Rusya, iPhone kullanımını yasaklıyor! Karar Nisan ayında uygulanacak

Gelecek seçimler için çalışmalara şimdiden başlayan Rusya, casusluk endişesiyle karşı karşıya kaldı. Rusya, iPhone kullananların başka bir işletim sistemine sahip akıllı telefonlara geçiş yapmasını istedi. Karar Nisan ayında uygulanacak.

Rusya, iPhone kullanımını yasaklıyor! Karar Nisan ayında uygulanacak
Rusya, iPhone kullanımını yasaklıyor! Karar Nisan ayında uygulanacak
GİRİŞ 22.03.2023 12:59 GÜNCELLEME 22.03.2023 14:02

Dünya genelinde meydana gelen yasaklamalara bir yenisi daha ekleniyor. Bu aralar çoğu ülkenin TikTok uygulamasını yasaklamak için sanki kıyasıya bir mücadele içine girmiş olduğunu görüyoruz.  Ancak bu sefer "yasaklama haberi" TikTok için değil, Apple'ın üretmiş olduğu iPhone'lar için geldi.

Rusya, Putin'in emriyle iPhone kullanımını yasakladı. Gelen bu emirle birlikte Rusya hükümeti, devlet başkanlığı çalışanlarına iPhone kullanımını yasakladığını duyurdu. iPhone yasağının devlet başkanlığındaki dört önemli departmanda çalışan kişileri kapsayacağı söyleniyor. Rusya tarafından verilen iPhone yasağı emri, gelecek ayın başında uygulanmaya başlanacak.

İPHONE'DAN KURTULMAK İSTEYENLERE YENİ TELEFON VERİLECEK

Rus basınında yer alan haberlere göre, Rusya hükümeti dört önemli departman için iPhone kullanımını yasaklayacağını belirterek iPhone kullanıcılarının başka bir işletim sistemine sahip telefonlarla geçmelerini istedi.

Kremlin, Nisan ayında yürürlüğe girecek olan iPhone yasağında ciddi olduklarını göstermek için iPhone telefonlarını bırakmak isteyen çalışanlara yeni ve güvenilir telefon imkanı sunacaklarını açıkladı.

iPhone yasağı sadece Moskova'daki yetkililer için değil, bölgesel yönetimde çalışanlar için de uygulanacak.

DİĞER TELEFONLARA GÖRE DAHA FAZLA CASUSLUK YAPTIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Rusya hükümetinin devlet başkanlığı çalışanları için uygulamaya aldığı bu karar, kamu projeleri, yerel politikalar ve iletişim teknolojilerinin gelişimi gibi alanlarda da uygulanacak.

Kremlin, iPhone cihazlarının diğer cihazlara göre daha fazla casusluk yapma ihtimalinin olduğunu söylüyor. 2024 seçimlerinde aktif görev alması beklenen yetkililere yönelik iPhone yasağının uygulanması, olası bir casusluk durumunun yaşanmaması için önemli bir tedbir olarak görülüyor. Yasağın belirtildiği toplantıya katılan bir yetkili, Rusya hükümetinin kendilerine iPhone dışında Android ve Rus Open Mobile Platform tarafından geliştirilen Avrora işletim sistemine sahip telefonları kullanmayı önerdiğini söyledi.

Rusya hükümeti daha önce de görüntülü toplantı uygulaması olan Zoom uygulamasını casusluk nedeniyle güvenli bulmayıp bunun yerine kendi geliştirdikleri uygulamanın kullanılmasını önermişti.

RUSYA, MODERN TELEFONLARI CASUSLUK ARACI OLARAK GÖRÜYOR

Yerel Yazılımcılar Birliği Başkanı olarak görev yapan Natalia Kasperskaya, çalışanların iPhone kullanmayı bırakıp başka işletim sistemine sahip telefonlara geçse bile tam korumanın sağlanamayacağı ve bu nedenle veri ihlallerinin olacağını söylüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kasperskaya şu ifadelerde bulundu;

"Modern akıllı telefonlar basit casusluk araçları olarak tasarlandı. Bilgiyi toplayıp, depolayıp herhangi bir yöne aktarabiliyorlar. Ve bu bilginin nereye aktarıldığını anlamak imkansız oluyor. Çünkü bilgi paketler halinde aktarılıyor ve kullanıcı bunun izini süremiyor" dedi.

Birçok siyasetçi ve uzman tarafından yorumlanan iPhone yasağı, kimine göre pragmatik bir yaklaşım olarak görülürken kimine göre ise tamamen gereksiz bir yaklaşım olarak görülüyor.

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı