Yerli ve Milli... ALBATROS-KAMİKAZE İDA’nın saha testleri başladı!

ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen yenilikçi savaş teknolojisi Albatros-Kamikaze İDA, saha testleri İle güçleniyor. Üç farklı testten geçen İDA özellikleriyle kendine hayran bıraktı.

GİRİŞ 08.04.2023 15:43 GÜNCELLEME 10.04.2023 09:07
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

ASELSAN’ın 2022 Faaliyet Raporu’nda SSB’nin saldırı kabiliyeti olan İDA projesi kapsamında ROKETSAN iş birliğiyle ALBATROS-KAMİKAZE İDA’nın geliştirme çalışmalarında sona gelindiği ve saha testlerinin başladığı bilgisi yer alıyor.

ÜÇ FARKLI TESTTEN GEÇTİ

ALBATROS-S’in geliştirme çalışmalarında edinilen deneyimlerin ALBATROS-KAMİKAZE için önemli bir altyapı oluşturacağı değerlendirilebilir. ASELSAN, ALBATROS-S ile sürü yeteneklerini daha önce icra edilen 3 farklı testte sergilemişti.

1)   Navigasyon kabiliyetlerinin ön planda olduğu ilk aşamada daha küçük bir sürüyle otomatik olarak engelden kaçınma ve hedefe yaklaşma kabiliyetleri sergilenmişti.


2)   Farklı tipteki İDA’larla müşterek görev kabiliyetinin gösterildiği ikinci aşamada ise sürü lideri olarak belirlenen ASELSAN-SEFİNE MİR İDA ile beraber görev yapan ALBATROS-S sürüsü temsili yabancı bota önleme yapmıştı.


3)   Üçüncü aşamada ise otomatik hedef algılama, farklı manevralarla hedefe yaklaşma ve sürü halinde angaje olma gibi kabiliyetler sergilenmişti.

UKRAYNA - RUSYA SAVAŞINDA İDA'LARIN ROLÜ

Ukrayna’nın Rus gemi ve deniz üslerine kamikaze İDA’lar ile düzenlediği saldırılar, kamikaze İDA’ları sistemleri kıyı muharebeleri için ucuz ve düşük riskli sistemler olarak öne çıkarmıştır.

Ukrayna özelindeki sistemler incelendiğinde araçların uzaktan kumandaya bağımlılığından ve düşük otonomiden ötürü araçlar Shaheed-136 örneğindeki gibi navigasyona yönelik karıştırmalara karşı zaafiyetler gözlemlenebilir. Bu sebeple navigasyon ve hedefe saldırı gibi konularda otonomi seviyesi kamikaze İHA’larda olduğu gibi İDA’larda da görev başarısına etki etmektedir.

“KARIŞIK SÜRÜ GÖREV GRUBUNDA ABD’DEN SONRA BİZ VARIZ”

Sürü SİDA’nın çok zor bir iş olduğu uyarısıyla anlatmaya başlıyor Erkan ve bu adımları teknoloji kazanım çalışması olarak görmek gerektiğini söylüyor. Farklı görevler yapacak sürü İDA’ları dünyada kimsenin operasyonel olarak kullanmaya başlayamadığını öğreniyoruz.

“Son zamanlarda herkesin dilinde olsa da dünyada şimdilik sadece ABD'nin demesini yaptığı bir konsept” diyor Erkan ve “Dünyada çok az ülkenin başardığı SİDA konusunda karışık sürü görev grubu ile başarılı faaliyet yapabileceğini gösteren ikinci ülke biz olduk. Bu işi çok ciddiye alıyor ve üzerinde kritik teknolojiler geliştiriyoruz. Sensör sayısı çok daha fazla ve savaş gemisinin minyatürü bir direği olan ASELSAN MİR İDA da ciddiyetimizin göstergesi” bilgisini paylaşıyor.

KAYNAK: DEFENCETURK, HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 34
  • isa okur 1 yıl önce Şikayet Et
    3 yüzyıl sonra:Nerede kalmıştık?
    Cevapla
  • isa okur 1 yıl önce Şikayet Et
    Gurur duydum.
    Cevapla
  • Enise senoz 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah ellerine sağlık çok güzel olmuş
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    maşallah
    Cevapla
  • Biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir şiir izledim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi