Twitter'da ikinci ifşa: Gizli kara listeler açığa çıktı

Bağımsız gazeteci Bari Weiss, büyük yankı uyandıran Twitter Dosyaları'nın ikinci bölümünü açıkladı. Gazetecinin elde ettiği bilgilere göre, Twitter çalışanları gizli bir kara liste oluşturdu.

GİRİŞ 09.12.2022 10:54 GÜNCELLEME 09.12.2022 17:04
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Yeni bir Twitter araştırması, Twitter çalışanlarından oluşan ekiplerin kara listeler oluşturduğunu, beğenilmeyen tweet'lerin trend olmasını engellediğini ve tüm hesapların ve hatta trend olan konuların görünürlüğünü aktif olarak sınırladığı iddia edildi.

Gazeteci Bari Weiss, üst düzey Twitter yetkilileri, şirketin "siyasi görüş veya ideolojiye dayalı gölge yasaklama yapmadığına dair güvence" vermesine rağmen, gizli filtreleme yaptığını iddia etti.

Perşembe gecesi uzun bir başlık halinde 'Twitter Dosyaları'nın ikinci bölümünü yayınladı.

Kıdemli bir Twitter çalışanı Weiss'in mesajlarına, "Bu çok güçlü bir araç" derken, bir başkası "normal insanlar bizim ne kadar çok şey yaptığımızı bilmiyor" yanıtını verdi.

İddiaya göre Twitter moderatörleri, belirli bir tweet'in kapsamını veya tüm hesabın keşfedilebilirliğini sınırlamak için kullanıcıyı "Trendler Kara Listesi", "Kara Listede Ara" ve "Yükseltmeyin" gibi kategorilere ekleme yetkisine sahip.

Üstelik tüm bunlar kullanıcıların bilgisi veya herhangi bir uyarı olmadan gerçekleşiyor.

Belgelerin yayınlanması, Ekim ayında Twitter'ı devraldıktan sonra Gadde ve Roth da dahil olmak üzere birkaç üst düzey yöneticiyi kovan ve Twitter'ın önceki kararlarından bazılarını iptal eden, şirketin yeni CEO'su Elon Musk tarafından onaylandı.

Weiss sözlerini, "Haberciliğimize yeni başlıyoruz," diyerek bitirdi. 

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Göktürk 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiçbir açıklamalarına güvenilmez.
    Cevapla
  • Kdz.Ereğli 1 yıl önce Şikayet Et
    beni ilgilendirmiyor yiyin birbirinizi
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    biden Türkiye de ilk gündemi sürekli chpkk twitlerine yönlendiriyo. Twitter ı açın ilk sırada hemen kaşınıza hükümet Erdoğan karşıtı sözcü birgün cuhuriyet ekrem imamoğlu! chpkk kaos yalan twitleri çıkıyor bunu görmeyen cimer iletişim başkanlığı BTK ne iş yapıyor. Resmen twitter Türkiye ye operasyon çekiyor medya bu durumu nasıl farkedip yazmadı?sedat peker twitleri sürekli gündemde tutuluyor sebebi biden kafiri chpkk fetö pkk işbirliği çoknet ortada. Devlet acilen chpkk twitlerini ilk sıradan sildirsin.
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Twitter ı her açtığımda sürekli chpkk sözcü cuhuriyet birgün foxhaber ekrem imamoğlu T24 deutch well twitleri ilk sırada çıkıyor bunları hep biden twitter tarafından Türkiye de seçimi etkileme halkı yönlendirme yalan ve iftira kaos haberlerini yaymadır. BTK uyuyor mu kör mü bunları iletişim başkanlığı ne yapıyor? Reis bu ekip zayıf danışmanları değiştir. Bunları bir bilişmci vatandaş olarak görüyorum eki görmüyor mu? planlı bir oyun dönüyor Türkiye gündemini sürekli chpkk twitleri belirliyor.Akparti ekibi ne iş yapıyor vekiller il ilçe başkanları bu durumu hiç bildirdi mi BTK ya cimere iletişim başkanlığına?
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    dünyada yasaklanmalı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti