Lityum-iyon piller ABD'de büyük bir yangına sebep oldu!

Elektrikli cihazların artış göstermesi, Lityum-iyon pil yangınlarının meydana gelmesine neden oluyor. Uzmanlar, Lityum-ion pillerinin tehlikeleri ve ne şekilde kullanmamız gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.

Lityum-iyon piller ABD'de büyük bir yangına sebep oldu!
Lityum-iyon piller ABD'de büyük bir yangına sebep oldu!
GİRİŞ 11.03.2023 17:27 GÜNCELLEME 11.03.2023 17:42

Lityum-iyon piller Amerika'da yangına sebep oldu. Elektrikli scooter'ın içinde bulunan li-on batarya, New York'ta büyük bir yangını meydana getirdi. Yapılan ilk incelemelere göre Yetkililer olayın bir apartmanın çatısında bulunan bir scooter'ın lityum iyon pilinden kaynaklandığını iddia ediyor.

CNN Business'in haberine göre, New York İtfaiyesi tarafından 2022 yılında 200'den fazla e-scooter ve e-bisiklet yangınına müdahale edildiğini ve bu yangınların altı kişinin ölümüyle sonuçlandığı belirtiliyor. FDNY Komiseri Laura Kavanagh gazetecilere verdiği demeçte

"Tüm bu yangınlarda, bu lityum-iyon yangınlarında, yavaş bir yanma söz konusu değil; az miktarda yangın yok, kelimenin tam anlamıyla patlıyor, olay gerçekleşir gerçekleşmez muazzam bir yangın hacmi ortaya çıkıyor ve söndürülmesi çok zor, bu yüzden özellikle tehlikeli." ifadelerinde bulundu.

Lityum-iyon pilleri

ESKİYEN PİLLER TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Bu vakalar birkaç nedenden dolayı daha yaygın hale gelmektedir. Öncelikle, lityum-iyon piller artık dizüstü bilgisayarlara, kameralara, akıllı telefonlara ve daha fazlasına güç veren çok sayıda tüketici teknolojisi ürününde yer alıyor.

Şirketler giderek daha ince cihazlara saatlerce pil ömrü sığdırmasına olanak sağlıyor ancak üretici sorunları, yanlış kullanım ve eskiyen pillerin bir araya gelmesi, yanıcı malzemeler kullanan pillerden kaynaklanan riskleri artırıyor. Yangın Güvenliği Araştırma Enstitüsü başkan yardımcısı Steve Kerber,

"Lityum piller genellikle güvenlidir ve arızalanma olasılığı düşüktür, ancak yalnızca herhangi bir kusur olmadığı ve piller hasar görmediği veya kötü muamele görmediği sürece" dedi ve "Etrafımızda ne kadar çok batarya olursa o kadar çok vaka göreceğiz." diye ekledi.

Elektrikli scooter bataryası

50 KAT DAHA BÜYÜK BİR KÜTLEYE SAHİP

Elektrikli scooterların akıllı telefonlara göre 50 kat daha büyük pillere sahip olması, meydana gelebilecek yangınların şiddetini de o kadar artırmaktadır. Büyük şehirlerdeki insan sayısının artması, ulaşımı daha zor bir hale getirdi. Bunun soncunda insanlar, elektrikli scooter alarak ulaşıma çözüm bulmaya çalışıyor.

Çok fazla kullanılmaya başlanan elektrikli scooterlar, barındırdığı bataryaları zaman sonra eskimeye başlıyor ve fark edilmeyen eskiyen bataryalar ise ani bir şekilde patlayarak yangınların çıkmasına neden oluyor.

Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden Kerber, bu cihazların kalitesiyle ilgili düzenlemeler yapılana kadar bu tarz durumlarla karşılaşmanın kaçınılmaz olacağını söyledi.

Pil depolama merkezi

BU KONUDA TÜKETİCİLER NE YAPMALI?

Kerber, insanların UL sertifikalı elektrikli bisikletleri ve scooterları güvenilir perakendecilerden satın almalarını tavsiye ediyor; çevrimiçi pazar yerleri genellikle müşterilerin ürünlerin gerçekte nereden geldiğini söylemesini zorlaştırdığına değiniyor.

DxOMark 'a göre en iyi pil performansı sağlayan akıllı telefonlar açıklandı!DxOMark 'a göre en iyi pil performansı sağlayan akıllı telefonlar açıklandı!

Bu tarz durumlara karşı önlem alınırken, Lityum-iyon bataryaya sahip herkesin uygun ve doğru bir şekilde şarj-batarya kullanımını gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu tür pile sahip herhangi bir cihaz şarj edilirken serin, kuru bir yerde saklanmalı ve çok uzun süre veya uyurken şarjda bırakılmamalıdır.

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK'ya peş peşe darbeler! 23 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
Milli muharip uçak KAAN ikinci kez gökyüzü ile buluştu