DART uzay aracının asteroide çarpma anını gösteren yeni görüntüler yayınlandı

DART'a yol arkadaşlığı yapan LICIACube uzay aracından çarpışma anını gösteren yeni görüntüler geldi.

DART uzay aracının asteroide çarpma anını gösteren yeni görüntüler yayınlandı
DART uzay aracının asteroide çarpma anını gösteren yeni görüntüler yayınlandı
GİRİŞ 29.09.2022 09:54 GÜNCELLEME 29.09.2022 09:59

İtalyan Uzay Ajansı tarafından geliştirilen LICIACube uzay aracı,  DART'ı arkadan takip ederek çarpışma anını gösteren görüntüleri ve videoları yakalayarak Dünya'ya gönderdi.

LICIACube uzay aracından çekilen, kritik çarpma anını ve çarpışmanın sonrasını gösteren ilk görüntüler yayınladı.

Türk bilim insanları DART uzay aracının asteroide çarpma anını Antalya'da görüntülediTürk bilim insanları DART uzay aracının asteroide çarpma anını Antalya'da görüntüledi

NASA'nın DART uzay aracı 11 milyon km uzaklıktaki Dimorphos asteroidine çarpmayı başardı!NASA'nın DART uzay aracı 11 milyon km uzaklıktaki Dimorphos asteroidine çarpmayı başardı!

DART uzay aracının asteroide çarpma anı canlı yayınlanacakDART uzay aracının asteroide çarpma anı canlı yayınlanacak

İnsanlık için tarihi bir an olan DART görevi, Didymos adlı 780 metrelik daha büyük bir asteroidin yörüngesinde dönen, sadece 160 metre çapında küçük bir gövde olan asteroid uydusu Dimorphos ile çarpışmasını içeren DART görevi Pazartesi günü hedefine ulaştı. LICIACube, olaya kuşbakışı bakmak için ana araç ile beraber gönderilmişti.

İtalyan Uzay Ajansı ilk olarak Twitter hesabından çarpışma sonrasını gösteren hareketli bir resim yayınladı.

Daha sonra yayınlanan DART'ın 27 Eylül 2022'deki çarpmasından sonra, altta Didymos'un ve üstte Dimorphos'u çevreleyen enkazın başka bir LICIACube görüntüsüne yukarıdaki görselden bakabilirsiniz.

Dimorphos, asteroid Didymos’un bir uydusu ve Didymoon takma adıyla da anlıyor. Yaklaşık 160 metre genişliğinde ve her 12 saatte bir güneşin etrafında dönen Dimorphos, Dünya’dan 11 milyon km uzakta yer alıyordu.

İtalya'daki Ulusal Astrofizik Enstitüsü'nün (INAF) Bilim Ekibi Lideri Elisabetta Dotto düzenlediği basın toplantısında, "Bir çarpma öncesi ve bir çarpma sonrası görüntülerle DART'ın çarpmasıyla ortaya çıkan parlamayı görebilirsiniz" dedi.

DART ekibi şimdi Dimorphos'un yörüngesinin ne kadar değiştiğini hesaplamak için gözlemlerine devam ediyor. LICIACube'den gelen yeni görüntüler, ekibin işini kolaylaştırıyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay! Evsiz kişi bir yıl boyunca dolabından yiyecekleri böyle çaldı...
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir