Bilim insanları insan vücudu içinde gezebilen robot geliştirdi!

Bilim insanları, bir pangolinden esinlenerek vücutta yüzebilen son derece küçük bir robot geliştirdi. Geliştirilen robotun kanser tedavisi başta olmak üzere birçok hastalıkta kullanılabileceği belirtiliyor.

Bilim insanları insan vücudu içinde gezebilen robot geliştirdi!
Bilim insanları insan vücudu içinde gezebilen robot geliştirdi!
GİRİŞ 22.06.2023 15:46 GÜNCELLEME 22.06.2023 15:47

Bilim insanları, bir pangolinden esinlenerek vücudun etrafında yüzebilen küçük bir robot geliştirdi.

Bilim insanları, yumuşak robotun kargo bırakabildiğini, ısınabildiğini, kanamayı durdurabildiğini ve daha fazlasını yapabildiğini söylüyor. Bir gün insanların vücuduna yerleştirilebileceğini ve mide ve ince bağırsak gibi ulaşılması zor yerlerde bu işleri yapabileceğini öne sürüyorlar.

Robot şimdilik sadece pratik doku üzerinde test edildi ve yaratıcıları daha fazla test yapılması gerektiğini vurguluyor. Ancak geliştiricileri bu deneylerin robotun 70 santigrat dereceye kadar ısınabildiğini, kanser tedavisinde ya da kanamayı durdurmada faydalı olabilecek şekilde doku üzerinde tıbbi tedaviler gerçekleştirebildiğini ve ilaçları bırakabildiğini gösterdiğini söyledi.

PANGOLİNLERDEN ESİNLENDİLER

Bilim insanları uzun zamandır yumuşak metallerden yapılmış manyetik yumuşak robotların, ameliyat veya diğer invaziv prosedürler olmadan vücutta gezinmelerine izin vererek tıbbi prosedürler için yararlı olabileceğini umuyorlardı. Ancak robotların geliştirildikleri haliyle güvenlik ve işlevsellikleri sınırlı olduğu için çalışmaların zor şartlar altında yapıldığı belirtildi.

Araştırmacılar bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla, pullarla kaplı bir memeli olan ve kaçak avlanma nedeniyle tehdit altında bulunan pangolinlere yöneldi. Ancak bilim insanları bu pulları iyi bir amaç için kullanmak istediler ve pulların sert bir zırhla sarılmış olmasından ilham alarak esnek ve sorunsuz hareket etmelerini sağladılar.

Pangolinlerin bunu yapmaları sert ölçekteki kabuklarına bağlı olduğundan kaynaklandığı belirtildi; bu durumda birbirlerinin üzerine yerleşmelerini sağlayan üst üste binen bir yapıda bir araya geliyor. Bilim insanları da yeni robotları için aynı şeyi yaptılar.

ISINABİLİYOR, ŞEKİL DEĞİŞTİREBİLİYOR VE YUVARLANABİLİYOR

Boyutları 1 cm'ye 2 cm'ye 0,2 mm olduğu için milirobot olarak bilinen bu yaratıklar, aynı türden üst üste binen ölçek tasarımını kullanıyor. Ve esinlendikleri pangolinlerden farklı olarak ısınabiliyor, şekil değiştirebiliyor ve yuvarlanabiliyorlar.

Çalışma, Nature Communications'da yayınlanan 'İsteğe bağlı biyomedikal ısıtma uygulamaları için Pangolin esinli bağlı olmayan manyetik robot' başlıklı yeni bir makalede anlatılıyor.

KAYNAK: INDEPENDENT, HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasında kritik görüşme!
Troller insanlıktan çıktı: İBB çukurunda ölen çocuk için Ekşi Sözlük'te iğrenç yorumlar