Bir emoji yüzünden 61 bin dolar ödemek zorunda kaldı!

Kanada'lı bir çiftçi gönderilen 'keten sözleşmesi' mesajına onaylayan baş parmak ile cevap vermesinden dolayı 61 bin dolar ödeyecek. Çiftçi her ne kadar emojiyi mesajı aldığını teyit etmek için kullandığını belirtse de yargıcı inandıramadı.

Bir emoji yüzünden 61 bin dolar ödemek zorunda kaldı!
Bir emoji yüzünden 61 bin dolar ödemek zorunda kaldı!
GİRİŞ 08.07.2023 10:37 GÜNCELLEME 08.07.2023 11:21

Kanada'nın Saskatchewan eyaletinde çiftçi olan Achter, kendisine kısa mesajla bir sözleşme gönderilmesinin ardından gelen mesaja onaylayan baş parmak emojisini kullanarak cevap verdiği için yüklü miktarda para cezasıyla karşı karşıya kaldı.

Çiftçi, istemeden de olsa onayladığı sözleşmeyi yerine getirmediği için 61 bin dolar ödemek zorunda.

BİR EMOJİYLE SÖZLEŞMEYİ ONAYLADI

Sözleşmenin imzalanmasının ardından şirketin çiftçiye bir sözleşme taslağı göndererek "lütfen keten sözleşmesini onaylayın" uyarısında bulunduğu belirtildi.

Çiftçi Achter  gelen sözleşme mesajına karşı bir "başparmak yukarı" emojisi ile yanıt verdi, ancak keteni belirtilen tarihte teslim etmedi.

Sözleşmeyi gönderen Mickleborough, Achter ile uzun süredir devam eden bir iş ilişkisi olduğunu ve çiftçinin geçmişte kısa mesaj yoluyla sözleşmeleri kabul ettiğini, bu nedenle emojinin anlaşmayı imzaladığına inandığını söyledi.

ÇİFTÇİ EMOJİYİ SADECE 'TEYİT ETMEK AMACIYLA' ATTIĞINI BELİRTTİ

Ancak yeminli ifadesine göre  Achter, başparmak yukarı emojisinin "sadece keten sözleşmesini aldığımı teyit ettiğini" söyledi. Şartları kabul ettiğime dair bir onay değildi" dedi.

King's Bench Mahkemesi'nin bu yılın Haziran ayında açıklanan dönüm noktası niteliğindeki kararında Yargıç Timothy Keene, Emojinin Dictionary.com'daki "dijital iletişimde onay, tasvip veya teşvik ifade etmek için kullanılır" şeklindeki tanımına dayanarak çiftçiyi haksız buldu.

Yargıç Keene, Mahkemenin onaylayan baş parmak emojisinin 'bir belgeyi imzalamak için geleneksel bir araç olmadığını kabul etse de bu koşullar altında imzanın iki şekilde geçerli olduğunu belirtti. Bunlardan birisi çiftçinin cep telefon numarası kullanılarak imza sahibini tanımlamak, diğerinin ise sözleşmenin kabul ettiğini iletmek olduğu belirtildi.

Yargıcın bu kararına göre çiftçinin 61 bin dolar ödemesi kararlaştırıldı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adıyaman'da dehşet! Bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok