ABD ve Çin arasındaki çip krizi büyüyor: 'Kazanan her şeyi alır!'

Çin Devlet Başkanı Xi, ABD'nin artan teknoloji kısıtlamalarının ortasında daha fazla inovasyon çağrısı yaptı. ABD Hazine Bakanı ise iki ülkenin de "Kazanan her şeyi alır" anlayışından uzak durması gerektiğini belirtti.

ABD ve Çin arasındaki çip krizi büyüyor: 'Kazanan her şeyi alır!'
ABD ve Çin arasındaki çip krizi büyüyor: 'Kazanan her şeyi alır!'
GİRİŞ 07.07.2023 15:37 GÜNCELLEME 07.07.2023 15:37

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD'nin Çin'in ileri teknolojilere erişimine yönelik kısıtlamaları yoğunlaştırdığı bir dönemde, büyük bir sanayi eyaletine yaptığı inceleme gezisinde daha fazla inovasyon ve teknolojik özgüven çağrısını yineledi.

Devlete ait Xinhua haber ajansının Cuma günü Xi'nin Jiangsu eyaletinin doğusundaki bir şirketin yüksek teknoloji üretim bölgesine yaptığı ziyarete atıfta bulunarak verdiği habere göre, Çin kilit teknolojilerin ve temel ürünlerin yükseltilmesini hızlandırma önerisinde bulundu.

Fotoğraf: Reuters

TRUMP DÖNEMİNDE BAŞLAYAN SAVAŞ BİDEN YÖNETİMİNDE ŞİDDETLENDİ

Xi, "Bilgi teknolojisinin hızla gelişmesi ve her an yıkıcı teknolojilerin ortaya çıkmasıyla birlikte, inovasyon yolunda sağlam bir duruş sergilemek ve teknolojide üst düzey özgüvenin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak gerekiyor" dedi.

Xi'nin teknolojik inovasyonu güçlendirme çağrısı, Trump yönetiminin ticaret savaşıyla başlayan yarı iletkenler konusundaki ABD-Çin geriliminin Başkan Joe Biden'ın liderliğinde yoğunlaştığı bir dönemde geldi.

Washington, geçtiğimiz yıl Çin'in ABD ekipmanlarıyla dünyanın herhangi bir yerinde üretilen belirli yarı iletken çiplere erişimini kesmek için kapsamlı bir ihracat kontrolleri dizisinin ardından, yapay zeka mikroçiplerinin satışına yeni kısıtlamalar getirmeyi düşünüyor.

Çip savaşı büyüyor... AB, Japonya ile işbirliğini güçlendirmek için harekete geçti!Çip savaşı büyüyor... AB, Japonya ile işbirliğini güçlendirmek için harekete geçti!

ABD ÇİN'İN YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİNDE İLERLEMESİNİ İSTEMİYOR

Amerika Birleşik Devletleri ayrıca gelişmiş yarı iletkenler, yapay zeka ve kuantum bilişim üzerine çalışan Çinli şirketlere yatırım ve know-how akışını kısıtlamayı düşünüyor.

Reuters'in haberine göre Xi, Çin'in teknoloji sektörünün gelişimini korumak için giderek daha fazla kendine güvenme ve bilimsel atılımlar gerçekleştirme çağrısında bulunarak, kilit çekirdek teknolojilerin "savaşını" kazanmak ve Çin'in endüstriyel güvenliğini korumak için devlet firmalarına  yöneldi.

Bu haftanın başlarında Çin, ulusal güvenliğini ve çıkarlarını korumak amacıyla yarı iletkenlerde ve elektrikli araçlarda yaygın olarak kullanılan iki metalin ihracat kontrollerini aniden duyurdu; Çin devlet medyası ve bir politika danışmanı bunun "sadece bir başlangıç" olduğunu söyledi.

ABD "KAZANAN HER ŞEYİ ALIR" ANLAYIŞINI REDDEDİYOR

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Cuma günü Pekin'de Çin Başbakanı Li Qiang'a yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin ile "kazanan her şeyi alır" yaklaşımı yerine her iki ülkenin de yararına olacak adil kurallara dayalı sağlıklı bir rekabet arayışında olduğunu söyledi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Vergi kaçağına sıkı takip: 17 milyar liralık sahte faturaya inceleme
Meteoroloji'den birçok il için sağanak yağış uyarısı!