Dünya tarihinde bir ilk: Tamamen robotik yapılan akciğer nakli başarıyla gerçekleştirildi!

İspanyol doktorlar bir ilke imza attı; "Da Vinci" adındaki dört kollu robot kullanılarak dünyanın ilk robotik akciğer nakli gerçekleştirildi! yaşanan gelişme sonrası ameliyattan çıkan 65 yaşındaki hasta hiç ağrı hissetmediğini belirtti.

Dünya tarihinde bir ilk: Tamamen robotik yapılan akciğer nakli başarıyla gerçekleştirildi!
Dünya tarihinde bir ilk: Tamamen robotik yapılan akciğer nakli başarıyla gerçekleştirildi!
GİRİŞ 18.04.2023 09:35 GÜNCELLEME 18.04.2023 09:35

Sağlık alanında kullanılan teknoloji yeni bir devri başlattı. Uzmanlar Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, tamamen robotik akciğer naklinin gerçekleştirdiklerini duyurdular.

Barselona'daki Vall d'Hebron hastanesindeki cerrahlar, "Da Vinci" adı verilen dört kollu bir robot kullanarak hastanın derisinden, yağından ve kasından küçük bir bölüm keserek hasarlı akciğeri çıkardı ve göğüs kafesinin altında, diyaframın hemen üzerinde sekiz santimetrelik (üç inç) bir kesiden yeni bir akciğer yerleştirdi.

DÜNYANIN İLK ROBOTİK AMELİYATI

Reuters'ın haberine göre Uzmanlar yeni prosedürün, yara kolayca kapandığı için hasta için daha az acı verici olduğunu söylediler. Cerrahların yapmış olduğu açıklamalarda;

"Bunun hastaların yaşam kalitesini, ameliyat sonrası dönemi iyileştirecek ve ağrıyı azaltacak bir teknik olduğuna inanıyoruz. Vall d'Hebron Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakli Bölümü Başkanı Albert Jauregui Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tekniğin daha fazla merkeze yayılacağını umuyoruz" dedi.

Yeni akciğeri yerleştirmek için organın ameliyathanede "havasının indirildiğini" ve böylece dar kesiden girebildiğini de sözlerine ekledi. Jauregui, "Vücudun çok elastik bir deriye sahip olma avantajına sahip bir parçası, bu da tek bir kaburgaya dokunmak zorunda kalmadan açıklığı genişletmek için yer sağlıyor" dedi.

Bununla birlikte, robotun kollarını ve 3D kameralarını yerleştirmek için göğüs kafesinin yan tarafına daha küçük kesikler de yapıldı.

Jauregui, bu tekniğin zamanla iki akciğer nakline de uygulanabileceğini ve bunun için de aynı küçük kesinin yeterli olacağını söyledi.

HİÇ AĞRI HİSSETMEDİ

Şimdiye kadar sadece akciğer kanseri tedavisinde kullanılan öncü prosedür, pulmoner fibrozis nedeniyle akciğer nakline ihtiyaç duyan 65 yaşındaki Xavier'e uygulandı. Xavier yeni teknikten yararlandığını söyledi.

"Bilincim yerine geldiği ve genel anesteziden uyandığım andan itibaren sıfır ağrım vardı" dedi.

Kesiğin küçük olması nedeniyle Xavier ameliyattan sonra sadece parasetamol aldı. Geleneksel akciğer nakilleri genellikle ameliyat sonrası opioid ağrı kesicilerle tedavi gerektirir. İspanya Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2022 yılında günde ortalama yedi donör ve 15 nakille İspanya organ naklinde dünya lideri konumunda bulunuyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail basını yazdı! Üst düzey ABD'li yetkiliden Tel Aviv'e tehdit
Özgür Özel'den kendisine 'Armut gibi geziyor' diyen Yılmaz Özdil'e sert sözler