ChatGPT, yapay zekanın tehlikesi mi? Bilim insanları endişeli; önlem planı hazırlandı!

Yapay zeka teknolojisinin hızlı bir şekilde gelişme göstermesinden sonra 44 araştırmacı, ChatGPT'nin kullanılması durumunda uyulması gereken önlemlere ve ortaya çıkan endişelere yönelik bir makaleyi kaleme aldı.

ChatGPT, yapay zekanın tehlikesi mi? Bilim insanları endişeli; önlem planı hazırlandı!
ChatGPT, yapay zekanın tehlikesi mi? Bilim insanları endişeli; önlem planı hazırlandı!
GİRİŞ 03.04.2023 12:23 GÜNCELLEME 03.04.2023 12:38

Sadece bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz birçok teknoloji günümüzde üretilebiliyor. Teknoloji ve iletişimin birbiriyle entegre bir şekilde ilerleme göstermesi, bu alanda ortaya çıkabilecek gelişmeleri de hızlıca artırmaktadır. Ortaya çıkan gelişmelerin artık kolay bir şekilde takip edilebiliyor olması, insanların her konu hakkında kısa bir süre içerisinde bilgilendirilmesini sağlıyor.

YENİ BİR DEVRİN BAŞLANGICI OLABİLİR

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında OpenAI tarafından halka açık sunulan ChatGPT, teknolojinin iletişim ile olan uyumundan meydana gelen gelişmeleri en net gösteren projelerden biri. Geliştirilen yapay zeka destekli bu sohbet robotu ile sorduğunuz sorulara sanki sıradan bir insanla sohbet ediyormuşçasına cevaplar alabiliyorsunuz. Üstelik sadece bununla da sınırlı kalmıyor. Ondan sizinle basitleştirilmiş İngilizceyle konuşmasını istediğinde sizinle İngilizce konuşarak anlamadığınız yerleri Türkçe açıklayacaktır.

ChatGPT dil öğretmenin yanı sıra makale, haber, hikaye yazabiliyor ve kodlama öğretebiliyor. Geçtiğimiz günlerde Bill Gates'in yapay zeka hakkında yayınladığı blog yazısında bu teknolojiden 1980 yılından itibaren ilk kez karşılaştığı "devrim niteliğinde bir teknoloji" olarak söz etmişti.

KAYGI DUYANLAR DA VAR

ChatGPT, 175 milyar parametreyi barındırıyor. (Bu bilgi ChatGPT tarafından verilmiştir) Bu parametreler arasında olaylar arasında analiz yapıp örgü kurarak sorulan sorulara kısa bir süre içerisinde mantıklı cevaplar veriyor. Ayrıca elde ettiği bilgilerden kendi kendini eğitebilme özelliğine de sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

ChatGPT her ne kadar etkileyici özelliklere sahip olsa da bu özellikleri herkeste aynı etkiyi bırakmıyor. Geçtiğimiz günlerde Birleşik Krallık'ta yer alan kişi kendisine kesilen park cezasına ChatGPT'ye yazdırdığı dilekçeyle itiraz etmiş ve itirazı kabul edilmişti. Ayrıca eğitim alanında da birçok öğrenci ödevlerini ChatGPT'ye yaptırmaya başladığı ve eğitim kurumlarının bu konu hakkında uyarılarda bulunduğu söylenmişti.

BİLİM İNSANLARI CHATGPT İÇİN ÖNLEM MADDELERİ HAZIRLADI

Bilim insanları, ChatGPT'nin beklenen analitik yeteneklerden ve bizi bilgilendiren deneyimlerden yoksun olması nedeniyle bilim insanları kadar yeterli olmadığına değindi; yapay zeka bilimsel bir makaledeki tartışmayı sınırlayacak şekilde yeni bilgileri anlama, iç görü oluşturma veya derin analiz yapma konusunda yetersiz görülüyor.

ChatGPT'ye daHindistan hükümetinin baş bilimsel danışmanı Prof. Ajay K. Sood gibi yüksek profilli isimlerin yer aldığı toplamda 44 araştırmacı tarafından kaleme alındı. 

Bilim insanları bu nedenle ChatGPT kullanılırken ACS Nano’da yayınlanan 7 maddelik listede şu maddelerin uygulanması için öneride bulundu:

1)   Bilim insanları ChatGPT ile yazılan metin taslak veya makalelerin hazırlanma sürecinde yapay zeka destekli sohbet robotu olan ChatGPT'nin kullanıldığı belirtilmesini istiyor. Ayrıca ChatGPT kullanılarak hazırlanılan bölümlerin diğer okuyucular tarafından net bir şekilde görülmesi için metin hazırlanırken yapay zekaya sorulan soruların de metne eklenip belirtilmesini istiyor.

2)   Yapay zeka kullanılarak alınan her sorunun cevabının mutlaka doğruluğunun kontrol edilmesi gerektiğini belirten bilim insanları, alınan her sonucun doğruymuş gibi kabul edilmemesi gerektiğini de listeye ekledi.

3)   Tez ve makale yazarken ChatGPT'den yararlanırken her kelimenin birebir alınıp projeye dahil edilmesinin intihale neden olabileceğini belirtiyor. Bu da hazırlanan tez ve makalenin özgünlüğünü yitirebileceği anlamına geliyor. Bilim insanları bunu ChatGPT'nin internet ortamındaki makalelerden yararlanarak aynı kelimelerle cümleler oluşturabilme ihtimaline dayanarak söylüyor.

4)  Bilim insanları yapay zeka tarafından elde edilen bilgilerin mutlaka orjinal literatürle kıyaslanıp doğrulanması gerektiğini belirtiyor.

Yapay zeka şaşırmaya devam ediyor... ChatGPT ile park cezasını sildirdi!Yapay zeka şaşırmaya devam ediyor... ChatGPT ile park cezasını sildirdi!

5)   Bilim insanları yapay zeka destekli ChatGPT sohbet robotunun ve buna benzer diğer yapay zeka uygulamalarının nitelikli bir yazar olarak görülmemesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca bu maddeyi ekleyen bilim insanları yapay zekanın yeni bir tartışma üretme yeteneğinin olmadığını savunuyor.

6)   İnsanlar her ne kadar araştırma tez ve makalelerini yapay zekaya yazdırsa da bunun doğuracağı sonuçlardan tez ve makaleyi yazan/yayınlayan kişinin etkileneceğinin bilinmesi gerektiği belirtiliyor.

7)   Yapay zeka ile ilgili 7 maddelik listeyi hazırlayan bilim adamları son maddede araştırmaların yapay zeka destekli robotlar kullanılarak sınırlandırılmaması gerektiğini belirtiyor.

Sonuç olarak;

Bilim insanları, bilimsel makaleler insan yapımı verilere ve yorumlara dayandığından, bilimsel hikaye, yapay zeka tabanlı dil botları kullanılarak çoğaltılması zor olacak üretkenlik ve teknik bilgi gerektiğini düşünüyor.

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek