Hummingdrone, yapay zeka drone ile deprem bölgesinin röntgenini çekti!

Hummingdrone, geliştirdiği arama kurtarma drone’u sayesinde afet sonrasında ihtiyaç duyulan hızlı bilgi akışının sağlanması için kurtarma ekiplerine havadan bilgi toplayarak, kurtarma operasyonunun daha efektif yürütülmesine destek oldu.

Hummingdrone, yapay zeka drone ile deprem bölgesinin röntgenini çekti!
Hummingdrone, yapay zeka drone ile deprem bölgesinin röntgenini çekti!
GİRİŞ 22.06.2023 16:51 GÜNCELLEME 22.06.2023 16:51

İTÜ ARI Teknokent’in kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek bünyesinde faaliyet gösteren Hummingdrone, geliştirdiği arama kurtarma drone’u sayesinde afet sonrasında ihtiyaç duyulan hızlı bilgi akışının sağlanması için kurtarma ekiplerine havadan bilgi toplayarak, kurtarma operasyonunun daha efektif yürütülmesine destek oldu.

Bölgede yer alan hasarlı binaları, elektrik ve aydınlatma direklerini drone’a entegre edilen yapay zeka sistemiyle inceleyen Hummingdrone, sunduğu raporlarla daha hızlı ve doğru bakım onarım kararı alınmasına yardımcı oldu.

İnsansız hava araçları geliştiren ve bunu da sistemin daha verimli çalışmasını sağlayacak yapay zeka ve yazılımlarla daha güçlü kılan Hummingdrone, 6 Şubat deprem felaketine karşı çözüm üreten İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilik merkezi İTÜ Çekirdek girişimleri arasında yer alıyor.

Geliştirdikleri arama kurtarma drone’u sayesinde deprem sonrası ihtiyaç duyulan hızlı bilgi akışının sağlanması için kurtarma ekiplerine havadan bilgi toplayarak, operasyonun daha efektif yürütülmesine katkı sağladıklarını belirten Hummingdrone Kurucu Ortağı Orkun Aşa, “Piyasaya sunduğumuz drone’lar ile afet yönetimi başta olmak üzere tarım, yenilenebilir enerji ve şehir planlama alanlarına hizmet veriyoruz. Yapay zeka destekli analiz yazılımımız INSPECT ile toplanan görüntüleri anlamlandırarak raporlar üretiyoruz. Bu raporlarla daha hızlı ve daha doğru bakım onarım kararı alınmasına yardımcı oluyoruz” dedi.

HUMMİNGDRONE YAPAY ZEKA DESTEKLİ ANALİZ YAZILIMI ISNPECT İLE DAHA GÜÇLÜ 

Çeşitli sektörler için değerli içgörüler sunan bir girişim olarak yola çıktıklarını ifade eden Orkun Aşa, “Kurulduğumuz dönemde odaklandığımız konu bir arama kurtarma drone’u geliştirmekti. Hedefimiz, afet sonrasında ihtiyaç duyulan hızlı bilgi akışının sağlanması için kurtarma ekiplerine havadan bilgi toplayarak, kurtarma operasyonunun daha efektif yürütülmesine destek olmaktı. Daha sonra araştırdıkça drone’ları kullanarak arama kurtarmanın yanı sıra yenilenebilir enerji ve tarım gibi farklı sektörlere de çözüm sunabileceğimizi gördük.

Şu an sadece drone değil onun verimli kullanılmasını sağlayacak yazılım sistemlerini de geliştiriyoruz. Tasarladığımız drone’lar gelişmiş yapay zeka sistemleri sayesinde otomatik olarak sahadan veri toplayabiliyor. Yapay zeka destekli analiz yazılımımız INSPECT ise toplanan görüntüleri anlamlandırarak raporlar üretiyor. Hizmet sunduğumuz tüm sektörlerdeki yegane amacımız kamu faydası sağlamak, maliyetleri azaltmak ve üretim verimliliğini artırmak” dedi.

DRONE'LAR DEPREM BÖLGESİNDE GÖKYÜZÜNÜN HAKİM GÜCÜ

İTÜ Çekirdek’in kendilerine sunduğu muhasebe, iş modeli hazırlama, iş geliştirme, proje yazımı gibi eğitimler sayesinde son yaşanan deprem felaketinde zorlu bir sınavı başarıyla tamamladıklarını açıklayan Aşa, sözlerine şöyle devam etti:

“Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası üçüncü gün Hatay’a giderek, il merkezi ve merkez ilçelerde drone’larımız ile havadan denetim çalışmaları yaptık. Böylelikle hasarlı binalar, elektrik ve aydınlatma direklerini daha önce geliştirdiğimiz yapay zeka sistemlerini kullanarak inceleyerek bölgede çalışan iş ortaklarımıza raporladık. Ekipler de bizim sunduğumuz verileri kullanarak, daha hızlı ve doğru bakım onarım kararı aldılar.

Hummingdrone olarak bölgeye desteğimizi sunmaya devam ederken güneş enerjisi sektöründe düşük verimli santrallerdeki sorunların daha hızlı çözülmesini sağlayarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimliliğini artırmak da şu anki en büyük amacımız. Geliştirdiğimiz teknolojiler sayesinde, yenilenebilir enerji santrallerinin daha verimli çalışmasını sağlayarak hem doğaya hem de ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyoruz.”

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı