunculuğu