Altıgen şekiller bulundu... Mars'ta yaşam olabilir!

Curiosity keşif aracı Mars'ın bir zamanlar Dünya'ya benzer şekilde yağışlı ve kurak mevsimler arasında değişen bir iklime sahip olduğuna dair ilk kanıtlar buldu.

GİRİŞ 15.08.2023 10:42 GÜNCELLEME 16.08.2023 11:52
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

NASA'nın Curiosity keşif aracının Mars'ın bir zamanlar Dünya'ya benzer şekilde yağışlı ve kurak mevsimler arasında değişen bir iklime sahip olduğuna dair ilk kanıtları keşfettiğini belirten bir araştırma, kızıl gezegenin bir zamanlar yaşamı desteklemek için doğru koşullara sahip olabileceğini öne sürdü.

Mars'ın yüzeyi şu anda kurak bir çöl olsa da, milyarlarca yıl önce nehirlerin ve geniş göllerin yüzeyi boyunca uzandığı düşünülüyor.

ALTIGEN ŞEKLİNDE ÇATLAKLAR BULUNDU

Fransa'nın CNRS bilimsel araştırma merkezinde araştırmacı olan ve çalışmanın başyazarı William Rapin AFP'ye yaptığı açıklamada,

"Göl ve nehir yataklarında çalıştığımızı çabucak fark ettik, ancak bunların ne tür bir iklimle bağlantılı olduğunu bilmiyorduk. Curiosity, 2021 yılında tortu dağının yamacına tırmanırken, yaklaşık dört milyar yıl öncesine tarihlenen toprakta altıgen bir desen oluşturan tuz birikintileri buldu." dedi.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, gezginin aletleri bu desenleri kurumuş çamurdaki çatlaklar olarak tanımladı.

Rapin, "Bir göl kuruduğunda çamur çatlar ve tekrar dolduğunda çatlaklar iyileşir," bu nedenle bunun "Mars'ın döngüsel bir iklime sahip olduğunun ilk somut kanıtı" olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, Dünya'da olduğu gibi düzenli olarak meydana gelen yağışlı ve kurak mevsimlerin, yaşamın oluşması için gereken koşulları sağlamış olabileceğini söyledi.

"OLDUKÇA ŞANSLIYIZ"

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan Ashwin Vasavada, "11 yıl boyunca, Curiosity keşif aracı sayesinde eski Mars'ın mikrobik yaşamı desteklemiş olabileceğine dair bol miktarda kanıt bulduk.

Şimdiki görev, yaşamın kökenini de teşvik etmiş olabilecek koşulların kanıtlarını buldu" dedi.

Rapin ayrıca, "Mars gibi bir gezegenin yakınında, yaşamın oluşmasına yol açmış olabilecek doğal süreçlerin anısını hala saklayan bir gezegene sahip olduğumuz için oldukça şanslıyız" dedi.

KAYNAK: NASA | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 17
  • Ordan Geçenbay 8 ay önce Şikayet Et
    Zamanında da bunlar gavur icadı deyip almıyordunuz örümcek kafalılar sizi
    Cevapla
  • Doğrusu 8 ay önce Şikayet Et
    Bir örümcek kafalı olan varsa o da sensin. Herkese tanıdığın fikir hürriyetine göre yorumculara neden hakaret ediyorsun. Varsa bir fikrin söyle.
    Cevapla
  • dogrusu 8 ay önce Şikayet Et
    yorumlar cahillik icinde... marsa gidilmedigini dusunenler bile var. anlasiliyor ki dar bir cevreniz var. size soylr bir tavsiyede bulunabilirim. tubitakta aselsanda yigit Turk evlatlari var. biraz arastirirsaniz o insanlara ulasbilirsiniz hem ufkunuz acilir hem de yorum yaparken cahil cesaretiniz ortadan kalkar. onlara sorun marsta cihazlarimiz var mi aya gidildi mi falan filan...
    Cevapla
  • Bilgili 8 ay önce Şikayet Et
    doğrusu cahil olan sensin. insanların eleştirmesi gayet normal. 1910 larda marslıların nasıl yaşadıklarını çizmişler üfürerek. İtiraz edenlere de cahil!!! demişler. Marsta keşif aracı da var hani nerde şu marslılar, gösterişli arabaları, evleri. 1910 yılındaki insanları kandırdığınız yetmedi mi cahil cühela mars tayfası. Ne zaman akıllanacaksınız.
    Cevapla
  • Okur 8 ay önce Şikayet Et
    Alt resimde de yol var o da belki lastik izidir bi daha bakın. Kızıl gezegenin kızılı gittikçe soluyor. Kesin yaşam ve canlı var.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Arılar yapmıştır. Yaw bırakın bu işleri
    Cevapla
  • İmalatveİnşaat3 8 ay önce Şikayet Et
    Biz müminler Resuli Kibriya Aleyhisselatu Vesselam Efendimize, Tüm Resuller (Aleyhimüsselam) ve Veliler - Alimler (Radıyallahu Anhum Ecmain) ile birlikte Sadakte ve Bil Hakkı Natakte diyoruz. Ey Resuli Kibriya Aleyhisselatı Vesselam Sen Doğru söyledin ve Hakkı Söyledin diyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İşgalci teröristler Gazze'ye giden un yüklü kamyonu durdurup çuvalları parçaladılar!
Saraçhane'de 1 Mayıs provokasyonu: 210 şahıs gözaltına alındı