Dünyanın en güçlü roketi Super Heavy'nin patlama nedeni belli oldu!

Mars'a insan taşınması için SpaceX'in 3 milyar dolarlık proje ile geliştirdiği Super Heavy, fırlatmadan kısa bir süre sonra infilak etti. SpaceX, patlamanın roketin üzerinde durduğu uzay aracından ayrılamadığı için gerçekleştiğini belirtti.

GİRİŞ 21.04.2023 14:47 GÜNCELLEME 21.04.2023 17:41
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

SpaceX'in Ay ve Mars'a yapılacak görevler için tasarlanan yeni nesil roketinin testi, fırlatmayı canlı olarak izlemek üzere toplanan çalışanların alkışları arasında Perşembe günü bir patlamayla sona erdi.

Mürettebatsız roket ateşlendi ve yaklaşık dört dakika sonra infilak etti. SpaceX güçlendiricinin roketin üzerine oturan uzay aracından ayrılmasının başarısız olduğu belirtildi. Bununla birlikte güçlendiricinin 33 motorundan bazılarının ateşlenmediği görüldü.

1972'den bu yana ilk uçuş... NASA, Ay'a gidecek astronotları tanıttı!1972'den bu yana ilk uçuş... NASA, Ay'a gidecek astronotları tanıttı!

PATLAMA, BAŞARISIZLIK OLARAK GÖRÜLMÜYOR

Patlamanın ve ayrılmanın başarısız olmasının nedeni hemen bilinmediği için herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Ancak yine de roketin patlaması, testin şirket tarafından başarısızlık olarak görülmediği belirtildi. Bununla birlikte şirket bu uçuş testinde roketin her anını kayıt altına alarak önemli bir yol kat etti.

SpaceX testten kısa bir süre sonra attığı tweet'te "Uçuş testi yeterince heyecan verici değilmiş gibi, Starship aşama ayrılmasından önce planlanmamış hızlı bir sökülme yaşadı" dedi. "Ekipler verileri incelemeye ve bir sonraki uçuş testimiz için çalışmaya devam edecekler." ifadelerini ekledi.

Bugüne kadar geliştirilen en güçlü roket olan bu roket, 2025 yılında Ay'a insan göndermeyi planlayan NASA'nın Artemis programında kilit bir rol oynayacak.

NASA, SPACEX'İ TEBRİK ETTİ

Test uçuşu, SpaceX'in mevcut sınırlamaların ötesine geçen uzay araştırmalarını yeniden körükleyecek. Yeniden kullanılabilir bir uzay aracı üretme çabaları için şimdiye kadarki en büyük adım olarak görülüyor.

Test, sistemin performansı hakkında veri toplamayı amaçlıyor ve bu da gelecekteki gelişim için çok önemli bir adım olduğu biliniyor.

Yaşanan olaydan sonra NASA Başkanı Bill Nelson, test dolayısıyla SpaceX'e tebriklerini iletti.

Nelson Twitter'da "Tarih boyunca her büyük başarı belli bir düzeyde hesaplanmış risk gerektirmiştir, çünkü büyük risk büyük ödül getirir" diye yazdı. "SpaceX'in öğreneceği her şeyi, bir sonraki uçuş testini ve ötesini dört gözle bekliyorum." diye ekledi.

Astronotlar bu giysilerle Ay'da yürüyecek! NASA yeni uzay giysilerini tanıttıAstronotlar bu giysilerle Ay'da yürüyecek! NASA yeni uzay giysilerini tanıttı

MARS GÖREVİNİN YANI SIRA ARTEMİS PROJESİ İÇİN DE KULLANILACAKTI

Test aşamasında patlayan roketin, NASA'nın Ay'a geri dönüş için hazırlamış olduğu Artemis projesinde kullanılması düşünülüyordu.

Ayrıca Super Heavy roketiyle ilgili Elon Musk'ın Mars'a insan gönderme hayali de bulunuyor. Tamamen bunun üzerine tasarlanmış olan projenin maliyetinin 3 milyar dolar olduğu söyleniyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 41
  • Hyr 1 yıl önce Şikayet Et
    Artemis Türkiyeden bir isim. Ama ne arı ne de temiz.
    Cevapla
  • can ataklı:) 1 yıl önce Şikayet Et
    halk tv de açıklama yaptı. MAKET miş...
    Cevapla
  • alican 1 yıl önce Şikayet Et
    benzinden tüpe geçmemiştir.
    Cevapla
  • Byrm 1 yıl önce Şikayet Et
    Tabi canım patlargen yanında birileri vardı
    Cevapla
  • Hazin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilimsel çalışmaları destekliyorum ama bir taraftan da şuna, başarısızlıklara, ayrilan parayla dunyada aç ve sağlıksız insan, en azından çocuk kalmazdı diye içim cız ediyor. Keske daha organize olabilsek. Mesela hapishanelere harcanan kalacak yer, yeme icme, elektrik masrafinin yarısıyla, fakir ve kimsesiz insanlar bakılırdı. Adeta suç islememek cezalandiriliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çiftçiye 300 bin lira faizsiz kredi imkânı! 3 kurum devrede
Körfez'de dengeleri değiştirecek, peş peşe geldiler! 2 ülkeden Baykar'a kritik ziyaretler