Silinmesi gereken çocuk seslerini sakladı... Amazon'a 25 milyon dolar ceza!

Amazon'un, ebeveynler silinmesini istedikten sonra bile Alexa tarafından kaydedilen çocuk seslerini sakladığı ve bu nedenle şirketin 25 milyon dolar ceza ödeyeceği belirtildi.

Silinmesi gereken çocuk seslerini sakladı... Amazon'a 25 milyon dolar ceza!
Silinmesi gereken çocuk seslerini sakladı... Amazon'a 25 milyon dolar ceza!
GİRİŞ 21.07.2023 09:42 GÜNCELLEME 21.07.2023 09:42

Amazon, Washington eyaletindeki bir federal yargıç tarafından bu hafta onaylanan bir anlaşma uyarınca, popüler Alexa sesli asistanı aracılığıyla topladıkları da dahil olmak üzere çocukların verilerini işleme şeklini yıl sonuna kadar değiştirmeyi ve önümüzdeki hafta içinde ABD hükümetine 25 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

ÇOCUKLARIN SESLERİNİ UZUN SÜRE SAKLADI

Anlaşma, Amazon'u çocukların ses kayıtlarını ve bu kayıtların transkriptlerini Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası kapsamında izin verilenden çok daha uzun süre saklamakla suçlayan bir gizlilik savunucuları koalisyonu tarafından Federal Ticaret Komisyonu'na sunulan 2019 tarihli bir şikayetin ardından geldi.

1998 yılında kabul edilen COPPA, web sitelerinin çocukların kişisel bilgilerini yalnızca "bilgilerin toplanma amacını yerine getirmek için makul olarak gerekli olduğu sürece" saklaması gerektiğini söyleyen federal bir yasadır.

Washington'daki ABD savcılarından Tessa M. Gorman yaptığı açıklamada, "Ebeveynler küçük çocuklarıyla ilgili veriler üzerinde kontrol sahibi olmak istiyor ve bunu hak ediyor. Buna çocuğun ses kayıtları, çocuğun konumu ve çocuğun Alexa cihazına sorduğu sorular da dahil" dedi.

ALEXA'YA YENİ DĞİŞİKLİKLER GELİYOR

Özellikle, 19 Temmuz tarihli mahkeme kararında ayrıntılı olarak belirtildiği üzere, Amazon, Alexa'yı en az 18 ay boyunca kullanmayan 13 yaşın altındaki çocukların verilerini silmek için bir süreç "tasarlayacak ve uygulayacak". Ayrıca bunu yaptığında bir ebeveyni ya da vasiyi de bilgilendirecek.

Ebeveynler Amazon hizmetlerine sınırlama koyabilecek

Amazon ayrıca anlaşmayı, yetişkinlerin çocukların Amazon hizmetlerini kullanımına sınırlar koyabildiği "Ebeveyn Kontrol Paneli "nde de işaretlemek zorunda kalacak. Şirketin bir sözcüsü Insider'a yaptığı açıklamada, anlaşmanın gerektirdiği şekilde önümüzdeki ay içinde bu bildirimi oraya koyacağını söyledi.

Amazon yaptığı açıklamada "Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) iddialarına katılmıyor ve yasayı ihlal ettiğimizi reddediyor olsak da, bu uzlaşma konuyu geride bırakıyor. Anlaşmanın bir parçası olarak, zaten güçlü olan uygulamalarımızda küçük bir değişiklik yapmayı kabul ettik ve bir ebeveyn veya vasi onları tutmayı seçmediği sürece 18 aydan uzun süredir aktif olmayan çocuk profillerini kaldıracağız." dedi.

KULLANICILAR ARTIK SİPARİŞ VERİRKEN ALEXA'YI KULLANMAKTAN ÇEKİNİYOR

Geçtiğimiz yıl Insider, Alexa'dan sorumlu bölümün bir "para çukuru" olduğunu ve kısmen tüketicilerin şirketin popüler Echo cihazı aracılığıyla önemli siparişler vermekten kaçınmaları, bunun yerine hava durumunu sormayı veya bir şarkı çalmayı tercih etmeleri nedeniyle milyarlarca dolar kaybettiğini bildirdi.

İlgili bölümün ayrıca Amazon'un ABD Hazine Bakanlığı'na 25 milyon dolar sivil ceza ödemek zorunda kalmasından da sorumlu olduğu belirtildi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'nin kararı sonrası İsrail'den tehdit gibi açıklama! ABD'yi resmen uyardılar
ABD'li siyasetçi İsrail'e tepki gösteren kadına saldırdı