Hava savunmasında dengeler değişiyor... Bu yıl envantere girecek!

TÜBİTAK SAGE, GÖKHAN Projesi'nde ilerlemeler kaydediyor! Proje kapsamında füzede kullanılacak sıvı yakıtlı RamJet motorunun geliştirilmesinde önemli aşamalar kaydedildi. GÖKHAN, MBDA üretimi METEOR'dan daha iyi bir performans sergileyecek.

GİRİŞ 12.04.2023 10:37 GÜNCELLEME 13.04.2023 08:52
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK SAGE, Türkiye’nin ilk ‘RamJet İtkili Hava Hava Füzesi’ GÖKHAN için bir süredir çalışmalarını gerçekleştiriyor. 

2023'te teslimat trafiği... Hava ve savunma sistemlerine yoğunlaşacak!2023'te teslimat trafiği... Hava ve savunma sistemlerine yoğunlaşacak!

ÖN TASARIM FAALİYETLERİ AŞAMASINA GEÇİLDİ

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından  yapılan açıklamada, “Seyir füzesi alanında farklı bir boyuta ulaştığımızı göreceğiz. Seyir füzelerimizin yerlilik oranlarının artırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Yakında, RamJet itkili füzelerimizin testleri söz konusu olacak.” ifadelerine yer verilmişti.

Son edinilen bilgilere göre; Milli Uzun Menzilli Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi GÖKHAN’ın kavramsal tasarım faaliyetleri, 2022 yılı içerisinde başarıyla tamamlandı. GÖKHAN Projesi kapsamında fiili olarak ön tasarım faaliyetleri aşamasında geçildi.

GÖKHAN, METEOR FÜZESİNDEN DAHA İYİ PERFORMANS GÖSTERECEK!

Halihazırda TÜBİTAK SAGE, GÖKHAN Projesi kapsamında proje takviminin daha da ilerisinde bulunuyor. SAGE, füzeye ilaveten füzede kullanılacak sıvı yakıtlı RamJet motorunun geliştirilmesi yönünde de önemli aşamalar kaydetti. GÖKHAN’ın, MBDA üretimi METEOR Füzesi’nden daha iyi bir performans göstermesi hedefleniyor.

Rakip füzelerin özelliklerine bakıldığında;

Teknik Özellikler METEOR AIM-120C7 AMRAAM
Menzil: 200 kilometre 70+ kilometre
Ağırlık: 190 kilometre 150 kilogram
Uzunluk: 3.65 metre 3.7 metre
Çap: 178mm 180mm
Hız: 4+ Mach 4 Mach
Arayıcı Başlık: Aktif RF Aktif RF


Kısa süre önce Yunanistan tarafından da tedarik edilen METEOR Hava Hava Füzesi; 200 kilometre menzile, 190 kilogram ağırlığa, 3.65 metre uzunluğa, 178mm çapa ve 4+ Mach hıza sahip. METEOR’un menzili, birçok NATO ülkesinin temel görüş ötesi hava hava füzesi olan AMRAAM’a kıyasla yaklaşık 3 kat daha fazla.

BU YIL ENVANTERE GİRECEKLER

GÖKHAN RamJet İtkili Uzun Menzilli Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi Projesi kapsamında, 2025 yılına kadar çok önemli aşamaların kaydedilmesi bekleniyor. Öte yandan Türkiye’nin ilk havadan havaya füzeleri olan AMRAAM muadili GÖKDOĞAN ile Sidewinder muadili BOZDOĞAN’ın ise bu yıl içerisinde envantere girmesi bekleniyor.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 6
  • şeyhoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    3.65 kilometre 3.7 metre yazılmış. Kilometre uzunluğunda füze olamaz galiba.
    Cevapla
  • ibrahimm sarı 1 yıl önce Şikayet Et
    Hedef KIZILELMA ya
    Cevapla
  • Barbaroslar geliyor 1 yıl önce Şikayet Et
    Savunma sanayideki gelişme ,başımı döndürüyor helal olsun Allah nazardan saklasın amin
    Cevapla
  • Bir vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ve bütün bunların hepsi ihanet şebekesini ülkenin başına bela etmezseniz olacak şeyler. Soğan patates fiyatının sırası hiç değil, ülkeyi yok etmek istiyoruz diyorlar. Patates soğanı yiyecek fırsatınız bile olmayacak.
    Cevapla
  • Ali Rıza 1 yıl önce Şikayet Et
    Kırkbinkere MAŞALLAH emeği geçenlere teşekkürler iyiki varsınız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!