Astronotlar bu giysilerle Ay'da yürüyecek! NASA yeni uzay giysilerini tanıttı

Ay'a Dönüş Projesi olan "Artemis" için kullanılacak uzay giysisi, NASA'nın Teksas'ta bulunan Uzay Merkezi'nde tanıtıldı. Astronotlara yüksek konfor ve güvenlik sağlayan giysi "AxEMU" olarak adlandırılıyor.

Astronotlar bu giysilerle Ay'da yürüyecek! NASA yeni uzay giysilerini tanıttı
Astronotlar bu giysilerle Ay'da yürüyecek! NASA yeni uzay giysilerini tanıttı
GİRİŞ 16.03.2023 11:23 GÜNCELLEME 16.03.2023 15:28
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

NASA, Artemis III, Ay'a geri dönüş projesi için astronotların giyecekleri uzay giysisini tanıttı. 20 Temmuz 1969 yılında Neil Armstrong ve ekibi tarafından ilk kez Ay'a ayak basılmıştı. Günümüzde bu heyecanı tekrardan yaşamak isteyen NASA, geçtiğimiz yıl Artemis I projesini tanıtarak Orion uzay aracını mürettebatsız olarak Ay'ın yörüngesine göndermişti.

NASA | Artemis Projesi (Ay'a Geri Dönüş)

YILLAR SONRA YENİDEN AY'A DÖNÜŞ!

NASA, dün akşam saatlerinde Twitter üzerinden,  Ay'a dönüş projesi olan Artemis için yeni uzay giysilerini tanıttı. Şu an Artemis I projesi mürettebatsız olarak hayata geçmiş olup Artemis II projesi 2024'te mürettebatlı bir şekilde Orion Uzay aracıyla gerçekleştirilecek. Artemis III ise mürettebatlı olarak Ay'a inişi sağlayacak olan fırlatma, 2025 yılında gerçekleştirilecek. Yıllar sonra Ay'ın yörüngesine insan göndermeyi planlayan NASA, Ay'a dönüş projesi için yeni kıyafetler hazırladı.

NASA ilk astronotlarını Ay'ın Güney Kutbu yakınlarını keşfetmek için gönderecek. Mürettebat, Axiom Space tarafından üretilen uzay giysilerini giyecek. NASA, Artemis III görevi için kıyafet tasarımı konusunda özellikle bu şirketi tercih etti ve 15 Mart'ta Teksas Houston Uzay Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte giysilerin ilk prototipleri tanıtıldı. NASA'nın resmi internet sitesinde yer alan haberde;

"NASA'nın Axiom ile ortaklığı Ay'a astronot indirilmesi ve Amerika'nın uzaydaki liderliğinin sürdürülmesi açısından kritik önem taşıyor. NASA'nın yıllara dayanan araştırma ve uzmanlığını temel alan Axiom'un yeni nesil uzay giysileri sadece ilk kadının Ay'da yürümesini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda daha önce hiç olmadığı kadar çok insana Ay'da keşif ve bilim yapma fırsatı sunacaktır. Ortaklığımız Amerika'ya yatırım yapıyor, Amerika'nın çalışanlarını destekliyor ve NASA ile ticari uzay sektörünü 21. yüzyılda rekabet edecek - ve kazanacak - konuma getirecek Amerika'nın teknik yaratıcılığının bir başka örneğini sergiliyor." bilgilerine yer veriliyor.

Artemis III projesinde astronotların giyeceği giysi | NASA

EN GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLERLE DONATILDI!

Extravehicular Mobility Unit ya da AxEMU olarak adlandırılan NASA'nın uzay giysisi, prototip geliştirmeleri üzerine inşa edilmiş olup en son teknolojiyi, gelişmiş hareket kabiliyetini ve Ay'daki tehlikelere karşı ilave korumayı içermektedir.

NASA'nın Ay Dışı Aktivite ve İnsan Yüzey Hareketliliği programının yöneticisi Lara Kearney; "NASA, ay yürüyüşü hizmetlerini mümkün olduğunca güvenli, etkili ve verimli bir şekilde sağlamak için sektörün yeteneklerinden ve NASA'nın uzmanlığından yararlanarak büyüyen bir uzay ekonomisine olanak sağlamada öncülük ediyor" dedi.

NASA, aXEMU giysisin temeli oluşturulurken, giysinin birden fazla varış noktasındaki özelliklere uyumlu ve dayanıklı olmasına yönelik tasarladıklarını söyledi. Bundan dolayı giysinin bu alanda Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) prototip geliştirme çalışmaları ile oluşturulduğu belirtildi. Astronot giysisinin tasarlanırken en gelişmiş teknolojilerden yararlanılarak, alanında deneyimli uzmanların çalışmaya dahil edildiği söylendi. 

Kaynak: Mark Felix / AFP

GÜVENLİ VE KONFORLU BİR YÜRÜYÜŞ SAĞLAYACAK

Giysi tasarımına teknolojik ilerlemeler, eğitim, konfor ve manevra kabiliyetine ilişkin astronot geri bildirimleri ve diğer NASA sistemleriyle uyumluluk da dahil edildi. NASA, astronotlar için üretmiş oldukları giysilerin son derece güvenli ve verimli bir şekilde çalıştığına değinerek, alanında öncülük ettiğini söyledi.

Axiom Space firması üretilecek olan astronot giysiler ile görevi mümkün kılmaktan, araçların ve dahil destek ekipmanları tasarımı geliştirilmesinden, kalifikasyonundan, sertifikasyonundan ve üretiminden sorumludur. Şirket tarafından AxEMU giysisinin tasarlanma aşamasında, astronotların Ay yüzeyini keşfederken daha rahat ve esnek hareket etmeleri için her türlü konforun giysiye dahil edildiği belirtiliyor.

Artemis I - Orion Uzay Aracı Ay'ın yörüngesinde

YILLAR SONRA AY'A AYAK BASACAK YENİ KİŞİLER

Artemis sayesinde NASA, ilk kadın ve ilk beyaz olmayan insanı Ay'a indirerek, Ay yüzeyinin her zamankinden daha fazla keşfedilmesi ve Mars'a yapılacak astronot görevlerine hazırlık için uzun vadeli, sürdürülebilir bir Ay varlığının önünü açacak.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    1969 da Amerikanın aya gittiğine ben şahsen inanmıyorum. O devrin teknolojisi ile gidebildiyse, şimdiye kadar pek çok kere daha gitmesi gerekirdi. Dünyayı kandırdı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye’nin boykot kararı İsrail gündeminde: Bizi en zayıf noktasından vurdu
Uzmanlar inceledi! İşte yeni müfredat gerçekleri