Norveç hükümet bakanlıkları siber saldırıya uğradı!

Norveç hükümet bakanlıklarının siber saldırıya uğradığı belirtildi. Norveçli yetkililer, olayın soruşturulduğunu ancak hükümetin çalışmalarının normal şekilde devam ettiğini söyledi.

GİRİŞ 24.07.2023 15:31 GÜNCELLEME 24.07.2023 16:00

Norveç hükümeti Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi ve NATO'nun en kuzeydeki üyesinin kamu sektörünü vuran son saldırıyla birlikte Norveç hükümetine bağlı on iki bakanlığın siber saldırıya uğradığını duyurdu.

Bakanlıklara hizmet sağlamaktan sorumlu devlet kurumunun başkanı Erik Hope bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Tedarikçilerimizden birinin platformunda bir zayıflık tespit ettik" diyerek açığın kapatıldığını söyledi.

SALDIRIYI YAPANLAR VE ETKİSİNİN BOYUTU BİLİNMİYOR

Hope, saldırının tedarikçinin platformundaki "olağandışı" trafik nedeniyle tespit edildiğini söyledi ve ayrıntı vermeyi reddetti. Saldırı 12 Temmuz'da ortaya çıkarıldı ve polis tarafından soruşturuluyordu.

Reuters'in aktardığı bilgilere göre, Erik Hope "Bunun arkasında kimin olduğunu ve (saldırının) etkisinin boyutunun ne olduğunu söylemek için henüz çok erken" dedi.

Norveç, Rus gaz akışındaki düşüşün ardından Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi ve Batı Avrupa'nın en büyük petrol ihracatçısı konumunda.

Hope, Başbakanlık ofisinin yanı sıra dışişleri, savunma ve adalet bakanlıklarının farklı bir BT platformu kullandıkları için bu durumdan etkilenmediklerini söyledi.

UKRAYNAYI DESTEKLEDİĞİ İÇİN SALDIRI GERÇEKLEŞMİŞ OLABİLİR

Norveç'in devlet sektörü daha önce de siber saldırılara maruz kalmıştı; Haziran 2022'de "Rusya yanlısı bir suç grubunun" suçlandığı dağıtık hizmet reddi (DDoS) saldırısı da buna dahildi.

NATO üyesi Norveç, Kuzey Kutbu'nda Rusya ile sınır paylaşıyor ve Ukrayna'yı silah, insani yardım ve para ile destekliyor.

Ülkenin siber güvenlik ajansı Şubat ayında yayınladığı son risk değerlendirme raporunda, 2019 ile 2021 yılları arasında siber saldırı sayısının üç katına çıktığını ve 2022'deki ciddi olay sayısının 2021'dekiyle aynı seviyede olduğunu söyledi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
100 senede 2. defa oyun bozuluyor: Kalkınma Yolu neden bu kadar önemli?
Fenerbahçe-Beşiktaş! Muhtemel 11'ler