Türkiye COST katılımlarında zirveye koşuyor!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye, 267 aksiyona katılarak COST'ta en fazla katılım gösteren üçüncü ülke oldu. Ülkemiz, genç araştırmacıların katılım verilerinde de çok başarılı bir performans sergiledi." dedi.

Türkiye COST katılımlarında zirveye koşuyor!
Türkiye COST katılımlarında zirveye koşuyor!
GİRİŞ 30.07.2023 12:43 GÜNCELLEME 30.07.2023 12:43

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin 267 aksiyonda yer alarak Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) bünyesinde bilimsel araştırmalara ve teknolojiye en fazla katılım sağlayan üçüncü ülke olduğunu belirterek, "Araştırma ve geliştirme ekosistemimizle dünya sahnesinde ön sıralarda olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

TÜRKİYE 3 BİN 384 ÇALIŞMA GRUBUYLA DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, COST tarafından hazırlanan Avrupa ülkelerinin bilimsel araştırmalara ve teknolojiye katılım oranlarına ilişkin istatistikler belli oldu.

Buna göre, Türkiye, yürürlükteki tüm aksiyonların yüzde 99'una katılarak önemli bir orana erişti. 3 bin 84 çalışma grubuyla dikkati çeken Türkiye, COST ağ faaliyetlerine 1113 bireysel katılımla bu alanda en başarılı beşinci ülke oldu.

Türkiye, 2022 yılında aktarılan bütçe bazında yaklaşık 1,5 milyon avro ile COST üyesi 41 ülke arasında en çok bütçe aktarılan dördüncü ülke olmayı başardı.

Türkiye, kadın araştırmacıların istatistiğinde yüzde 55'lik bir katılım oranıyla cinsiyet dağılımı açısından yüzde 48 olan COST ortalamasının önemli ölçüde üzerine çıktı.

"GENÇ ARAŞTIRMACILARIN PROGRAMLAMA KATILIM ORANINDA TÜRKİYE BİRİNCİ SIRADA"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Kacır, uluslararası alanda elde edilen başarıların önemini vurguladı.

Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Milli Teknoloji Hamlesi ışığında uluslararası arenada parlamaya devam edeceğini belirten Kacır, şunları kaydetti:

"Türkiye, 267 aksiyona katılarak COST'ta en fazla katılım gösteren üçüncü ülke oldu. Ülkemiz, genç araştırmacıların katılım verilerinde de çok başarılı bir performans sergiledi. Genç araştırmacıların programa katılım oranında Türkiye, birinci sırada yer aldı.

Bu başarılar Türkiye'nin doğru yolda ilerlediğinin göstergesi. Araştırma ve geliştirme ekosistemimizle dünya sahnesinde ön sıralarda olmaya devam edeceğiz. Ülkemiz, bilim ve teknolojide öncü olma hedefiyle COST ağlarındaki etkinliğini sürdürürken, Türkiye Yüzyılı'nda başarılarımızla iz bırakacağız."

Kuruluş, üyesi olan ülke araştırmacılarının "COST Aksiyonu" adı verilen uluslararası bilim ve teknoloji platformlarına dahil edilmeleri adına faaliyet gösteriyor.

COST, sunduğu ağ destekleriyle bilim insanlarının uluslararası proje gruplarına erişimlerine ciddi katkılar sağlıyor.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredatı açıkladı: Öğrencileri neler bekliyor?
Afrika'da BM'nin ülkedeki en büyük üssüne kilit vuruldu!