Kanada'dan 'Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu' hakkında yeni açıklama!

Kanada Dışişleri Bakanlığı, 2020 yılından bu yana Türkiye'ye uygulanan silah ambargosunun hala geçerli olduğunu ve ambargonun kaldırılması konusunda ortaya çıkan haberlerin gerçek dışı olduğunu beyan etti.

GİRİŞ 12.07.2023 11:16 GÜNCELLEME 12.07.2023 11:34
Bu Habere 143 Yorum Yapılmış

İngiltere merkezli Middle East Eye, Kanada’nın 2021 yılında Azerbaycan’ın ‘Tek Vatan Harekatı’ sonrasında Türkiye’ye uygulamaya başladığı silah ambargosunu kaldırma kararı aldığını iddia etmişti. Söz konusu iddia, Kanada Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı.

Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mélanie Joly, konu hakkında açıklama yaptı. İddiların gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Mélanie, “Türkiye’ye yönelik silah ambargosunun kaldırıldığı doğru değil. Türkiye’ye yönelik ihracat kontrolleri devam ediyor” dedi.

KANADA'NIN TÜRKİYE'YE YÖNELİK SİLAH AMBARGOSU NE ANLAMA GELİYOR

2021 yılında Kanada hükümeti, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan Türk yapımı Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA), Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalardaki rolü sebebi ile Türkiye’ye silah ambargosu kararı almıştı.

Ambargo sonrasında Kanada, L3Harris WESCAM tarafından geliştirilen ve Türk yapımı Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) tarafından kullanılan WESCAM MX-15D EO/IR tipi FLIR yani görüntüleme sistemi başta olmak üzere, 30’dan fazla ürünün ihracatını durdurma kararı almıştı.

Uygulanan ambargolar sebebiyle Türkiye’ye ürün ihraç edemeyen Kanadalı Telemus Systems şirketi, iflas etme noktasına gelmiş ve resmen batmıştı. Şirket, TUSAŞ üretimi ANKA İHA’lara bazı elektronik sensör sistemleri ihraç ediyordu.

Öte yandan NATO Liderler Zirvesi’nde diplomatik temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz gün Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir araya gelmişti.

KANADA'NIN AMBARGOSUNA YERLİ VE MİLLİ DOKUNUŞ: ASELSAN CATS!

Kanada'nın WESCAM MX-15D EO/IR tipi FLIR görüntüleme sistemini Türkiye'ye ihraç etmekten vazgeçmesinin ardından Türkiye bu karara, yerli ve milli dokunuşla Aselsan tarafından geliştirilen CATS sistemi ile karşılık vermişti.

CATS, İnsansız Hava Araçları (İHA) için geliştirilmiş olan, yüksek performanslı elektro-optik, keşif, gözetleme ve hedefleme sistemidir. Sistem birden çok optik kanalı tek bir kanalda birleştiren multispektral bir optik açıklık sayesinde boyut ve ağırlığı arttırmadan olumsuz hava koşullarında dahi yüksek menzil ve görüntüleme performansına sahiptir.

Türkiye tarafından geliştirilen CATS, Bayraktar TB2 ve ANKA-S SİHA’lara entegrasyonu tamamlanmış olup aktif bir şekilde kullanılmaya başlanmıştı.

ASELSAN CATS GENEL ÖZELLİKLER

220 mm Çaplı Ortak Optik Açıklık

IR, HDTV, DI-NIR Kameraların Dar Görüş Açısı ve Çok Dar Görüş Açısı İçin Çok Büyük Optik Açıklık

Daha Büyük Optik Açıklık Sayesinde Alınan Daha Fazla Işık ile Daha İyi Görüntü Kalitesi ve Daha Uzun Menzil

Küçük ve Hafif Sistem

Tek Bir “Hatta Değiştirilebilir Birim”

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 143
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    İşte bu... Kendimizi KANDIRMAYALIM.... Kafir kafirliğini yapacak
    Cevapla
  • metin 9 ay önce Şikayet Et
    Ambargo için teşekkür ederiz. Artık dada iyisi bizde.
    Cevapla
  • Ahmett 9 ay önce Şikayet Et
    Ne olur hep ambargo yapın bize çok iyi geliyor :)))
    Cevapla
  • hans 9 ay önce Şikayet Et
    hani hersey yerliydi
    Cevapla
  • Emekli 9 ay önce Şikayet Et
    hans sen bunları anlamazsın sen Almanya ile ilgili yorum yap.
    Cevapla
  • cinci 9 ay önce Şikayet Et
    mercedes alman malımı? yeni bazi modellerin renault motorlu olduğunu, fransız marka pegaut ve citroenin elektronik bazı parçalarının alman bosch olduğunu biliyormusun. DÜNYADA HİÇBİR MARKA %100 YERLİ DEĞİLDİR.
    Cevapla
  • İyi adam 9 ay önce Şikayet Et
    Hiçbir zaman herşey yerli olmaz organizasyon ana çatı yeterli
    Cevapla
  • Thomas 9 ay önce Şikayet Et
    Burnumu anladın cidden.
    Cevapla
  • misafir 9 ay önce Şikayet Et
    bize amborgo uygulayanlar kötü komşu insanı mal sahibi yapar.teknolojileri ellerinde patladı biz daha iyisini yerli olarak ürettik.üretmeye devam edeceğiz.gün gelir bize muhtaç olacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın gözü Hamas'ta! Kararını duyuracak
Türkiye'nin en iyi işverenleri belli oldu! 600’den fazla şirket analiz edildi...