Bir ilk! Çin, bir alanda daha ABD'yi tahtından etti!

Çin hükümeti, en fazla bilimsel makale yayımlayan ülkeler arasında hızla yükselerek, "tekil katkı" bakımından ABD'yi geride bıraktı.

Bir ilk! Çin, bir alanda daha ABD'yi tahtından etti!
Bir ilk! Çin, bir alanda daha ABD'yi tahtından etti!
GİRİŞ 23.05.2023 17:35 GÜNCELLEME 23.05.2023 17:50
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Çin'in 2022'de dünyanın en saygın bilim dergilerini bir araya getiren yayın ağına en fazla "tekil katkı" yapan ülke olduğu bildirildi.

Nature Index'in verilerine göre, Çin, yıl boyunca, aynı ülkeden bir veya birden çok araştırmacıların imzasıyla yayımlanan makalelerde, 19 bin 373 makaleyle en fazla "tekil katkıyı" yaptı.

ÇİN, ABD'Yİ GERİDE BIRAKTI!

Dünyanın önde gelen 82 bilim dergisini kataloğunda toplayan endekste Çin ilk kez "tekil katkı" bakımından ABD'yi geride bıraktı.

ABD, 17 bin 610 makaleyle tekil katkılarda Çin'in gerisinde kalırken, birden fazla ülkeden yazarın "orta katkı" yaptığı yayınlarda, 25 bin 200 makaleyle, bu türden 23 bin 500 makaleye katkı sağlayan Çin'e karşı üstünlüğünü sürdürdü.

Öte yandan ABD, endeksteki birden çok disiplini içeren saygın bilim dergileri "Nature" ve "Science"da yayımlanan 786 makaleyle bu yayınlarda 186 makale yayımlayan Çin'in önünde yer aldı.

Çin, endekste doğa bilimleri kategorisinde yeryüzü bilimleri ve çevre bilimlerinde ilk kez ABD'yi geride bırakırken, yalnızca yaşam bilimlerinde gerisinde kaldı.

Çin'in makale sayısı, endeksin kataloğunun tutulmaya başlandığı 2014'ten itibaren istikrarlı şekilde artarken, ABD'nin katkılarının 2020'den itibaren azaldığı görüldü.

EN FAZLA BİLİMSEL MAKALE YAYIMLAYAN ÜLKELER ARASINDA YÜKSELİYOR

Bilimsel performansın farklı ölçümleri, küresel bilime en fazla katkı sağlayan ülkeler arasında Çin'in etkisinin giderek arttığını gösteriyor.

ABD Ulusal Bilim Vakfı, 2018'de yayımladığı raporda Çin'in dünyada en fazla bilimsel makale yayımlayan ülke olduğunu ortaya koymuştu.

Öte yandan son yıllarda Çinli araştırmacıların katkılarının niceliğini yanı sıra nitelik bakımından da mesafe kat ettiği gözleniyor.

Japonya Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikası Enstitüsü, Ağustos 2022'de yayımladığı raporda, dünya genelinde en fazla atıf alan bilimsel yayınların yüzde 1'lik diliminde en fazla Çin'e ait makalelerin bulunduğuna dikkati çekmişti. Çin'in en fazla atıf alan makaleler içindeki payı ilk kez ABD'yi geride bırakmıştı.

KAYNAK: AA, HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Talen 11 ay önce Şikayet Et
    Konunun CHP yada akp AKP ile ilgisini anlamakta zorluk çektim.
    Cevapla
  • CemO 11 ay önce Şikayet Et
    Çinin Amerikayı geçmesi çok iyi bir durum mu? Kendin ne yaptın onu anlat. İki pis devletin birbiriyle yarışının dünyaya faydası yok zararı var
    Cevapla
  • DEREKÖYLÜ 11 ay önce Şikayet Et
    Bizim koca koca CHPKK zihniyetli proflar ne iş yapıyorlar ? İşleri güçleri devlete baş kaldırmak, teröre destek açıklaması yapmak, insan hakları diye sapıklıkları savunmak, toplumun İSLAM inancına saldırmak, varsa yaptıkları güzel bir iş bana hatırlatın...
    Cevapla
  • boğaziçi 11 ay önce Şikayet Et
    bizim chp zihniyetindeki akademisyenler anca rektörlüğe arkasını dönüp eylem yapsın pkklıları lgbtlileri geziye katılan cho yalakalarını asistan kadrolarına doldursun
    Cevapla
  • EbûSaîd 11 ay önce Şikayet Et
    Çinden yayın yapan Çinlilere güven olmaz. Yalan dolan çok deniyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...