Rusların yöntemi tüm devletlerde telaş uyandırdı: Elçilikler risk altında!

Polonyalı diplomatın BMW reklamı Rus bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilerek kötü bir yazılıma dönüştürüldü. Hackerların bu ilanı kullanarak Ukrayna'daki elçiliklerin ağlarına kolaylıkla sızdıkları belirtildi.

Rusların yöntemi tüm devletlerde telaş uyandırdı: Elçilikler risk altında!
Rusların yöntemi tüm devletlerde telaş uyandırdı: Elçilikler risk altında!
GİRİŞ 18.07.2023 09:30 GÜNCELLEME 18.07.2023 09:37
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Rusya'nın casus servisleriyle bağlantılı bilgisayar korsanları Polonyalı bir diplomatın BMW'sini satmak için verdiği ilanı ele geçirerek Ukrayna'daki yabancı elçiliklerin ağlarına sızmak amacıyla kötü amaçlı yazılım yaydı.

Kiev'de yaşayan diplomat, 2011 model BMW 5 serisi arabasıyla ilgili bir ilanı bu bahar onlarca başka büyükelçiliğe e-posta ile gönderdi.

İLANI YENİDEN DÜZENLEYİP YAYINLADILAR

Kaliforniyalı siber güvenlik firması Palo Alto Networks'ün bir parçası olan Unit 42'deki araştırmacılara göre, iki hafta içinde bilgisayar korsanları reklamı yeniden tasarladı, fiyatı düşürdü ve ilana kötü amaçlı yazılım yerleştirdi.

Hacklenen araba ilanı reklamı

Hackerlerin amacı, alıcıları deri döşemeli ve iki litrelik dizel motorlu 7.500 Euro'luk lacivert sedanın resimlerine tıklamaya ikna etmek ve böylece bilgisayar korsanlarının gizlice veri çalmasına ve elçiliklerin ağlarına gelecekte erişmesine izin vermekti.

Araştırmacılar, Kiev'deki 22 diplomatik misyona yeniden düzenlenmiş reklamı gönderen sorumluların, Rusya'nın Dış İstihbarat Servisi'ne (SVR) bağlı Cozy Bear lakaplı bir bilgisayar korsanlığı biriminin parçası olduğunu söylüyor.

Batılı yetkililer Cozy Bear'ı 2016'da ABD Demokratik Ulusal Komitesi'ne ve 2021'de Cumhuriyetçi Ulusal Komitesi'ne yapılan ihlallerle ilişkilendirdi.

BAĞLANTIYI GİZLEYEREK ELÇİLİKLERE GÖNDERDİLER

Araştırmacılar, Cozy Bear'ın BMW reklamını, elçiliklerin ağlarına bir arka kapı yüklemek için spear-phishing denilen bağlantıyı gizlemek için kullandığını ve bunun Moskova'nın casusluk çabalarının karmaşıklığının bir işareti olduğunu söylüyor.

Spear-phishing, dikkatli alıcıların bile tıklamaları için kandırılabilecekleri cazip bağlantılar oluşturmayı sağladığı belirtiliyor.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNİ KULLANARAK DA SIZMAK İSTEMİŞLER

Önceki örnekler arasında bu yıl Kiev'deki büyükelçiliklere gönderilen ve Türkiye'nin deprem yardım çalışmalarına ilişkin ayrıntılar veriyormuş gibi görünen bir e-posta da yer alıyordu.

Hedeflenen görevlerden herhangi birine başarıyla sızılıp sızılmadığı bilinmiyor. Konuya aşina iki kişi, bu ay Kiev'deki ABD sistemlerinde yapılan taramada hiçbir şey bulunmadığını söyledi.

RUSLAR UYDU İNTERNET SİSTEMİNE ERİŞİMİ KESMİŞTİ

Rus bilgisayar korsanları, Şubat 2022'deki tam kapsamlı işgalin öncesinden bu yana Ukrayna'nın ağlarına sızarak batılı araştırmacılar tarafından görülen en sofistike kötü amaçlı yazılımlardan bazılarını kullandılar.

Savaşın ilk günlerinde bir ABD şirketi tarafından satılan uydu internet sistemine erişimi kestiler ve devlete ait tren ve göçmenlik sistemlerindeki verileri sildiler.

Rus bilgisayar korsanlarının oltalama becerileri endişe verici bir konu olmuştur. Geçen yıl ele geçirilen bir e-postada Ukrayna'nın ölü ve yaralı askerlerinin bilgilerinin yer aldığı bir elektronik tablo bulunuyordu.

ELÇİLİKLERDEN ÇALINAN E-POSTALAR CHATGPT'Yİ EĞİTMEK İÇİN KULLANILABİLİR

Uzmanlar, bir büyükelçiliğin e-postalarına sürekli erişimin yeni bir risk yarattığını, artık bilgisayar korsanlarının ChatGPT gibi yapay zeka sistemlerini mevcut konuşmaların tarzını eğitmek için yeniden kullanabileceğini söyledi.

"Artık muhtemelen insanların gelen kutularına erişebildiklerini ve hatta geçmişte insanlarla yaptığınız konuşmaları bile eğitebildiklerini biliyoruz" diye açıklama yapıldı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 3
  • cix 9 ay önce Şikayet Et
    Mehmet çok mu zekisin sen haber içeriğini oku önce hiç birşey söylemicem sana cahil
    Cevapla
  • Mehmet 9 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar ucuz...
    Cevapla
  • Deneyse 9 ay önce Şikayet Et
    7500 avroluk BMW ye kim tıklamaz varsa alalım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!
Sosyal medyada lüks otomobil satışı: Piyasaya göre 5 kat aşağıda fiyatlar!