İnsanlardan 10 kat daha hızlılar... Gazetecilerin geleceği tehlikede olabilir!

İtalya'da bir gazete şirketi yayınladığı hikayelerin insanlar tarafından mı yoksa yapay zeka tarafından mı yazıldığının ayırt edilmesi için bir yarışma düzenledi. Yapılan yarışma insanlara gazetecilikte yapay zekanın önemini düşündürdü.

İnsanlardan 10 kat daha hızlılar... Gazetecilerin geleceği tehlikede olabilir!
İnsanlardan 10 kat daha hızlılar... Gazetecilerin geleceği tehlikede olabilir!
GİRİŞ 09.04.2023 09:11 GÜNCELLEME 09.04.2023 09:11
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Günden güne gelişen yapay zeka teknolojileri birçok mesleğin varlığını tehdit etmeye başlıyor. Geçtiğimiz günlerde Dünya'nın en büyük bankalarından biri olan Goldman Sachs'ın raporunda 300 milyon kişinin yapay zeka gelişmeleri nedeniyle işsiz kalabileceği belirtilmişti.

Bir İtalyan Al Foggio gazetesinin geçtiğimiz günlerde yaptığı yarışmada kullanıcılara yapay zeka tarafından oluşturulmuş hikayelerin de aralarında yer aldığı hikayeler sunuldu. İnsan ve yapay zeka ürünlerinin arasındaki farkın anlaşılabilir olup olmadığını öğrenmek isteyen şirket, okuyucuların bunu ayırt etmeleri durumunda onlara ücretsiz gazete abonelik hizmetini vereceğini söyledi. Başlatılan yarışma kısa süre içerisinde insanlara "yapay zeka teknolojisinin gazetecilerin işini alabilir mi?" sorusunu sormaya yönlendirdi.

CHATGPT'YE HİKAYE VE HABER YAZDIRDILAR

Son dönemin en popüler uygulaması haline gelen ChatGPT, kısa süre içerisinde insanlara belirtilen konu başlıklarında hikayeler oluşturabiliyor. Bununla ilgili Amazon'un elektronik kitap mağazasında ChatGPT tarafından yazılmış kitapların satıldığı belirtiliyordu.

ChatGPT sadece hikaye yazmakla kalmıyor, yapay zeka dil programının haber yazma yeteneği de bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde ABD'li teknoloji şirketi olan CNET'in bazı haberleri yapay zekaya yazdırdığı belirtilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan şirket, yapay zeka metinlerini farkındalık oluşturmak için test amaçlı oluşturulduğunu söylemişti.

DUYGULARDAN ARINMIŞ BİLGİLER ÇOĞALABİLİR

Konuyla ilgili Reuters Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi tarafından geçen ayın son haftasında yapılan bir ankete göre, uzmanlar tarafından içeriklerin yapay zekanın müdahalesiyle tamamen değişebileceği belirtildi. Bu da içeriklerin doğası değişmiş onları duygulardan arındırılmış tamamen algoritma bilgileriyle oluşturulmuş içeriklere dönüşeceği anlamına geliyor.

Bu alanda gerçekleşen araştırmalar için bazı uzmanlar 2026 yılına kadar internetteki içeriklerin yaklaşık yüzde 90'ının yapay zeka tarafından üretileceği belirtiliyor.

İNSANLARDAN 10 KAT DAHA HIZLI

Uzmanlar yapay zeka ile üretilen içeriklerin her ne kadar duygulardan uzak olduğunu belirtse de basın yayınları için içerik üretme konusunda insanlardan 10 kat daha hızlı hareket ettiğini söylüyor.

Yapay zekanın bu kadar hızlı bir şekilde gelişme göstermesi ön yargıların artmasına sebep oluyor. Kimine göre yapay zeka teknolojileri dikkatli kullanıldığında zamandan tasarruf ve etkileşim hızlılığı açısından yararlar sağlasa da kimine göre ise yapay zeka teknolojilerinin kontrol edilmeden geliştirilmesi durumunda birçok kişi için yanlış yönlendiren bir makine olarak görülüyor.

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Kapital Sektör , Yapay Zeka daha 7/24 ful mesai verimli , hızlı ve ucuza çalıştığı , sigorta derdi olmadığı için mühendislik tasarımları Chat GPT'ye yaptırır .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Öyle görünüyor ki , birçok meslek grubu insanlar , Yapay Zeka mesleğimi elimden aldı diye yakınmaya başlayacak .
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Robotmusun sen
    Cevapla
  • Mahmuttr 1 yıl önce Şikayet Et
    Terminator filminin gelecekteki problemleri anlatması biliniyordu. şimdiden o zamanlara hazırlık yapılıyor ve robotlar insanları yok edebilir
    Cevapla
  • traladamanya 1 yıl önce Şikayet Et
    Robotlar her alanda insanlardan daha iyi yaygınlaşması lazım her yerde robot görmek istiyoruz insanların tavırları tripleri bıktırdı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anayasa Hukukçusu uyardı! Bu hata tekrar yapılmamalı
Gelinin duvağını toplarken başından vurulmuştu: 3 aylık hamile kadından acı haber!