Türkiye ve Sırbistan'dan ortak proje; NATO ülkeleri artık daha iyi korunacak!

Türk ve Sırp akademisyenler, güvenliğimizi tehdit eden Nükleer saldırılara karşı yenilikçi bir erken uyarı sistemi geliştiriyor. Proje ile NATO ülkelerinin olası bir nükleer saldırılara karşı korunması daha çok kolaylaşacak.

GİRİŞ 09.04.2023 09:59 GÜNCELLEME 09.04.2023 10:26
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ile Sırbistan Niş Üniversitesince NATO ülkelerinin sınır boylarının nükleer saldırıya karşı korunması için erken uyarı sisteminin geliştirilmesine yönelik hazırlanan proje, NATO tarafından kabul edildi.

2 YIL İÇERİSİNDE TAMAMLANMASI BEKLENİYOR

BAİBÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Yılmaz'ın yürütücüsü olduğu proje kapsamında çalışmalara yaklaşık 3 ay önce başlandı.

Türkiye ekibindeki araştırmacılar sensör üretimini üstlendiği, Sırbistan ekibinin bu aygıtlar ile uyumlu okuyucu devre ve yazılım geliştireceği projenin 2 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Türkiye'den Prof. Dr. Aliekber Aktağ, Prof. Dr. Hüseyin Karaçalı, Doç. Dr. Erhan Budak, doktora öğrencileri Ozan Yılmaz, Umutcan Gürer ve Emre Doğancı'nın, Sırbıstan'dan ise Prof. Dr. Danijel Dankovic, Milos B. Marjanovic ve Nikola I. Mitrovic'in yer aldığı proje kapsamında Bolu'da düzenlenen Uluslararası Eğitim Okulunda, Sırbistan, Slovenya ve İrlanda'dan gelen araştırmacılar fikir alışverişinde bulundu.

SİMİLASYONLAR HAZIR DURUMDA

BAİBÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Yılmaz, AA muhabirine, proje kapsamında ortaya çıkacak sistemin NATO'ya sunulacağını söyledi.

Yılmaz, sensörlerin üretimi konusunda hazırlıklarını yaptıklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Simülasyonlarımızı yaptık. Tasarımımızı da tamamladık. Yaklaşık 8 ay içerisinde sensör kısmını tamamlamış olacağız. Elektronik devreyle ilgili çalışmalara da diğer taraf başladı. Süreç devam ediyor. Bu 2 yıllık bir proje. Sistem, bir drona entegre edilecek. Dron, NATO ülkelerinin sınır boylarını sürekli kontrol edecek. Herhangi bir nükleer kaçakçılık olması durumunda bunu tanımlayabilecek, görebilecek. Nükleer saldırı olması durumunda önceden haber verecek. Erken uyarı sistemi olarak kullanılabilecek."

NATO ÜLKELERİNİN SINIR GÜVENLİĞİ ARTACAK

Sırbıstan Niş Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Goran Ristic de Türk ekiple çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ristic, proje sonucunda ortaya çıkacak sistemin radyasyon ölçmede kullanılacağını, bunun bütün ülkeler için önemli olduğunu kaydetti.

İrlanda'dan proje danışmanı Dr. Aleksandar Jaksic ise projenin başarılı olması için bütün enerjileri ile çalıştıklarını belirterek, "Projenin sonucunda sistem başarılı bir şekilde üretildikten sonra NATO ülkeleri bunu kolayca kullanabilecek. Herhangi bir nükleer saldırının ya da kirli bir bombanın bile tespit edilmesine yardımcı olacaktır. Bu açıdan da NATO ülkelerinin güvenliğini bir ölçüde artıracaktır." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 12
  • Misafir32 1 yıl önce Şikayet Et
    Öyle bir teknoloji geliştirdiysen nato dan kesinlikle saklaman lazım
    Cevapla
  • Jk 19 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya kardeşim; nato'dan bize ne..?Fransadan, Hollanda Belcika ingiltereden bize ne? kuyumuzu kazan ABD' Yunandan bize'ne..?
    Cevapla
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin güvenliğini değil natonun israel ve romanyanın ötesinin güvenliğini sağlamak amaç. Siyasi erk olmadan özerk üniversiteler natoca fonlanıp uç beyliğine soyunabilecek bundan sonra anlaşılan. Yeni bir ngo örgütlenmesi. Kürecik bizim toprağımızda bize faydası yok kaldırılsın derken ne idüğü belirsiz sensörlerle yurdumuzu kirletin. Altından belki kandilli rasathanesi bile çıkar.
    Cevapla
  • Qwerty 1 yıl önce Şikayet Et
    iyi güzel ama hep simülasyon olmasın
    Cevapla
  • AlpereLLa 1 yıl önce Şikayet Et
    Sırbitan'a Nato müdahale etmişti :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hudson Enstitüsü analistinin 'Kaan' sözleri muhalif gazeteciyi derinden etkiledi
Nisan ayı enflasyonu belli oldu