OpenAI'a yazarlar tarafından dava açıldı... 'ChatGPT'yi eğitmek için kullandılar!'

OpenAI'ye dava açan yazarlar, kitaplarının rızaları olmadan ChatGPT'yi eğitmek için kullanıldığını iddia etti. Yazarlar, ChatGPT'nin metin üretirken özgün olmadığını ve kitaplarından çok doğru özetleri çıkardığını belirtti.

OpenAI'a yazarlar tarafından dava açıldı... 'ChatGPT'yi eğitmek için kullandılar!'
OpenAI'a yazarlar tarafından dava açıldı... 'ChatGPT'yi eğitmek için kullandılar!'
GİRİŞ 10.07.2023 11:05 GÜNCELLEME 10.07.2023 12:21

İki yazar geçtiğimiz hafta OpenAI aleyhine, telif hakkı kendilerine ait olan kitaplarının şirketin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'yi eğitmek için rızaları olmadan kullanıldığını iddia ederek dava açtı.

Şikayete göre, "Dünyanın Sonundaki Kulübe" kitabının yazarı Paul Tremblay ve yazar Mona Awad, ChatGPT'nin eserlerinin "çok doğru özetlerini" oluşturduğunu söyledi.

Yazarlar bu özetlerin "ancak ChatGPT'nin kendi kitapları üzerinde eğitilmiş olması halinde mümkün olabileceğini" ve bunun da telif hakkı yasasının ihlali anlamına geleceğini iddia ediyorlar.

Yapay zeka, yazarlık kavramını değiştirebilir... Dokuz ayda 97 kitap yazdı!Yapay zeka, yazarlık kavramını değiştirebilir... Dokuz ayda 97 kitap yazdı!

OPENAI BİLGİLERİ GİZLİYOR

Sohbet robotu muazzam miktarda metin verisi üzerinde eğitildi. OpenAI, ChatGPT'yi eğitmek için hangi kesin verilerin kullanıldığını açıklamıyor, ancak şirket, arşivlenmiş kitapların ve Wikipedia'nın kullanımı da dahil olmak üzere genellikle web'i taradığını söyledi.

CNBC'nin haberine göre, San Francisco federal mahkemesinde açılan davada, OpenAI'nin eğitim verilerindeki materyallerin "çoğunun" Tremblay ve Awad'ın kitapları da dahil olmak üzere telif hakkıyla korunan materyallere dayandığı iddia ediliyor.

Ancak yine de ChatGPT'nin bu bilgileri tam olarak nasıl ve nereden topladığının yanı sıra yazarların maddi zarara uğrayıp uğramadığını kanıtlamanın zor olacağı belirtiliyor.

Fotoğraf: Jakub Porzycki

CHATGPT'NİN ÖZGÜN OLMADIĞINI VURGULADILAR

Şikâyette ChatGPT'nin oluşturduğu özetlerin sergilenmesine atıfta bulunuluyor ve chatbotun bazı şeyleri yanlış anladığı belirtiliyor. Awad ve Tremblay, özetlerin geri kalanının doğru olduğunu, ancak bunun "ChatGPT'nin eğitim veri setindeki belirli eserler hakkında bilgi sahibi olduğu" anlamına geldiğini söyledi.

Şikayette, "ChatGPT hiçbir noktada Davacıların yayınlanmış eserlerine dahil ettikleri telif hakkı yönetim bilgilerinden herhangi birini yeniden üretmedi" denildi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Afrika'da BM'nin ülkedeki en büyük üssüne kilit vuruldu!
Hamas'tan ateşkes açıklaması