390 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor... NASA: İlk kez bu kadar detaylı görüntülendi!

NASA'nın James Webb uzay teleskobu 390 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın oluşumunu ilk kez bu kadar net görüntüledi. Dünyayı ısıtan Güneş'in de ilk oluştuğu zaman diliminde aynı evreleri tamamladığı belirtildi.

390 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor... NASA: İlk kez bu kadar detaylı görüntülendi!
390 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor... NASA: İlk kez bu kadar detaylı görüntülendi!
GİRİŞ 13.07.2023 09:51 GÜNCELLEME 13.07.2023 16:06
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Dünya'ya en yakın yıldız oluşum bölgesinin "benzeri görülmemiş" bir yakın çekim görüntüsü, James Webb uzay teleskobunun birinci çalışma yılını kutlamak üzere Çarşamba günü Nasa tarafından yayınlandı.

"KENDİ GÜNEŞİMİZ UZUN ZAMAN ÖNCE BÖYLE BİR EVRE YAŞADI"

'Rho Ophiuchi' bulut kompleksindeki "güneş benzeri" yıldızların 390 ışık yılı uzaklıktaki canlı görüntüsü, araştırmacıların bölgeyi ön plandaki yıldızların dikkat dağıtıcılığı olmadan ilk kez bu kadar ayrıntılı bir şekilde görebilmelerini sağladı.

Baltimore, Maryland'deki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nde Webb projesi bilim insanı olan Klaus Pontoppidan, "Webb'in Rho Ophiuchi görüntüsü, yıldız yaşam döngüsündeki çok kısa bir döneme yeni bir netlikle tanık olmamızı sağlıyor. Kendi güneşimiz uzun zaman önce böyle bir evre yaşadı ve şimdi başka bir yıldızın hikayesinin başlangıcını görebilecek teknolojiye sahibiz." dedi.

Nasa, görüntüdeki bazı yıldızların "protogezegensel disklere işaret eden belirleyici gölgeler", yani gelecekte oluşacak potansiyel gezegen sistemleri gösterdiğini söyledi.

Görüntüdeki bölgenin bir yıldızın kozmik tozdan oluşan doğal zarfından ilk kez patladığında ve parçalarını uzaya jet hızıyla fırlattığı anı yansıttığı belirtildi.

390 IŞIK YILI UZAKLIKTAN DETAYLI BİR ŞEKİLDE GÖRÜNTÜLEDİ

Nasa'nın yöneticisi Bill Nelson yaptığı açıklamada, "James Webb uzay teleskobu sadece bir yıl içinde, toz bulutlarının içine bakarak ve evrenin uzak köşelerinden, 390 ışık yılı uzaklığından gelen ışığı ilk kez detaylı bir şekilde görerek insanlığın kozmosa bakışını değiştirdi" dedi.

James Webb uzay teleskobunun yakaladığı güneş benzeri yıldız oluşumunun evresi

Bill Nelson devam ettiği açıklamada:

"Her yeni görüntü yeni bir keşif anlamına geliyor ve dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarına bir zamanlar hayal bile edemeyecekleri soruları sorma ve yanıtlama gücü veriyor.

Webb, Amerikan inovasyonuna yapılan bir yatırım olmasının yanı sıra, Nasa'nın mümkün olduğu bilinen şeylerin sınırlarını zorlamak için 'yapabilirim ruhunu' paylaşan uluslararası ortaklarıyla mümkün kılınan bilimsel bir başarıdır.

Binlerce mühendis, bilim insanı ve lider bu göreve hayatlarının tutkusunu kattılar ve onların çabaları evrenin kökenine ve bizim evrendeki yerimize ilişkin anlayışımızı geliştirmeye devam edecek." dedi.

Uzay ajansı, Webb'in ilk görüntülerinin yıldönümü için Çarşamba gecesi bilim insanlarının teleskobun keşifler ve insanların güneş sistemini anlaması üzerindeki etkisini tartışacakları bir canlı yayın etkinliği de dahil olmak üzere bir hafta sürecek bir "kutlama" düzenledi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 7
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Canım sıkılırsa oraya gidecem.Bilen varmı,kaç saat sürer.
    Cevapla
  • ismail. 9 ay önce Şikayet Et
    İett ye binsen yarım saatte varılır yakınmış.
    Cevapla
  • Hak kun 9 ay önce Şikayet Et
    Yıllar önce mi, biraz abartılı geldi bana (şimdi ironiyi kapat)
    Cevapla
  • Vatansever07 9 ay önce Şikayet Et
    "büyüyünce güneş olcammm..!"
    Cevapla
  • Alaskamkuzey 9 ay önce Şikayet Et
    Alemlerin sahibi kim bilir nice alemler yaratmıştır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."