Teknoloji devi verilerini ChatGPT'ye kaptırdı... Acil durum önlemleri alındı!

Samsung, Çin ve İtalya'da yasaklanan ChatGPT'ye verilerini kaptırdığını kabul etti. Samsung'un şirket içinde ChatGPT kullanım yasağını kaldırmasından kısa bir süre sonra çalışanlar kendi elleriyle proje bilgilerini ChatGPT'ye girdi!

Teknoloji devi verilerini ChatGPT'ye kaptırdı... Acil durum önlemleri alındı!
Teknoloji devi verilerini ChatGPT'ye kaptırdı... Acil durum önlemleri alındı!
GİRİŞ 06.04.2023 13:40 GÜNCELLEME 06.04.2023 13:40

ChatGPT krizi büyüyor. Veri ihlalleriyle gündeme gelen ChatGPT'nin bir kurbanı da Samsung oldu. Samsung'un çalışanlarına ChatGPT kullanma yasağını kaldırmasının üzerinden üç haftadan kısa bir süre geçtikten sonra, hassas geliştirme aşamasındaki yarı iletken bilgileri de dahil olmak üzere en az üç kez bilgilerin sızdırdığı bildirildi.

SAMSUNG TARAFINDAN YASAKLANMIŞTI

Yasak başlangıçta şirket verilerini korumayı amaçlıyordu, ancak 11 Mart'ta verimliliği artırmak ve personelin dünyanın en yeni harika teknoloji araçlarıyla meşgul olmasını sağlamak için yasak kaldırılmıştı.

Kore yerel medyasında yer alan bir habere göre, sızdırılan bu bilgiler arasında holdingin cihaz çözümü ve yarı iletken iş biriminden ekipman ölçüm ve verim verileri de yer alıyor.

SAMSUNG ÇALIŞANLARI BİLGİLERİ KENDİ ELLERİYLE CHATGPT''YE GİRDİ

Bir çalışan yerel yayın organına yarı iletken bir veritabanı indirme programının tüm sorunlu kaynak kodunu kopyaladıklarını, ChatGPT'ye girdiklerini ve bir çözüm hakkında bilgi aldıklarını söyledi.

Bir diğer çalışan arızalı ekipmanı tespit etmek için tasarlanmış program kodu yüklemiş, üçüncüsü ise tutanakları otomatik olarak oluşturmak amacıyla bir toplantının kayıtlarını yüklemiştir.

ChatGPT'nin SSS bölümünde "Konuşmalarınız, sistemlerimizi geliştirmek için yapay zeka eğitmenlerimiz tarafından incelenebilir." ifadesi yer almaktadır. Dolayısıyla Samsung'un sırları, Koreli devin teknolojisine ve işlerine geçici bir ilgiden daha fazlasına sahip bir kuruluş olan OpenAI tarafından erişilebilir olabiliceği düşünülüyor.

ACİL DURUM ÖNLEMLERİ ALINDI

Olayların fark edilmesinin ardından Samsung'un, yükleme kapasitesini soru başına 1024 bayt ile sınırlamayı da içeren "acil durum önlemleri" uyguladığı bildirildi.

Samsung yöneticilerinin çalışanları "Acil bilgi koruma önlemleri alındıktan sonra bile benzer bir kaza meydana gelirse, ChatGPT'ye erişim şirket ağında engellenebilir" şeklinde uyardığı bildirildi. Öte yandan ChatGPT yasağını kaldıran Samsung'un veri sızdırmaması için uyarı aldığı belirtiliyor.

CHATGPT'DEKİ BİLGİLERİN KULLANILACAĞI BİLGİSİ VERİLİYOR

OpenAI ChatGPT'yi kullanacak olan kişiler için şu uyarıda bulunuyor:

"Model performansını iyileştirmek için kullanmayı planladığımız verilerden kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri kaldırıyoruz. Ayrıca, model performansını iyileştirme çabalarımız için müşteri başına yalnızca küçük bir veri örneklemesi kullanıyoruz"

OpenAI şirketinin bu uyarısına rağmen Samsung firmasının böyle bir veri sızıntısı ihlalini yaşaması, herkeste şaşkınlık oluşturdu.

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik
Hamas'tan İsrail'i karıştıracak bir açıklama daha! "İsrail, halkına yalan söylüyor"