ABD seçimlerinde skandala imza atmıştı... Meta'dan Türkiye için 14 Mayıs hamlesi!

Siyasi reklam algoritmaları üzerinde oynayarak ABD'de başkanlık seçimlerinde bir skandala imza atan Facebook, 14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan seçimler için asılsız bilgilerle mücadele için "Operasyon Merkezi" kurduğunu duyurdu.

ABD seçimlerinde skandala imza atmıştı... Meta'dan Türkiye için 14 Mayıs hamlesi!
ABD seçimlerinde skandala imza atmıştı... Meta'dan Türkiye için 14 Mayıs hamlesi!
GİRİŞ 06.04.2023 10:40 GÜNCELLEME 06.04.2023 11:59
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri yaklaşırken potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak belirlemek ve daha hızlı müdahale edebilmek için Seçim Operasyon Merkezi'ni etkinleştireceğini bildirdi.

META'NIN BU HAMLESİ AKILLARA ABD SEÇİMLERİNİ GETİRDİ

Meta'nın Türkiye seçimleri ile ilgili gerçekleştirmeyi düşündüğü bu hamle akıllara geçmiş yıllarda gerçekleştirilen ABD seçimlerini getirdi. Geçmiş dönemlerde Facebook adı altında faaliyetlerini sürdüren şirket, siyasi reklam algoritmasına müdahale ederek seçimlerin gidişatını değiştirmekle suçlanmıştı.

2016 yılında Trump'a karşı tavır almakla tanınan Facebook'un, ABD seçimlerinde Trump karşıtlığı yaparak kullanıcılara rakip partilerin kampanyalarına yönelik reklamları ön plana sunduğu iddia edilmişti.

Şirketin seçimlere olan bir diğer etkisi ise Cambridge Analytica’nın 50 milyon kullanıcıya ait verileri seçimleri manipüle etmek amacıyla kullanması olarak görülüyordu. Facebook'un o dönemlerde bunu engelleyememesi üzerine Mark Zuckerberg suçlamalara karşı birçok kez ifade vermek zorunda kalmıştı.

META'NIN SEÇİM SİCİLİ TEDİRGİNLİK OLUŞTURUYOR

Seçimler konusunda Facebook'un iyi bir izlenim bırakmaması, Meta'nın bu alanda uygulayacağı yeni adımların tedirginlik oluşturmasına neden oluyor. Algoritmalar üzerinde yapılacak olan filtreleme ile kullanıcılara istenilen reklamların dayatılabilme ihtimalinin bulunması, düşüncelerin hızlı ve kolay bir şekilde değişmesinde etkin rol oynuyor

Meta'nın seçim uygulamalarına tedirginlikle yaklaşan vatandaşlar, geçmiş zamanda seçim gününe kadar sürekli belirli partilerin reklam içerikleriyle karşılaştıklarını belirtmişti.

Twitter'dan Erdoğan'a Operasyon | Haber7.com

TWİTTER'IN DA DEZENFORMASYON ARACI OLARAK KULLANILDIĞI BELİRLENMİŞTİ

Elon Musk yönetimindeki Twitter'ın internete sızan kodları tartışmalara neden olmuştu. Kodları inceleyenler Twitter'ın belirli parti gruplarına yönelik filtreleme yöntemini uygulandığını görmüştü.

Türkiye'nin 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde Twitter kullanıcılarına önerilen hesapların çoğunlukla muhalefet yanlıları olduğu belirtilmişti. Buna bağlı olarak Twitter üzerinde yeni hesap açan bir kişi önerilen kişilerde Türkiye'deki muhalefet destekli hesaplar ile karşılaşıyor. Ayrıca kullanıcılar sadece muhalefet hesaplarıyla değil onların paylaştıkları içeriklere de çoğunlukla maruz kaldığını belirtmişti.

Kullanıcılara belirli gönderi ve hesapların dayatılarak vatandaşların seçim kararını etkilenmeye çalışıldığı belirlenmişti.

Sosyal medya devleri dezenformasyonu onayladıSosyal medya devleri dezenformasyonu onayladı

Meta'nın 14 Mayıs seçimleri için yazmış olduğu makale

TÜRKİYE SEÇİM OPERASYON MEREKEZİ ETKİNLEŞTİRİLECEK

Meta'dan yapılan yazılı açıklamada, 14 Mayıs Pazar gerçekleştirilecek seçimler için yapılan hazırlıklar konusunda bilgi verildi.

Seçim günü yaklaştıkça, potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak tespite ve hızlı bir şekilde aksiyon almaya odaklanan Türkiye Seçim Operasyon Merkezi'nin etkinleştirileceği belirtilen açıklamada, Meta'nın geniş çaplı bu girişiminin şirketin farklı departmanlarında çalışan mühendis, hukukçu, araştırmacı ve analiz uzmanlarını bir araya getireceği aktarıldı.

Açıklamada, Topluluk Standartlarının, Facebook ve Instagram'da hangi içeriklere izin verilip verilmediğini herkese açık şekilde belirttiği ve seçimlerle ilgili birçok alanı kapsadığı, bunlar arasında taciz ve şiddete teşvik politikalarının yanı sıra etnik köken veya din gibi konularda insanlara yönelik saldırıları yasaklayan ayrıntılı nefret söylemi politikalarının da yer aldığı, bu kuralları ihlal eden içeriklerin tespit edildiği anda kaldırıldığı anımsatıldı.

Meta

DOĞRU BİLGİYE ULAŞMAK İÇİN YETKİLİ KAYNAKLARA YÖNLENDİRİLECEKLER

14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerin güvenli ve emniyetli bir şekilde yapılmasına yardımcı olmak amacıyla şirketin, uygulamalarında asılsız bilgilerin yayılmasını azaltmak ve zararlı içerikleri kaldırmak için insan gücüne ve teknolojiye yatırım yaptığına dikkat çekilen açıklamada, seçimler ve çevrim içi asılsız bilgi konusunda eğitim programları başlatarak Türkiye'de dijital okuryazarlığı geliştirmek için çalışmalarda bulunduğu kaydedildi.

Avrupa'da siyasi reklamlar tehdit olabilir: Meta yasaklama seçeneğini değerlendiriyor!Avrupa'da siyasi reklamlar tehdit olabilir: Meta yasaklama seçeneğini değerlendiriyor!

Açıklamada, belirli durumlarda, olası şiddete veya fiziksel zarara katkıda bulunabilecek veya oy vermeyi engellemeyi amaçlayan asılsız bilgilerin Facebook ve Instagram'dan tamamen kaldırıldığı, buna oy verme tarihleri, yerleri, saatleri ve yöntemleriyle ilgili asılsız haberlerin de dahil olduğu duyuruldu.

Meta'nın aralarında Türkiye'den Doğruluk Payı ve Teyit'in de olduğu 90'ın üzerinde bağımsız üçüncü taraf haber doğrulama kuruluşuyla çalıştığı aktarılan açıklamada, "Diğer tüm asılsız bilgi türlerini daha az insanın görmesi için yayılmasını yavaşlatmaya ve insanları yetkili kaynaklardaki bilgilere yönlendirmeye odaklanıyoruz." ifadesi kullanıldı.

ASILSIZ İÇERİKLER İLE MÜCADELE 

Açıklamada, Meta'nın çalıştığı doğrulama kuruluşlarının bir içeriği "asılsız" olarak sınıflandırması halinde insanların bunu görme olasılığını azaltmak için içeriğin gösteriminin önemli ölçüde düşürüldüğü bildirildi.

İçeriği paylaşan veya daha önce paylaşmış kişilerin uyarıldığı ve içeriğe, doğrulama kuruluşunun bilginin asılsız olduğuna dair hazırladığı makaleye yönlendiren uyarı etiketleri eklendiği belirtildi.

Bir içerik "asılsız", "kısmen asılsız" veya "değiştirilmiş" olarak sınıflandırıldığında bu içeriğe uyarı etiketlerinin eklendiği duyurulan açıklamada, insanların bu içeriği görme olasılığının azaltılması için içeriğin gösteriminin azaltıldığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı oluşturulan algı operasyonları çürüdü! Hepsi yalan çıktıCumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı oluşturulan algı operasyonları çürüdü! Hepsi yalan çıktı

Fetöcülerden kirli algı operasyonu! Emine Erdoğan'ı hedef gösterip yalan kurguladılar!Fetöcülerden kirli algı operasyonu! Emine Erdoğan'ı hedef gösterip yalan kurguladılar!

ASILSIZ BİLGİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI HALKA AÇIK PAYLAŞILMASI DÜŞÜNÜLÜYOR

Açıklamada, WhatsApp'ta şüpheli veya yanlış gibi görünen bir mesaj geldiğinde, insanların içeriğin doğruluğunun teyidi için doğrulama kuruluşları Doğruluk Payı ve Teyit ile bu bilgilerin tekrar kontrolünün teşvik edildiği bildirildi.

Zuckerberg ABD Temsilciler Meclisinde ifade verdiZuckerberg ABD Temsilciler Meclisinde ifade verdi

Kullanıcıların, çevrim içi ortamda asılsız haberleri tespit etmelerine ve bunlara karşı harekete geçmelerine yardım için "Asılsız Bilgi ile Nasıl Mücadele Edebilirsiniz?" başlıklı kampanyanın hayata geçirildiği aktarılan açıklamada, bu kampanya çerçevesinde asılsız bilgilerin nasıl tespit edildiğine ve bu durumda ne yapılması gerektiğine dair bilgiler paylaşan reklamlar için yerel radyo istasyonlarıyla ortaklık kurulduğu bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, WhatsApp’ta viral mesajlara da değinilerek geçen yıl bir kez iletilen herhangi bir mesajın, bir seferde yalnızca bir gruba iletilebileceğinin açıklandığı anımsatıldı.

2020’de aynı özelliğin iletilme oranı yüksek olan mesajlar için de kullanıma sunulduğu işaret edilen açıklamada, WhatsApp'ta gönderilen bu mesajların sayısının yüzde 70'ten yüksek bir oranda azaldığının görüldüğü belirtildi.

Meta reklam paneli

SİYASİ REKLAMLARA DOĞRULAMA ŞARTI GETİRİLİYOR

Açıklamada, Meta'nın uygulamalarında seçimlerle veya siyasetle ilgili reklamlar yayınlamak isteyen reklam verenlerin, kim olduklarını ve hangi ülkede yaşadıklarını kanıtlamak için bir doğrulama sürecinden geçmeleri gerektiği vurgulanarak şeffaflık ilkeleriyle paralel olarak paylaşımların üzerine reklam verenin kim olduğunu gösteren etiketlerin eklendiği aktarıldı.

İnsanların, seçimler ve siyasetle ilgili daha az reklam görmelerini sağlayan kontroller de eklendiği bildirilen açıklamada, kullanıcıların bu kontrolleri kullandığında etiketlenmiş reklamları görmediği ifade edildi.

Seçim sandığı | Türkiye

SEÇİMLERE MÜDAHALEDE BULUNMAK İSTEDİLER

Açıklamada, seçimlere müdahaleyi engellemek için uzmanlaşmış ekiplerin de oluşturulduğu, bu ekipler sayesinde sofistike ağlar kullanarak kamusal tartışmaya müdahale etmeye çalışan bazı sayfalar, gruplar ve hesaplara, yani koordineli kötüye kullanım konusuna odaklanıldığı vurgulandı.

Koordineli kötüye kullanımlar nedeniyle 2017'den bu yana dünya çapında 200'den fazla ağın kaldırıldığı, şirketin platformlarında bu tarz bir faaliyetin tespiti halinde özellikle de seçimlerle ilgili durumlarda aksiyon aldığı bildirildi.

Açıklamada, tespit edilen koordineli kötüye kullanım ağlarının takibine, kaldırılmasına ve detayların herkese açık paylaşılmasına devam edileceği belirtildi.

Zuckerberg, Trump’ı gerilimi hat safaya tırmandı!Zuckerberg, Trump’ı gerilimi hat safaya tırmandı!

Facebook'tan ABD seçimleri için karar!Facebook'tan ABD seçimleri için karar!

"TRUMP'IN SEÇİLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNADIK"

Facebook'ta 50 milyon kullanıcının kişisel verilerini 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için kullanmakla suçlanan İngiliz şirket Cambridge Analytica'nın görevden alınan CEO'su Alexander Nix skandalı "Trump'ın seçilmesinde önemli bir rol oynadık" sözleriyle itiraf etmişti.

Seçim takvimi

Fahrettin Altun: Medya etiğinin test edildiği zamandan geçiyoruzFahrettin Altun: Medya etiğinin test edildiği zamandan geçiyoruz

KAYNAK: HABER7, AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 37
  • kızıl kurt 1 yıl önce Şikayet Et
    bu hakla batılın savaşı Allah'ın diniyle alay etmek bende Müslümanım deyip takiye yapmak öğle pasta çay keyfi yapıp akşam iftara katılmak terör örgütleri ile birlikte olmak ülkeyi parçalamak için her türlü herzeyi yemek yooook bu gayretullaha dokunur arkadaş
    Cevapla
  • HAKAN'IN FİKRİ 1 yıl önce Şikayet Et
    14 mayısta tüm sosyal medya organları kapatılmalı bir günlüğüne
    Cevapla
  • dedem 1 yıl önce Şikayet Et
    bu meta nın basındakı hergeleyı yakın takıbe alın, hersey bııtı sımdı de ulkelerın secım dezenformasyonu mu kaldı, bu hadsızı yahuduyı hackerler vasıtasıyla bloklayın, Turkıye ye gırısını engelleyın, dunya ca suclu olarak aratın.
    Cevapla
  • istanbullu 1 yıl önce Şikayet Et
    bak bu doğru. benim takip etmediğim chp li hdp li tipler listeme düşmeye başladı.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    seçim günü Facebook ve İnstagram ve Twetter'e erişim mutlaka engellenmelidir..!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Oxfordlu Yahudi Profesör Avi Shlaim Batı'nın maskesini düşürdü: Korkunç bir durum
Tarihin akışını değiştirecek karar! Arap ülkelerinden peş peşe mesajlar