25 bin dolar ödül kazandı: 14 yaşındaki çocuk 'cilt kanseri tedavisi' için geliştirdi!

14 yaşındaki bir çocuk, cilt kanserini tedavi eden uygun fiyatlı bir kalıp sabun geliştirdiği için Amerika'nın En İyi Genç Bilim İnsanı seçildi.

25 bin dolar ödül kazandı: 14 yaşındaki çocuk 'cilt kanseri tedavisi' için geliştirdi!
25 bin dolar ödül kazandı: 14 yaşındaki çocuk 'cilt kanseri tedavisi' için geliştirdi!
GİRİŞ 24.10.2023 11:20 GÜNCELLEME 24.10.2023 11:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Annandale, Virginia'daki W.T. Woodson Lisesi'nde dokuzuncu sınıf öğrencisi olan Heman Bekele, 2023 3M Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda diğer dokuz finalistle başa baş mücadele etti ve 25.000 dolarlık büyük ödülü evine götürdü.

Bekele, kanserle mücadele için bağışıklık tepkisi oluşturan dendritik hücreleri yeniden aktive ettiği tespit edilen üç bileşenle tıbbi sabunu aşılayarak kanserle savaşan sabunu yaptı.

ÇOK UCUZ MALİYETE GELİYOR

Daily Mail'in aktardığı bilgilere göre, Bekele, sabununun cilt kanseriyle mücadeleye yardımcı olmasının yanı sıra, mevcut tıbbi tedaviler için gereken 40.000 dolardan fazla maliyete kıyasla her bir sabunun sadece 0,50 dolara mal olduğunu keşfetti.

Bekele, önümüzdeki beş yıl içinde bu yeni inovasyonu geliştirmeyi ve bu düşük maliyetli çözümü ihtiyaç sahibi topluluklara dağıtmak için kâr amacı gütmeyen bir kuruluş oluşturmayı umuyor.

CİLT KANSERİNİN AMELİYATI ORTALAMA 40 BİN DOLAR

Bekele, Farifax County Devlet Okulları'na verdiği demeçte, "Cilt kanseri çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanlarda görülüyor. Ancak bir ameliyat için ortalama fiyat 40.000 dolar. İnsanların tedavi ile ailelerine yemek götürmek arasında seçim yapma fikri beni yıktı. Çok fazla önlenebilir ölüm var." dedi.

Genç, cilt kanserini araştırmaya ve bağışıklık tepkisini artırarak cildi korumaya yardımcı olduğunu söylediği dendritik hücreler hakkında bilgi edinmeye başladı.

Bekele'nin yarışma için hazırladığı videoda, salisilik asit, glikolik asit ve tretinoin olmak üzere üç bileşenin cildin dış katmanlarını parçalayan keratolitik ajanlar olduğu açıklanıyor.

Bu, doğuştan gelen bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynayan proteinler olan toll benzeri reseptörlerin, dendritik hücrelere yapışan ve onları yeniden aktive eden deri içine salınmasını sağlar.

Dendritik hücreler, enfekte hücrelerle savaşmak için beyaz kan hücrelerine katılır.

25 BİN DOLARIN SAHİBİ OLDU

Bekele, reçeteden sonra birkaç günde bir cilde uygulanabileceğini söylediği ürüne cilt kanseri tedavi edici sabun ya da SCTS adını veriyor.

Unvanıyla birlikte Bekele'nin patent ve üniversite için kullanmayı umduğu 25.000 dolarlık ödül de geliyor.

BÜYÜDÜĞÜNDE ELEKTRIK MÜHENDISI OLMA HAYALLERI VAR

Bekele, "Kendimi, teknolojinin geleceğini şekillendirecek yenilikçi elektrik sistemlerinin geliştirilmesinde profesyonellerden oluşan bir ekibe liderlik ederken hayal ediyorum dedi. Mesleki başarımın yanı sıra, sevgi dolu bir aile ve güçlü bir arkadaş ağıyla tatmin edici bir kişisel hayata sahip olmayı umuyorum.

Ayrıca, gelecek vadeden mühendislere mentorluk yaparak ve STEM eğitimini teşvik eden girişimleri destekleyerek toplumuma geri vermeyi umuyorum. Nihayetinde, 15 yıl içinde, işim ve kişisel çabalarım aracılığıyla dünyayı olumlu yönde etkilemiş olmayı umuyorum." dedi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Muro 6 ay önce Şikayet Et
    Zaten bunu ilaç firmasına satmış olsa bir kaç milyar garanti yada kendisi satmış olsa dünyanın parasını kazanır için de özellikleri vermesin bence
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada
Şanlıurfa'da inanılmaz olay! Bir şehre yetecek elektriği kaçak kullanırken yakalandılar