Japonya'nın Ay'a iniş yapan aracının bataryası bitti!

Ay'a başarılı iniş yapan Japonya Uzay Araştırma Ajansına (JAXA) ait "SLIM" aracının bataryasının birkaç saatte bittiği bildirildi.

Japonya'nın Ay'a iniş yapan aracının bataryası bitti!
Japonya'nın Ay'a iniş yapan aracının bataryası bitti!
GİRİŞ 23.01.2024 09:42 GÜNCELLEME 23.01.2024 10:09
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) açıklamasında, "Moon Sniper" takma isimli "Ay'ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı'nın" (SLIM) uzay yolculuğuna yönelik bilgilerini güncelledi.

SLIM aracının 20 Ocak'ta yerel saatle 00.20'de Ay'a başarılı şekilde iniş yaptığı ancak 2 saat 40 dakika sonra bataryasının tükendiği aktarıldı.

Araçtaki yerleşik güneş panellerinin, güneş yönüne doğru bakmadığı için enerji üretemediği ve böylelikle bataryasının şarj edilemediği bildirildi.

Diğer fonksiyonları çalışan aracın, Güneş ışınlarının, Ay'ın batı yönüne yansımasıyla şarj edilerek yeniden başlatılabileceği belirtildi.

5. ÜLKE OLMUŞTU

Ulusal basın hafta sonu, Japonya'nın, Sovyetler Birliği, ABD, Çin ve Hindistan'dan sonra Ay'a iniş yapma başarısını gösteren 5. ülke olduğunu aktarmıştı.

SLIM'i taşıyan H2A roketi, eylül ayı sonunda güneybatıdaki Kagoşima'ya bağlı Tanegaşima Uzay Merkezi'nden uzaya gönderilmişti.

JAXA, SLIM aracının, Ay'a "benzeri görülmemiş derecede yüksek hassasiyette bir iniş" sağlamasının beklendiğini açıklamıştı.

Mitsubishi Electric üretimi 700 kilogram ağırlığındaki iniş aracı 2,4 metre yüksekliğe ve 2,7 metre genişliğe sahip.

Aracın, taşıdığı küre şeklinde ve tenis topundan biraz daha büyük bir sonda vasıtasıyla Ay yüzeyinde hareket edebilmesi hedefleniyor.

KAYNAK: AA | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 4
  • ŞENTÜRK 3 ay önce Şikayet Et
    "esas" kardeş: Bu yazdıklarına inanıyorsun bir de...Hava yok, neyin tepkisiyle yön alacakmışsın... Hangi gezegenin çekimi kuvvetliyse ona doğru gidersin...Çekim işide sakat ya...İnişte, o kadar hızla inerken el frenini mi çekip duracaksınn...
    Cevapla
  • esas 3 ay önce Şikayet Et
    Bozguncularımız nerede japon aklı veya orası japonya ve şark işi gibi hucuma geçmemişler. Türkiye harici olunca, olur böyle hatalar mı diyorlar.
    Cevapla
  • ŞENTÜRK 3 ay önce Şikayet Et
    Bu aracın iniş görüntülerini kim çekti acaba...Tüm insanlığı böyle böyle kandırıyorlar...Atmosferin dışına çıkılamadı daha...Uzayda hava yok deniyor, itme olmadan ileri gidiş nasıl olabiliyor ?...
    Cevapla
  • esas 3 ay önce Şikayet Et
    Atmosferden çıktıktan sonra eylemsizlik prensibi ile hava direnci olmadan rahat rahat ilerleniyor. Yön kontrolü gerekince ufak roket ateşlemeleri etki-tepki prensibince yönlenmeyi doğrultuyor. Gezegenlerin çekim kuvvetinden yörünge hesapları ve mevcut hızdan faydalanarak pozisyon kontrolleri yapılıyor. İniş gerçekleşirken de iniş roketleri kullanılarak yumuşak iniş gerçekleştiriliyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başıboş köpekler vatandaşın kabusu oldu! Sonunda harekete geçildi! Belediyelere yazı
İsmailağa Cemaati tarihinde bir ilk! Kapılarını basına açtılar