Türkiye'den ABD'ye 'KAAN' teklifi!

Türkiye Milli Muharip Uçak KAAN ve F-16 savaş uçaklarında kullanılan General Electric firmasının tasarımı F110 turbofan motorlarının ortak üretimi için ABD’den talepte bulundu.

GİRİŞ 29.12.2023 08:18 GÜNCELLEME 29.12.2023 08:54
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Bloomberg tarafından yapılan habere göre Türkiye, Milli Muharip Uçak KAAN’da kullanmak amacıyla F-16 savaş uçaklarında kullanılan GE Aerospace motorlarının ortak üretimi için ABD’den izin istedi. Bu bağlamda KAAN, GE üretimi F110 motorlarını kullanmakta.

Milli Muharip Uçak projesi kapsamında prototiplerde kullanılacak olan F110 motorlarının ilk partisi 2022 yılında teslim edilmişti. 9.Hava ve Aviyonik Sistemleri Semineri’nde açıklamalarda bulunan SSB Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref CAN, F110 motorlarının ABD tarafından Türkiye’ye teslim edildiğini ve ilk 3 KAAN prototipinde kullanılması üzerine 6 adet F110 motorunun temin edildiğini belirtmişti.

Türkiye, F110 motorlarına ek olarak Birleşik Krallık merkezli Rolls-Royce şirketiyle uçak motorlarının ortak üretimi konusunda görüşmelerde bulunuyor. Görüşmeler ileri aşamada olsa da taraflar, konsorsiyumun bileşimi üzerinde henüz bir anlaşmaya varamadı. Rolls-Royce’un halihazırda Türkiye’de Kale Grubu ile bir ortak girişimi var ve anlaşmaya varılması halinde geleceğin motoru burada üretilecek.

KAAN İLK UÇUŞUNU BİR KAÇ HAFTA İÇİRİSİNDE GERÇEKLEŞTİRECEK

TUSAŞ en büyük projelerinden Milli Muharip Uçak KAAN’ın uçuşuna yönelik hazırlıklar ve testler tüm hızıyla devam ediyor. Edindiğimiz bilgiye göre KAAN’ın, bugüne kadar fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri gerçekleştirildi. Yer testleri ile taksi testlerinin tamamlanmasının ardından KAAN’ın birkaç hafta içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.

KAAN SAVAŞ UÇAĞI

Projede iki test uçağının daha üretimine başlandı ve bunlardan birinin 2024 ortalarında hazır olması planlanıyor. Türk Hava Kuvvetleri’ne ilk teslimat ise 2028 yılında. KAAN’ın hayalet bir savaş uçağı olacağını belirten TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, radar dalgalarını absorbe etmesi için TUSAŞ tarafından özel bir kaplamanın geliştirildiğini aktarmıştı. Test aşamasında olduğu belirtilen bu kaplama ise ilk uçuşta yer almayacak.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 66
  • Vedat bataklı 3 ay önce Şikayet Et
    Türkiye aleyine olan bu olayları derinlemesine araştırmalı ve milletiyle bunu paylaşmalı sorumlular cezalandırılmalı gerçeklerle yüzleşmeli
    Cevapla
  • Mehmet 3 ay önce Şikayet Et
    Abd aşagı abd yukarı bi bitiremedik şu aramizdaki ilişkiyi abd bir numarali duşmanimiz birakin bu işleri artik
    Cevapla
  • byx68 3 ay önce Şikayet Et
    Madem kendi motorumuzla uçacak ozaman Abd ne alaka, sestir edin su serfszleri .
    Cevapla
  • Ali 3 ay önce Şikayet Et
    milleti unuttunuz vatan millet sakarya diye .ama artık herkes uyandı Sen seçime girerken hdp Chp pkkya destek veriyor diye milletten oy iste(tamam doğru veriyorlar zaten bizde o yüzden oy veriyoruz) sonra mecliste hdp yle kanka ol destek iste.
    Cevapla
  • ertuğrul 3 ay önce Şikayet Et
    filistinin celladı amerikayla motor anlaşmasımı yapacaz hani tai ucak motoru yapmıştı onu kulansanıza kendi motunu kullanmadıktan sonra uçmasın daha iyi bu miilet bekler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı