Kanada, Türkiye'ye uyguladığı İHA yaptırımlarını kaldırabilir

NATO Liderler Zirvesi'nde, Kanada-Türkiye görüşmelerinde önemli ilerlemeler kaydedildi. Kanada'nın, müzakereler sonunda Türkiye'ye uyguladığı İHA yaptırımlarını kaldırmaya yaklaştığı, Ankara'nın süreci yakından takip edeceği belirtildi.

GİRİŞ 14.07.2023 10:14 GÜNCELLEME 14.07.2023 14:08
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Bu hafta Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi'nde Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması sonrasında oluşan Batı'yla yakınlaşma sürüyor.

Bir süredir ilişkilerin gergin olduğu Türkiye-Kanada hattından sıcak gelişmeler yaşandı.

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan kaynaklar, Kanada'nın Türkiye'ye uyguladığı yaptırımı kaldırma konusunda adım attığını söyledi.

İHA'LARA YÖNELİK YAPTIRIMLAR YAKIN ZAMANDA KALKABİLİR

Ajansa konuşan kaynaklar, Kanada'nın, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinden sonra Türkiye ile bazı İHA parçalarının satışı için uygulanan kısıtlamalar için görüşmelere devam etme kararı aldığını söyledi.

İsmini açıklamayan kaynakların konuştuğu Reuters, haberinde, "Türkiye savunma endüstrisi için önemli bir hamle olma potansiyeli olan gelişmede NATO üyesi Kanada, optik malzemeler de dahil olmak üzere İHA parçalarının satışına uygulanan engelin kaldırılması için yeniden görüşmeyi kabul etti" ifadesine yer verdi.

TRUDEAU'NUN OFİSİ: MÜTTEFİKLER ARASI YAPTIRIMA KARŞIYIZ

Kanada'nın ihracat kontrolünü şu an için devam ettireceği belirtilirken, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun ofisi bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Başbakan, İsveç'in NATO üyeliğini Vilnius'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil olmak üzere NATO partnerleriyle görüştü. Kanada, müttefikler arasında savunma ticaretinde herhangi bir kısıtlama, engel ya da yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlılığını sürdürmektedir" ifadesi kullanıldı.

Geçtiğimiz günlerde İngiliz medyası, Kanada'nın yaptırımları kaldırdığını iddia etmiş ancak Kanada yönetimi yaptırımların bugün için devam ettiğini belirtmişti.

Kanada'dan 'Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu' hakkında yeni açıklama!Kanada'dan 'Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu' hakkında yeni açıklama!

Türkiye'den Kanada'ya savunma sanayii tepkisi: Kabul edilemez!Türkiye'den Kanada'ya savunma sanayii tepkisi: Kabul edilemez!

TÜRKİYE İSTEDİKLERİNİ ALMAYI BAŞARDI

Türkiye zirve öncesinde, Washington'la yaptığı görüşmelerde F-16'lar konusunda güvence istedi; Kanada'nın uyguladığı kısıtlamaların da görüşmelere dahil edilmesini talep etti. Türkiye'nin bir nevi "paket anlaşma" istediği kaydedilirken, İsveç'e yeşil ışık yakılmasının ardından Kanada, kısıtlamanın kaldırılmasına yönelik dondurulan görüşmeleri yeniden başlatma kararı aldı.

"SÖZLEŞİLEN KARARLARIN SONUÇLARINI İZLEYECEĞİZ"

Türkiye'nin Kanada ile ihracat kısıtlamalarının kaldırılması için görüşmelerde bulunup bulunmadığı sorusuna bir Türk Savunma Bakanlığı yetkilisi, NATO müttefiklerinin birbirlerine ihracat kısıtlamaları getirmesinin kabul edilemez olduğunu ve Vilnius'taki zirvede bu konuda belirli bir ilerleme kaydedildiğini söyledi. Aynı yetkili, "Ancak müzakerelerin sonuçlarını ve Vilnius zirvesinde alınan kararı takip edeceğiz" dedi.

ERDOĞAN'IN DİPLOMATİK BAŞARISINA VURGU: ALACAKLARINI MAKSİMİZE ETTİ

İsmi açıklanmayan Avrupalı bir diplomat ise, tüm bu gelişmeleri kastederek, "Erdoğan, İsveç'in üyeliğini bekleterek elde edebileceklerini maksimize etti. Geçmişte de gördük ki o (Erdoğan) elindeki kaldıraçları/kozları kullanmayı seviyor" ifadelerini kullandı.

2020 YILINDA SATIŞ YASAĞI GELMİŞTİ

Kanada, 2020 yılında Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmada, bu ekipmanların Azerbaycan tarafından kullanılmasından sonra bu malzemelerin satışına yasak getirmişti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 60
  • Uzo 9 ay önce Şikayet Et
    Artik cok gec kanada, birseyler yapmis gibi gorunmenin geregi yok, kamera isaretleme sistemleri aliyorduk, vermediler, yerlisini kullandik, almayin bir daha onlardan
    Cevapla
  • Kemal 9 ay önce Şikayet Et
    Zaten ambargo olsun olmasın bizler daha iyisini Türkiye de yaptık daha ne lazım bir şey almıyoruz ki onlardan. Çok gülünç bir durum almadığımız parçanın ambargosunu kaldırıyorlar.
    Cevapla
  • Aslan 9 ay önce Şikayet Et
    Kanada da savaş yok. İha üretebiliyor. En tehlikeli bölgede olan biziz . Üretim sıfır. Silah var demeyin. F16 diye yıllardır ağlıyor Türkiye. Siha ların parçalarını ve motorunu vermezlerse üretemiyoruz. Terör güneydoğunun tüm şehirlerinde ayaklandı. Bir tane bile dilahlı imhamız yoktu
    Cevapla
  • Uzo 9 ay önce Şikayet Et
    Hadi len
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    hani artık kimseye ihtiyacımız yoktu, kendi kendimize yetiyorduk, yalanmıydı
    Cevapla
  • ASLI 9 ay önce Şikayet Et
    Onların malına ihtiyacımız yok ama çeşitliliğe ihtiyaç var bizim teknolojimize zarar gelirse askeri personel yabancılarınkine hazır olmalı kullanabilmeli ah ah sizin kafalar yüzünden bu ülke gelişmiyor
    Cevapla
  • Burhan 9 ay önce Şikayet Et
    Hiçbir zaman öyle birşey söylenmedi.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    bizim natodan çıkmamız o kadar kolay ve hayırlı ise ne duruyoruz o zaman, bu iş öyle konuştuğun gibi kolay değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!