3D yazıcıyla üretilmişti... Roketin fırlatılmasıyla uzay tarihinde bir ilk gerçekleşti

uzay çalışmalarında maliyeti azaltmak için 3D baskı makinesiyle üretilen Terran 1 uzay roketinin fırlatılmasıyla bir ilk yaşandı.

3D yazıcıyla üretilmişti... Roketin fırlatılmasıyla uzay tarihinde bir ilk gerçekleşti
3D yazıcıyla üretilmişti... Roketin fırlatılmasıyla uzay tarihinde bir ilk gerçekleşti
GİRİŞ 24.03.2023 15:43 GÜNCELLEME 24.03.2023 15:47

Relativity Space tarafından 3D baskı makinesiyle üretilen Terran 1 uzay roketi, çarşamba günü başarılı bir şekilde uzaya fırlatılmıştı. İlk iki başarısız fırlatma girişiminden sonra üçüncü girişimde fırlatılan roketin yeteri kadar veri topladığı söyleniyor.

3D yazıcı ile üretilen ilk roket başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı!3D yazıcı ile üretilen ilk roket başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı!

Şirketin yapmış olduğu açıklamaya göre 3D yazıcıyla üretilen Terran 1 uzay roketi, havalanırken maruz kaldığı şiddetli dirence karşı üstün bir başarı sergilediği ancak ikinci eşik olan yörüngeye ulaşamadığı belirtildi.

3D YAZICI İLE ÜRETİLEN BİR ROKETİN UÇUŞU KANITLANDI

12 Milyon dolara üretilen Terran 1 roketi, 33.5 metre yükseklikte, 2.8 metre genişliğinde ve 9 bin 280 kg ağırlığında bulunuyor. Relativity Space tarafından üretilen Terran 1 uzay roketi, 3D yazıcı ile hazırlandı. Bu yöntem ile uzay alanında üretilecek roketler için en az maliyette kaliteli performans sağlanması hedefleniyordu.

Şirketin test program yöneticisi olan Arwa Tizani Kelly, hedefe tam ulaşamadıklarını ancak buna rağmen üç boyutlu yazıcıyla üretilen roketin çalıştığını kanıtlamak için yeteri kadar veri topladıklarını belirtti.

Maliyetleri azaltmak için üretilen roketin şirket için beklenenleri karşıladığı düşünülüyor. SpaceX ve NASA gibi birçok firma uzay uzay çalışmalarında maliyeti düşürmek için ciddi adımlar atıyor. Bu şirketlerden biri de Relativitiy Space, 3D baskı cihazını kullanarak maliyette tasarrufun sağlandığını belirtti.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 THY ile ilgili dikkat çeken iddia! 20 milyar dolarlık anlaşma imzalanıyor
Kulüpler Dünya Kupası'nda takımlar netleşti!