En olmadık yerlerde bile kullanıyorlar: Çin'den yüz tanıma teknolojisi için kritik adım!

Çin yüz tanıma teknolojisinin kullanımına ilişkin kurallar taslağı hazırladı. Çin'deki umumi tuvaletlerdeki tuvalet kağıdı dağıtıcılarını etkinleştirmek için bile yüz tanımanın kullanıldığı belirtildi.

En olmadık yerlerde bile kullanıyorlar: Çin'den yüz tanıma teknolojisi için kritik adım!
En olmadık yerlerde bile kullanıyorlar: Çin'den yüz tanıma teknolojisi için kritik adım!
GİRİŞ 08.08.2023 09:38 GÜNCELLEME 08.08.2023 09:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çin'in siber uzay düzenleyicisi Salı günü yaptığı açıklamada, teknolojinin aşırı kullanımı konusunda kamuoyunda dile getirilen endişelerin ardından, ülkedeki yüz tanıma teknolojisinin güvenlik yönetimini denetlemek için taslak kurallar yayınladığını söyledi.

Çin Siber Uzay İdaresi (CAC), yüz tanıma teknolojisinin yüz bilgilerini işlemek için yalnızca belirli bir amaç ve yeterli gereklilik olduğunda ve sıkı koruyucu önlemlerle kullanılabileceğini söyledi.

CAC yaptığı açıklamada, teknolojinin kullanımı için bireylerin rızasının da alınması gerektiğini belirtti. Bu tür yöntemlerin eşit derecede etkili olduğu durumlarda yüz tanıma yerine biyometrik olmayan kimlik belirleme çözümlerinin tercih edilmesi gerektiğini de ekledi.

EN OLMADIK YERLERDE BİLE YÜZ TANIMA TEKNOLOJİSİNİ KULLANIYORLAR

Biyometrik tanımlama, özellikle de yüz tanıma Çin'de yaygınlaşmaya başladı. 2020 yılında yerel medya, umumi tuvaletlerdeki tuvalet kağıdı dağıtıcılarını etkinleştirmek için yüz tanımanın kullanıldığını bildirmiş ve bu durum o dönemde hem kamu hem de düzenleyici kaygıları tetiklemiştir.

 

South China Morning Post'a göre, o zamandan beri birçok Çin mahkemesi ve yerel yönetim, yüz tanıma sisteminin aşırı kullanımı nedeniyle şirketler aleyhine karar verdi ve para cezasına çarptırdı.

CAC'nin Salı günü açıkladığı taslak kurallara göre görüntü yakalama ve kişisel tanımlama cihazları otel odalarına, umumi banyolara, soyunma odalarına, tuvaletlere ve başkalarının mahremiyetini ihlal edebilecek diğer yerlere yerleştirilmemelidir.

GÖRÜNTÜ YAKALAMA CİHAZLARININ YANLARINDA BELİRGİN UYARI İŞARETLERİ YER ALACAK

Düzenleyici kurum, görüntü yakalama cihazlarının kamuya açık alanlara sadece kamu güvenliği amacıyla ve yanlarında belirgin uyarı işaretleri olacak şekilde yerleştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Taslak kurallar, Pekin'in bir dizi kural ve yasa çıkararak veri düzenlemesini sıkılaştırma çabasının ortasında geldi. En önemlisi, Çin, şirketlerin kullanıcı verilerini aşırı kullanımını dizginlemek amacıyla 2021 yılında kullanıcı gizliliğine odaklanan ilk yasası olan Kişisel Bilgilerin Korunması Yasası'nı çıkardı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • erbatur 8 ay önce Şikayet Et
    adamlar hep ayni birbirine benziyor gerek yok aslinda
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İlber Ortaylı'dan skandal Ayasofya sözleri: Namaz kılmak için gudubet bir bina
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor