2025'te tekrar gidecekler... NASA: Ay'da yaşam olabilir!

NASA, Ay'a giden ilk insanların yüzeyde bırakmış olabilecekleri organik moleküllerden dolayı Ay'da yaşam formalarının var olabileceğini belirtti.

2025'te tekrar gidecekler... NASA: Ay'da yaşam olabilir!
2025'te tekrar gidecekler... NASA: Ay'da yaşam olabilir!
GİRİŞ 12.06.2023 11:15 GÜNCELLEME 12.06.2023 11:23
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

NASA, Artemis projesi kapsamında 2025'in sonlarına doğru Ay'ın yüzeyine inmesi planlanan astronotların, Ay'daki ilk organizmalar olmayabileceğini söylüyor.

Space.com'un aktardığına göre, NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde gezegen araştırmacısı olan Prabal Saxena yaptığı açıklamada, "Ekibimizin bulduğu en çarpıcı şeylerden biri, belirli mikrobik yaşamın hayatta kalabileceği aralıklar üzerine yapılan son araştırmalar göz önüne alındığında, bazı havasız cisimlerde nispeten korunaklı alanlarda bu tür yaşam için potansiyel olarak yaşanabilir nişler olabileceğidir" dedi.

İNİŞ İÇİN ON ÜÇ KONUMDAN BİRİ SEÇİLECEK

Söz konusu mikrobik yaşamın, Ay'ın güney kutbundaki sürekli gölgede kalan kraterlerde barınıyor olabileceği belirtildi. Saxena, özellikle Dünya'da ortaya çıkan yaşam formlarının Ay'a yolculuk sırasında hayatta kalıp kalamayacağını merak ediyor.

NASA'nın yarım yüzyılı aşkın bir süredir Ay'ın yüzeyine gerçekleştireceği ilk mürettebatlı görev olan Artemis 3 misyonu için güney kutbuna yakın 13 konumdan birini seçme şansı olduğu için bu her zamankinden daha önemli görülüyor.

Saxena ve ekibi kısa süre önce bu potansiyel iniş alanlarıyla ilgili bir çalıştayda araştırma sunarak, Ay'da mikrobik yaşamın hayatta kalma olasılığını göz önünde bulundurulması gerektiğini savundu.

Uzmanlar organik moleküllerin uzayda meteorlar aracılığıyla yol almış olabileceğini belirtirken, mikropların bu yolculuktan sağ çıkabileceğinin garantisi olmadığını söyledi.

"AY'A GİDEN İLK İNSANLAR ORAYA MİKROPLAR BIRAKMIŞ OLABİLİR"

Bir başka olasılığın daha var olduğunu söyleyen uzmanlar, "İnsanlar Ay'a en son gittiklerinde (ya da 2019'da başarısız bir Ay aracı yüzeyine bir grup dayanıklı tardigrad sıçrattığında) orada mikroplar bırakmış olabilirler" dedi.

NASA Goddard organik jeokimyacısı Heather Graham Space.com'a verdiği demeçte, "Keşif geçmişimiz hakkında sahip olduğumuz kapsamlı veriler ve daha az etkili olsa da ikinci bir erken karasal kaynak olarak çarpışma kayıtları göz önüne alındığında, insanları mikropların en olası vektörü olarak görüyoruz" dedi.

Uzmanlar eğer Ay'da yaşamın bulunması durumunda bunun muhtemel yaşam kaynağının Dünya'dan olacağını ve mikropların Ay'da yaşayabildiğini keşfetmenin çok büyük sonuçları olacağını söyledi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 3
  • TAHSİN SESSİZ 10 ay önce Şikayet Et
    Büyük yalan Aya gidiş
    Cevapla
  • hakan 10 ay önce Şikayet Et
    Küresel ısınmayla 1-2 oC lik artış dünyadaki yaşamı etkilerken -100 +100 arasında değişen sıcaklık farkında canlı yaşamını beklemek hiç mantıklı değil.
    Cevapla
  • misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Siz aya insan göndermemişmiydiniz yoksa hepsi yalan mıydı. 60 larda gidilen aya şimdi insanlı gidilemiyor ilginç
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...
Kira getirisin de zirveye oturdular! İşte getirisi en yüksek olan iller...