MacOS'taki kritik açığı Microsoft buldu... Apple'dan cevap gecikmedi!

Microsoft, macOS üzerinde tam yetkiye sahip olabilecek 'Migraine' isimli güvenlik açığı buldu. Durum hakkında bilgilendirilen Apple, Microsoft'a bu davranışından dolayı teşekkür etti.

MacOS'taki kritik açığı Microsoft buldu... Apple'dan cevap gecikmedi!
MacOS'taki kritik açığı Microsoft buldu... Apple'dan cevap gecikmedi!
GİRİŞ 31.05.2023 16:10 GÜNCELLEME 31.05.2023 16:10

Apple 2015 yılında OS X El Capitan ile birlikte Sistem Bütünlüğü Koruması'nı (SIP) tanıtmıştı. Bu özellik temelde uygulamaların kök düzeyindeki sistem dosyalarına erişmesini ve bunları değiştirmesini engelleyen çoklu güvenlik katmanları ekleyerek kullanıcılara siber alanda güvelik sunuyor.

Ancak geçtiğimiz günlerde Microsoft, saldırganların SIP'yi atlamasına izin verebilecek bir açık bulduğunu belirtti.

MİCROSOFT AÇIĞI NASIL BULDUĞUNU AÇIKLADI

Microsoft, macOS'ta 'Migraine' açığını nasıl bulduğunu detaylandırdı.
Şirketin Güvenlik blogunda paylaştığı habere göre, "Migraine" adlı bir güvenlik açığı macOS'un Sistem Bütünlüğü Korumasını atlatabiliyor ve bir cihazda keyfi kod çalıştırmasına yol açabiliyor.

Bulunan güvenlik açığı ismini, kullanıcıların bir Mac ya da Windows PC'den başka bir Mac'e veri taşımasına yardımcı olan yerel bir araç olan macOS Migration Assistant uygulamasından alıyor.

GÜVENLİK AÇIĞI SINIRSIZ BİR YETKİYE SAHİP

Microsoft'un açıkladığı gibi, SIP'nin atlanması "ciddi sonuçlara" yol açabilecek türden. Çünkü saldırganlar bu yolla tüm sistem dosyalarına erişim sağlayarak, kötü amaçlı yazılım ve rootkit'lerin yüklenmesini kolaylaştırabilir.

Bu açığın, Migration Assistant uygulamasına sınırsız root erişimi sağlamak için tasarlanmış özel bir yetkiyi kullanarak bunu yapabildiği belirtildi.

MİCROSOFT SORUNU NASIL ÇÖZDÜ?

Microsoft, Geçiş Yardımcısı yardımcı programını kullanıcının oturumunu kapatmadan çalışacak şekilde değiştirdi. Ancak uygulamanın değiştirilmesi, bir kodlama hatası nedeniyle çökmesine neden oldu. Güvenlik araştırmacılarının daha sonra yaptığı şey, Setup Assistant'ı (Mac'in ilk kurulumunda kullanıcıya rehberlik eden uygulama) hata ayıklama modunda çalıştırdı. Böylece Migration Assistant'ın değiştirildiği ve geçerli bir imzaya sahip olmadığı için sistem tarafından göz ardı edildi.

Kurulum Yardımcısı hata ayıklama modunda çalıştığından, araştırmacılar kurulum işleminin adımlarını kolayca atlayıp doğrudan Geçiş Yardımcısı'na geçebiliyorlardı. Ancak macOS ortamında çalışsa bile, bunun için geri yüklenecek bir diskin olması ve arayüzle etkileşime geçilmesi gerekti.

MİCROSOFT APPLE'I BİLGİLENDİRDİ!

Microsoft, 18 Mayıs'ta halka açık olarak yayınlanan macOS 13.4 güncellemesiyle düzeltilen açık hakkında Apple'ı bilgilendirdi. Apple, güvenlik web sayfasında Microsoft araştırmacılarına teşekkür etti.

Mac'inizi henüz güncellemediyseniz, Sistem Ayarları > Genel > Yazılım Güncelleme bölümüne giderek macOS'in en son sürümünü mümkün olan en kısa sürede yüklediğinizden emin olun.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ali Koç'tan, TFF ve Galatasaray'a çok ağır sözler!
Memur ve emeklilerin beklediği dört aylık enflasyon farkı netleşti