ABD ve Japonya tedirgin: Kuzey Kore 'casus uydusunu' başarıyla fırlattı!

Kuzey Kore daha önce uzaya göndereceğini söylediği casus uydusunu fırlattı. Uzay yetkilileri fırlatma aracının Malligyong-1 uydusunu yörüngeye yerleştirdiğini açıklarken ABD BM kararlarının 'ihlalini' kınadı.

ABD ve Japonya tedirgin: Kuzey Kore 'casus uydusunu' başarıyla fırlattı!
ABD ve Japonya tedirgin: Kuzey Kore 'casus uydusunu' başarıyla fırlattı!
GİRİŞ 23.11.2023 09:45 GÜNCELLEME 23.11.2023 09:45
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Uzay ajansı, Kuzey Kore'nin ABD ve müttefiklerinin uluslararası kınamalarına meydan okuyarak ilk casus uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdiğini açıkladı.

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA'nın bildirdiğine göre Ulusal Havacılık ve Uzay Teknolojileri İdaresi Malligyong-1 uydusunun Salı günü saat 13:42'de Sohae uydu fırlatma tesisinden fırlatıldığını ve saat 13:54'te yörüngeye girdiğini açıkladı.

Fırlatmayı ilk bildiren Güney Kore ve Japonya'daki yetkililer, yörüngeye bir uydu yerleştirilip yerleştirilmediğini hemen doğrulayamadıklarını söylediler.

Kuzey Kore daha önce Japonya'ya 22 Kasım ve 1 Aralık tarihleri arasında bir uydu fırlatmayı planladığını bildirmişti.

Kuzey Kore bu yıl içinde iki kez casus uydu fırlatmayı denemiş ancak başarısız olmuştu. Güney Koreli yetkililer son günlerde Kuzey Kore'nin yakında tekrar denemeye hazır göründüğünü söyledi.

ABD VE JAPONYA FIRLATMAYI KINADI

ABD ve müttefikleri fırlatma nedeniyle Kuzey Kore'yi şiddetle kınadı. Beyaz Saray bunu Birleşmiş Milletler kararlarının "küstahça ihlali" olarak nitelendirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, fırlatmanın "gerilimi arttırdığını ve bölgede ve ötesinde güvenlik durumunu istikrarsızlaştırma riski taşıdığını" söyledi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida fırlatmayı "mümkün olan en güçlü ifadelerle" kınadığını söyledi. "Kuzey Kore'ye karşı zaten güçlü bir protesto yaptık" dedi.

Pyongyang ise bu tür fırlatmaları ABD ve müttefiklerinin ordularına karşı kabiliyetlerini arttırmaya yönelik haklı bir çabanın parçası olarak görüyor ve ABD ve Güney Kore kuvvetlerinin faaliyetlerini izlemek için bir uydu filosu geliştireceğini söyledi.

Salı günü KCNA, Kuzey Kore'nin askeri uydu geliştirme "egemenlik hakkına" sahip olduğunu bildirdi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Remzi 5 ay önce Şikayet Et
    Birileri birleşmiş milletler diyor. aaa varmı öyle bişe. Yoksa şu bizim bildiğimiz batılıların Birleşmiş milletleri mi eğer oysa uyanın o örgüt istifasını yaptıgı iki yüzlü tavırları ile zaten verdi. Öyle bişey sadece sözde kaldı.
    Cevapla
  • mehmet 5 ay önce Şikayet Et
    biz kınamıyoruz helal olsun
    Cevapla
  • halıl 5 ay önce Şikayet Et
    K.Korenı n arkasında Çin var..
    Cevapla
  • vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Biz destekliyoruz... Bizim kore lideriyle daha sık görüşmemiz lazım.. Artık devir değişmeli. abd nin yahudi toplulukları ab nin bm natonun karşı çıktığı kim varsa bizim onunla milli çıkarımız doğrultusunda işbirliği ve müttefiklik yapmamız lazım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti