18 ülke anlaştı... Küresel tehdide karşı birlikte hareket edecekler!

ABD, İngiltere ve diğer ülkeler yapay zekayı 'tasarım yoluyla güvenli' hale getirmek için anlaşma imzaladı. Pazar günü açıklanan 20 sayfalık bir belgede 18 ülke ile anlaşma sağlandığı belirtildi.

18 ülke anlaştı... Küresel tehdide karşı birlikte hareket edecekler!
18 ülke anlaştı... Küresel tehdide karşı birlikte hareket edecekler!
GİRİŞ 28.11.2023 15:09 GÜNCELLEME 28.11.2023 15:09

ABD, İngiltere ve bir düzineden fazla ülke Pazar günü üst düzey bir ABD'li yetkilinin yapay zekânın haydut aktörlerden nasıl korunacağına dair ilk ayrıntılı uluslararası anlaşma olarak nitelendirdiği ve şirketleri "tasarım gereği güvenli" yapay zekâ sistemleri oluşturmaya zorlayan anlaşmayı açıkladı.

Pazar günü açıklanan 20 sayfalık bir belgede 18 ülke, yapay zekayı tasarlayan ve kullanan şirketlerin, müşterileri ve daha geniş anlamda halkı kötüye kullanımdan koruyacak şekilde geliştirmeleri ve kullanmaları gerektiği konusunda anlaştı.

Anlaşma bağlayıcı değildir ve çoğunlukla yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanıma karşı izlenmesi, verilerin tahrif edilmeye karşı korunması ve yazılım tedarikçilerinin incelenmesi gibi genel tavsiyeler içermektedir.

Fotoğraf: Reuters

YAPAY ZEKA'DA EN BÜYÜK GÜNDEM YİNE GÜVENLİK

Yine de ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Direktörü Jen Easterly, bu kadar çok ülkenin yapay zekâ sistemlerinin güvenliği ilk sıraya koyması gerektiği fikrine destek vermesinin önemli olduğunu söyledi.

Easterly Reuters'a verdiği demeçte, "İlk kez bu kabiliyetlerin sadece havalı özellikler ve bunları ne kadar hızlı pazara sunabileceğimiz ya da maliyetleri düşürmek için nasıl rekabet edebileceğimiz ile ilgili olmaması gerektiğinin onaylandığını görüyoruz" dedi ve kılavuz ilkelerin "tasarım aşamasında yapılması gereken en önemli şeyin güvenlik olduğu konusunda bir anlaşmayı" temsil ettiğini söyledi.

Anlaşma, endüstri ve toplum genelinde ağırlığı giderek daha fazla hissedilen yapay zekânın gelişimini şekillendirmek için dünya çapında hükümetler tarafından yapılan ve çok azı dişe dokunur olan bir dizi girişimin sonuncusudur.

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'nin yanı sıra yeni kılavuza imza atan 18 ülke arasında Almanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur yer alıyor.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaş'ta çok sayıda araç birbirine girdi! Ortalık savaş alanına döndü
PKK’dan TSK’ya kimyasal kumpas! Kalleş plan deşifre oldu