Duyulmamış proje! SpaceX ile anlaştı: Ay'da kargo taşıyacak!

Astrolab, SpaceX ile imzaladığı anlaşmayla tarihe geçecek bir adım attı. Şirket, 2026 ortalarında fırlatılacak olan mürettebatsız bir Starship kargo görevinde yer alacak.

Duyulmamış proje! SpaceX ile anlaştı: Ay'da kargo taşıyacak!
Duyulmamış proje! SpaceX ile anlaştı: Ay'da kargo taşıyacak!
GİRİŞ 03.04.2023 12:55 GÜNCELLEME 03.04.2023 12:58

Cuma günü Astrolab adlı bir girişim, Elon Musk'ın özel uzay şirketiyle kısa süre önce bir anlaşma imzaladığını ve 2026 ortalarında fırlatılabilecek mürettebatsız bir Starship kargo görevinde yer ayırdığını açıkladı. Astrolab CEO'su Jaret Matthews The New York Times'a yaptığı açıklamada "Bu SpaceX'in Ay yüzeyine yaptığı ilk ticari kargo sözleşmesi" dedi ve şirketinin uçuşa dahil olan birkaç müşteriden biri olduğunu sözlerine ekledi.

ASTRONOTLARI DA TAŞIYABİLECEK

Astrolab, bir gün Ay yüzeyinde ekipman, malzeme ve insan taşıyacağını umduğu bir araç inşa ediyor. Esnek Lojistik ve Keşif (FLEX) gezgini yaklaşık bir Jeep Wrangler büyüklüğünde olup NASA'nın Mars'taki Perseverance gezgininden biraz daha büyük olduğu belirtiliyor. Ayrıca kargo taşımaya yardımcı olmak için robotik bir kola sahip ve saatte 15 mile kadar yol alabiliyor.

Uzaya insan taşıyacak! Starship ilk yörünge uçuşunu gerçekleştirmek üzereUzaya insan taşıyacak! Starship ilk yörünge uçuşunu gerçekleştirmek üzere

Astrolab, Ay'a indiğinde FLEX'in Ay yüzeyinde seyahat eden en büyük keşif aracı olacağını iddia ediyor. Matthews, The Times'a Astrolab'ın 2026 Starship görevi sırasında kargo taşımak için gezgini kullanmayı bekleyen müşterileri olduğunu söyledi. Ayrıca kargo aracının iki astronotu taşıyabileceği söyleniyor.

Matthews, geleceğe bakıldığında FLEX'in Ay'da ve ötesinde kalıcı bir insan varlığı oluşturulmasına yardımcı olabileceğini söyledi. "Nihayetinde hedefimiz hem Ay'da hem de Mars'ta bir gezici filosuna sahip olmak" dedi. "Ve gerçekten de bu araçları Dünya dışı ekonomi için katalizör olarak gördüğümü düşünüyorum."

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kira getirisin de zirveye oturdular! İşte getirisi en yüksek olan iller...
Beşiktaş'ta çok sayıda araç birbirine girdi! Ortalık savaş alanına döndü