İMECE, İhracata hızlı giriş yaptı... İlk fırlatıştan hemen sonra talepler gelmeye başladı!

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İMECE ile Türkiye uydu sistemleri ihracatına hızlı giriş yaptığını vurgularken, İMECE başarısından sonra gelen talepler doğrultusunda 2 ana kameranın ihracat için üretilmeye başlandığını belirtti.

GİRİŞ 21.04.2023 11:03 GÜNCELLEME 21.04.2023 11:39
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, uzaya fırlatılan Türkiye’nin ilk yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE’nin en önemli parçası elektro-optik kamerayı yurtdışına ihraç edeceklerini söyledi.

Mandal, “Dost ve müttefik ülkelerden birisi tarafından optik kameramız talep edildi. Biz şu ana 2 kamerayı onlar için üretiyoruz” dedi.

Yunan basınında İMECE şaşkınlığı! Hepsi kritik bir noktaya dikkat çekti!Yunan basınında İMECE şaşkınlığı! Hepsi kritik bir noktaya dikkat çekti!

DÜNYANIN HER YERİNDEN GÖRÜNTÜ ELDE EDEBİLECEK

Türkiye’nin yerli ve milli olarak üretilen ilk yüksek çözünürlüklü gözetleme uydusu İMECE, cumartesi günü Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden yörüngesine fırlatıldı. Yüzde 90 yerlilik oranına sahip İMECE’den ilk sinyal de aynı gün içerisinde alındı.

İMECE’de, elektro-optik kamera gibi kritik bileşenin yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanıp üretildi. 680 kilometre irtifada konumlanan İMECE, 5 yıl boyunca hedef teşhis ve tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

Uzay alanında yerli ve milli başarı: İMECE’nin yerlilik oranı yüzde 90’a ulaştı!Uzay alanında yerli ve milli başarı: İMECE’nin yerlilik oranı yüzde 90’a ulaştı!

REKABETE HIZLI BAŞLANGIÇ

Uydu fotoğraflarının geçmişte yurtdışından satın alındığını söyleyen Mandal, “Şimdi biz görüntüleri elde edebiliyor, hatta satabiliyor hale geleceğiz. Uydu konusunda rekabet edebilmenin göstergesi ihraç edebilmektir. İhraç, 2 boyutta da olabiliyor. Hem kritik bileşen hem de sistemin kendisi boyutunda olabiliyor. Dost ve müttefik ülkelerden birisi tarafından optik kameramız talep edildi.

Biz şu an 2 kamerayı onlar için üretiyoruz. Yine dost ve müttefik ülkelerden birisinin ihalesine katıldık. Bugüne kadar hep o bilindik ülkeler teklif verebiliyordu. Biz uydu sistemi olarak teklif verdik ve kısa listeye de geçtik. Şu an değerlendirme aşamasında, bu da önemli bir şey. Bizim teknolojimiz hem bileşen hem de sistem boyutunda sadece kendi ülkemiz için değil yurtdışı için de geçerli hale geldi” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DHA, HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 8
  • Son osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir başarı tebrik ediyorum .İnşallah bir sonrakini kendi üstümüzden fırlatırız gavura elletmeden çünkü onlar böyle uyduları istedikleri zaman sabotaj yapıp düşürebilirler gecikmeler boşuna olmadı bence oynamışlardır bu uyduyla şüpheli durum
    Cevapla
  • Murat COŞKUN 1 yıl önce Şikayet Et
    Buradaki en degerli hazineyi anlamak şu olmali: Artik bu teknolojileri yapan bilim insanlarina sahip bir ulkede yasiyoruz. Korkma! Sonmez bu şafak larda yuzen al sancak.
    Cevapla
  • Yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    saman ihraç etmek varken bu uydu işide nereden çıktı hani uydu nerede uzaya atmışlar
    Cevapla
  • Poyraz 1 yıl önce Şikayet Et
    Haha müthiş tanıdık geldi
    Cevapla
  • Anne 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah maşaallah Allah nazarlardan saklasın.
    Cevapla
  • Bütün 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yapılanı ve önemini neden herkes idrak edemez anlamıyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!