1,5 milyondan fazla kişi risk altında... Bu uygulamaları hemen silin!

1,5 milyondan fazla Android kullanıcısının verileri toplayıp Çin'e gönderen casus yazılım uygulamalarını indirip yükledikleri için tehlikede olduğu belirtildi.

GİRİŞ 11.07.2023 15:34 GÜNCELLEME 11.07.2023 17:08
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Google Play Store'da iki casus yazılım uygulamasının bulunmasının ardından 1,5 milyondan fazla Android kullanıcısı Çinli bilgisayar korsanlarının riski altında olduğu belirtildi.

File Recovery & Data Recovery and File Manager (Dosya Kurtarma & Veri Kurtarma ve Dosya Yöneticisi) uygulamalarına sahip olan herkesin, kişisel bilgileri topladıkları için bu uygulamaları cihazlarından manuel olarak silmeleri isteniyor.

Acil silinmesi gereken birinci uygulama

UYGULAMALARIN BULUNMASINI VE KALDIRILMASINI ZORLAŞTIRIYOR

Bu veriler kişi listelerini, resimleri, videoları ve gerçek zamanlı kullanıcı konumunu içeriyor. Siber güvenlik firması Pradeo zararlı uygulamaları Google'a bildirdikten sonra mağazadan kaldırıldı ancak hala yüklü olan telefonlardan manuel olarak kaldırılması gerektiği vurgulanıyor.

Pradeo ayrıca iki uygulamanın ana ekran simgelerini gizlediğini ve bu sayede uygulamaların bulunmasını ve kaldırılmasını zorlaştırdığını açıkladı.

PEKİ ANA EKRANDA GİZLENEN UYGULAMA NASIL KALDIRILIR?

Kötü amaçlı uygulamaları kaldırmak için kullanıcıların Ayarlar'ı açması ve ardından cihazda çalışan uygulamaların listesini görmek için Uygulamalar'ı seçmesi gerekir.

Bu ayın başlarında Google, Android kullanıcılarını banka bilgilerini çalabilecek bir güvenlik tehdidi konusunda uyarmıştı.

Acil silinmesi gereken ikinci uygulama

Bir başka güvenlik firmasının karşılaştığı diğer hataya göre "İşlemler, hedeflenen banka müşterilerinin düzenli olarak kullandığı aynı cihazdan başlatıldığı için, bankacılık dolandırıcılıkla mücadele sistemlerinin bunu tespit etmesinin çok zor olduğunı bildirdi.

Teknoloji şirketinde faaliyeti takip eden güvenlik araştırmacılarına göre, hatanın yalnızca bu yöntemle 30.000'den fazla yüklemesi bulunuyor.

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 2
  • isimsiz 9 ay önce Şikayet Et
    WhatsApp, Facebook, instagram, Twitter... bunlar en büyük casus yazılımlar. bunları da listeye ekleyin
    Cevapla
  • Rezil Faho 9 ay önce Şikayet Et
    Telefon elinde ise takıp ediliyor zaten. Ne boş haber yapmayı seçiyorsunuz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'de bir bakanın aracı daha kaza yaptı! Otomobil hurdaya döndü
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak